Magyarok tervezik a BL-trófeát

Görbicz Anita
Gyori's captain Anita Gorbicz (2nd L) holds the trophy as she celebrates with her teammates after defeating Buducnost in the final match of the EHF Final Four Handball Champions League Gyori Audi KC (Hungary) vs RK Buducnost (Montenegro) at the Papp Laszlo Arena in Budapest on May 4, 2014. Gyori won the match 27-21 and got the trophy. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Két magyar iparművész: Ádám Krisztián és Sipos Balázs tervezte a női kézilabda BL-trófeát, amelyet az április 14-i sorsoláson mutatnak majd be Budapesten. Alkotásukat Michael Wiederer, az Európai Kézilabda Szövetség főtitkára egyszerre frissnek, dinamikusnak és izgalmasnak nevezte.

A huszonegy esztendőn át szolgált serleget felváltó új díj megtervezésére az EHF mellett a Magyar Kézilabda Szövetség, valamint a szakmai partnerként bevont budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) együttesen írt ki pályázatot.

Titok, hogy fog kinézni a trófea

"A büszkeségnél csak a feszültség nagyobb bennünk, mert nagyon rövid határidőt szabtak meg a trófea elkészítésére, amelybe a hibázások és az előre nem látható nehézségek beszámítása egyáltalán nem fér bele. Iparművészek, egyetemi oktatók vagyunk mind a ketten, jelentősnek mondható tapasztalattal és gyakorlattal a hátunk mögött, de most a járt útról letérve egy számunkra eddig ismeretlen kihívás előtt állunk" – ecsetelte a feladat nehézségét a Telekom Sporthír Szolgálatának Ádám Krisztián.

A Bajnokok Ligája címvédője a Győri Audi ETO KC, 2015-ben már új serleget kap a győztes Forrás: AFP/Attila Kisbenedek


Alig két héttel a 2015-ös női kézilabda négyes döntőjének április 14-i sorsolása előtt még csak a pályázatot kiíró zsűri tagjai tudják, hogy a hat vetélytárs közül kiválasztott alkotópáros mit fog letenni az asztalra.

Maximum tíz kilogramm lehet

"Alkotásunk felső része vörösrézből készül, az alsó pedig a DuPont által kifejlesztett Corianból, ami egy homogén felületű és rendkívüli szilárdságú anyag. A megrendelő kívánságának megfelelően a trófea nem lehet 80 centiméternél kisebb és 110 centinél magasabb, a súlyhatár pedig 10 kiló, arra is gondolva, hogy azt mozgatni is kell, ugyanakkor egy asztalon elhelyezve stabilan kell – mondták az alkotók.

Az összefogást is szimbolizálja

"Egy hónap állt a rendelkezésünkre, hogy rátaláljunk ennek a dinamikusan fejlődő labdajátéknak a lényegi elemeire, a hatvan perces küzdelmekből pedig kiragadjuk azt, ami abban a legszebb és a legdrámaiabb, és amiből még az is kitűnik, hogy itt a labda körül forog a világ. A térbeli alkotással azt a lendületet és lüktetést igyekeztünk művészi szemmel megragadni és formába önteni, amelynek egy trófea – bárhonnan is szemlélik – tükörképet mutathat" – érzékeltette a mű hátterét Ádám Krisztián, aki a nyilatkozata végén egy meglepő, vagy inkább meglepően szép összefogásról is megemlékezett:

"A trófea elkészítésére mi ketten kaptunk megbízást, de most a hajrában azoknak az iparművész barátainknak a segítségére is számíthatunk, akik szintén szépet álmodtak meg, de mögöttünk végeztek. Elismeréssel és köszönettel mondhatom el, hogy ez a trófea nem csupán a magyar iparművészet két szereplőjének a sikerére világíthat rá, hanem az összefogásra" – mondta Ádám.