Egy sztáredző, akit nem érdekel az NBA

Mike Krzyzewski, kosárlabda
UNITED STATES, Indianapolis : INDIANAPOLIS, IN - APRIL 06: Head coach Mike Krzyzewski of the Duke Blue Devils cuts down the net after defeating the Wisconsin Badgers during the NCAA Men's Final Four National Championship at Lucas Oil Stadium on April 6, 2015 in Indianapolis, Indiana. Duke defeated Wisconsin 68-63. Streeter Lecka/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Kevés olyan kosárlabdaedző van a világon, aki nemet mondana egy NBA-ajánlatra. Pedig olyan is akad, aki már öt megkeresést visszautasított. Az amerikai férfiválogatottal két olimpiát és két világbajnokságot nyerő Mike Krzyzewski jól érzi magát az egyetemi bajnokságban, 1980 óta irányítja a Duke-ot, és most lett vele ötödször bajnok.

Hétfőn a Duke Blue Devils 68-63-ra nyert a Wisconsin Badgers ellen az Egyesült Államok egyetemi férfikosárlabda-bajnokságának 77. döntőjében. A Duke 2010 után nyert újra, Mike Krzyzewski edző pedig ötödik alkalommal vezette győzelemre az együttest, amelyet 1980 óta irányít.

"Ez az edzői karrierem egyik legszebb pillanata, minden nap különleges volt a csapat élén" – mondta Krzyzewski a bajnoki ünneplés során. A szakember különösen büszke arra, hogy három játékosa, Jahlil Okafor, Tyus Jones és Justise Winslow is nagy eséllyel indul a tavaszi játékosbörzén, az NBA-drafton.

Ezer győzelemnél jár

Krzyzewski 1947. február 13-án született Chicagóban, még anyai nagyszülei vándoroltak Lengyelországból az Államokba. Katolikus iskolában tanult, majd a West Point-i katonai akadémián diplomázott. Kosarasként a United States Army csapatát erősítette, 1969-től 1974-ig tisztként szolgált a seregben. Edzői pályafutása leszerelése után, 1974-ben kezdődött, amikor a Bob Knight vezette Indiana Hoosiersnél asszisztens lett.

Krzyzewski ötödször is egyetemi bajnok lett a Duke Blue Devils csapatával Forrás: AFP/Streeter Lecka/Getty Images/AFP


Egy év után visszatért a West Pointra, és az Army csapatánál lehúzott öt szezont. 1980. március 18-án a Duke University szerződtette Bill Foster helyére, Krzyzewski pedig három, építkezéssel telt szezon után káprázatos diadalmenetbe kezdett.

Eddig tizenkétszer vezette Final Fourba az együttest, ötször nyert NCAA-bajnokságot, a legutóbbi 30 évad során 29-szer – 1996 óta sorozatban hússzor – jutott a rájátszásba. 2010. február 13-án irányította ezredszer a Duke-ot, idén január 25-én pedig már az ezredik győzelmét ünnepelte a Madison Square Gardenben. Ilyen sikert rajta kívül senkinek sem ért el az egyetemi bajnokságban.

Semmi pénzért nem ment az NBA-be

Szakmai zsenialitását az NBA-ben is szerették volna kamatoztatni, de ő eddig öt lehetőséget is visszautasított. Először 1990-ben a Boston Celtics kereste meg, de a Blue Devils zsinórban harmadik Final Fourjánál járt, így Krzyzewski nemet mondott. A Duke 1990-91-ben és 1991-92-ben is bajnok lett.

1994-ben a Portland TrailBlazerst utasította vissza. Tíz évvel később a Los Angeles Lakers őt szemelte ki a legendás Phil Jackson helyére, de hiába kapott szenzációs ajánlatot (öt évre 40 millió dollárt és résztulajdont ígértek neki), mégsem írt alá.

Mike Krzyzewski Forrás: AFP/Grant Halverson/Getty Images/AFP


2010-ben a New Jersey Nets ezt is megfejelte, állítólag 15 millió dollárt ajánlott szezononként, de Krzyzewskit ez a temérdek pénz sem hatotta meg. Ezek után után nem tudni, miben reménykedett a Minnesota Timberwolves négy éve, mindenesetre szintén kosarat kapott.

Úgy tűnik, Krzyzewskinek nem a pénz a legfontosabb, bár jelenleg munkakörében is nagyon jól keres. 2011-ben 9,7 millió, az előző idényben 7,2 millió dollárt keresett, a USA Today legfrissebb adatai szerint most hatmilliót vág zsebre. (Mint az alábbi táblázatból kiderül, ezzel még nem ő a legjobban kereső szakember az NCAA-ben).

A legjobban fizetett egyetemi kosárlabdaedzők

John Calipari (Kentucky) 6 356 756 dollár

Mike Krzyzewski (Duke) 6 043 979

Rick Pitino (Louisville) 6 004 529

Bill Self (Kansas) 4 955 186
Tom Izzo (Michigan State) 4 006 955
Sean Miller (Arizona) 3 484 500

Csak egy vereség a válogatottnál

A férfiválogatotthoz azonban szívesen ment: 1984-ben egykori mestere, Bob Knight kérte fel segítőnek, az 1992-es barcelonai olimpián Chuck Daly is fantáziát látott benne, Lenny Wilkens, illetve P.J. Carlesimo mellett őt választotta harmadik asszisztensének a klasszikus Dream Team mellé.

2005-ben elvállalta a szövetségi kapitányi munkát, irányításával az Egyesült Államok megnyerte a 2008-as és a 2012-es olimpiát, sőt a 2010-es és 2014-es világbajnokságot is. Jelenlegi szerződése a riói olimpia végéig szól.

Főedzőként első olimpiai aranyát 2008-ban, Pekingben nyerte Forrás: AFP/Timothy A. Clary


"Nehéz lenne feladni valamit, amit ennyi ideje szívből csinálok. Éppen ezért folytatom" – nyilatkozta a 2013-as szerződéshosszabbításakor. A szakembernek szenzációs a mérlege a válogatott élén is, eddig 63 győzelem mellett mindössze egy vereséget szenvedett: a 2006-os vb-elődöntőt elbukta a görögökkel szemben.

Sakálrészegséggel viccelődött

Kevés szabadidejében szakmai fórumokat és előadásokat tart, írt hat könyvet, és imádja a csapatépítéssel járó gondokat. "Egy csapat élettartama nyolc hónap. Aztán kezdhetsz mindent elölről" – mondta egyszer.

A londoni olimpián egy újságíró kiborította, amikor arra célzott, hogy olyan játékosokkal, mint LeBron James, Carmelo Anthony vagy Kobe Bryant, nagyon nincs is szükség edzőre. "Igaza van, én itt Londonban minden este sakálrészegre iszom magam a családtagjaimmal. Aztán amikor jön a meccs, csak bedobjuk a pályára a labdát, és minden megy a maga útján!"