A régi rendszerben idén BL-t nyerne a Veszprém

Veszprém, 2015. április 19.
Az MKB-MVM Veszprém játékosai ünnepelnek, miután a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjében 34-28-ra legyőzték a Paris Saint-Germain csapatát a Veszprém Arénában 2015. április 19-én, így bejutottak a BL négyes döntőjébe
Veszprém, 2015. április 19. Az MKB-MVM Veszprém játékosai ünnepelnek, miután a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjében 34-28-ra legyőzték a Paris Saint-Germain csapatát a Veszprém Arénában 2015. április 19-én, így bejutottak a BL négyes döntőjébe. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Az MKB-MVM Veszprém remek teljesítmény nyújtva, a párharcot gyakorlatilag végig uralva idén is kiejtette a Paris Saint-Germaint a kézilabda Bajnokok Ligájából, és a legutóbbi kiíráshoz hasonlóan a francia sztárcsapaton keresztül jutott be a kölni négyes döntőbe. Gulyás Péter szerint teljesen megérdemelt a Veszprém továbbjutása, amely remek védekezésének köszönhetően idén is a BL egyik esélyese. 

A veszprémiek a PSG elleni győzelmükkel 51 meccsesre nyújtották hazai veretlenségi sorozatukat, legutóbb 2013 áprilisában – szintén egy BL-negyeddöntőben – a Kieltől kaptak ki a Veszprém Arénában. Hasonló bravúrra a PSG-nek esélye sem volt, ha nincs Mikkel Hansen, a magyar bajnok oda-vissza nagyon elverte volna a sztárokkal telezsúfolt, de csapatként továbbra is működésképtelen francia csapatot.

„Ez nem csapat, csak egy csomó jó játékos ugyanolyan mezben – mondta az Origónak Gulyás Péter, a veszprémiek jobbszélsője, aki mindkét meccsen remekül kézilabdázott. – Jöhet nekem mindenki Mikkel Hansennel [a PSG dán sztárja 15 gólt lőtt], de számomra ez is csak azt jelenti, hogy bejött a taktikánk: meglövettük Hansent, de a többieket levettük. Kopljar két, Narcisse és Abalo egy-egy gólt szereztek.

A veszprémi örömünnep (balról a harmadik Gulyás Péter) Forrás: MTI/Kovács Anikó

Nem csak ezzel nyert a Veszprém, egy másik taktikai elképzelés is remekül működött. „Bármi lett is a párizsi támadások vége, amint nálunk volt a labda, azonnal rárohantunk a falukra, hogy ne tudjanak cserélni. Így sokszor előfordult, hogy olyan védőfaluk maradt bent, amit már könnyedén át tudtunk játszani a remeklő Chema Rodriguez vezérletével – magyarázta Gulyás.

A francia lapok nem kímélik a PSG-t

A vereség után a francia lapok mind azt emelik ki, hogy hiába játszanak világsztárok a csapatban, a PSG-nek nincs vezére. Azok a francia játékosok, akikre ez a feladat várna, mind csalódást okoztak, Luc Abalo, Daniel Narcisse és William Accambray mind láthatatlanok voltak, a kapuban le is kellett cserélni Thierry Omeyert, Igor Vorira pedig azt írta a L’Equipe, hogy „nevetséges teljesítményt nyújtott.”

A lap hozzáteszi, hiába volt a nagy fogadkozás, a Veszprém pont ugyanúgy lejátszotta a pályáról a PSG-t, mint tavaly, és értetlenkedik, mire gondolhatott Philippe Gardent, aki látta az előrelépést a tavalyi meccshez képest.

Tavaly is a PSG-n keresztül jutott a Final4-ba a Veszprém Forrás: MTI/Kovács Anikó

A france24.fr szerint a világ legnagyobb költségvetésű klubjának sztárjai mintha nem is akartak volna eljutni a kölni Final Fourba. A lap kiemeli, hogy csak az a két játékos hajtott, akik még nem nyertek BL-t: Hansen és Gunnarsson, majd hozzáteszi, a Veszprém egykori BL-győztesei mind megfeszültek a pályán a siker érdekében.

Tőlem jöhet a Barcelona is

„Nagyon összeszedett csapat vagyunk, borzasztó nehéz ellenünk játszani – főleg hazai pályán. A vasárnapi hangulatot külön is szeretném megköszönni a szurkolóinknak, mert amikor ilyen elképesztő atmoszféra uralkodik az arénában, az egyszerűen megbénítja az ellenfeleket. Amikor először elléptünk 3-4 góllal, már tudtam, hogy nem lesz gond” – mondta Gulyás.

A magyar válogatott jobbszélső szerint idén tényleg a négy legjobb csapat jutott be a kölni négyes döntőbe, és bár nehéz rangsort felállítani a csapatok között, a Barcelona azért kiemelkedik egy kicsit a mezőnyből.

„Mindenki a Kielcét szeretné, és én sem bánnám, ha velük kellene játszanunk a döntőért, de egyrészt ők is nagyszerű csapat, másrészt ha már meg kell ütköznünk a Barcelonával – márpedig szerintem az idei BL-győztes útja a Barcán keresztül vezet a trófeáig –, akkor azt inkább az első napon tenném meg, nem egy kőkemény elődöntővel a lábunkban. Én egyébként nem akarok senkit megijeszteni, de a Barcát fogjuk kapni” – zárta le a latolgatást Gulyás.

Gulyás Péter Blaz Blagotinsekkel harcol a Celje elleni BL-meccsen Forrás: MTI

„Ha a régi rendszerben zajlana a Bajnokok Ligája, azaz oda-visszavágós rendszerben dőlne el a trófea sorsa, szerintem a Veszprém idén megnyerné a sorozatot. Így sem állunk rosszul, de a Final Four egy különleges torna, ott egy nap az élet, akkor kell jól játszani, mert nincs javítási lehetőség. És egy meccsen akár hatalmas tudásbeli különbség is eltűntethető akarattal, erőnléttel, okos taktikával, vagy egy-egy játékos remeklésével.”

Kedden minden kiderül

Kedden 11 órakor kezdődik Kölnben a Final Four sorsolása (az EHF hivatalos oldalán lesz élő közvetítés), a Veszprém a Szegedet búcsúztató német THW Kiel, a Szegedet korábban a csoportban oda-vissza legyőző Vive Targi Kielce, és az idei BL-szezon egyetlen veretlen csapata, a Barcelona közül kap ellenfelet. Nincs semmilyen korlátozás, bárki kaphat bárkit.

A kölni négyes döntőt május 30-31-én rendezik, a szombati napon a két elődöntőt, vasárnap a helyosztókat játsszák a 21 ezer nézőt befogadó Lanxxes Arenában. A Veszprém tavaly furcsa meccsen elbukott a Kiellel szemben, a helyosztón pedig a Barcelonával nem bírt, így a negyedik helyen végzett.