Vágólapra másolva!
Az MKB-MVM Veszprém csoportelsőként a francia Paris Saint-Germain csapatát kapta az Európai Kézilabda Szövetség keddi sorsolásán a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. A veszprémiek nem szomorúak, és nem csak azért, mert tavaly pont a PSG-n keresztül jutottak el  történetük során először Kölnbe, a Final Fourba, míg Szegeden jogosan bánatosak, hiszen talán a lehető legnehezebb ellenfelet kapták. 

„A négybe jutásért már nem várhatja az ember, hogy könnyű ellenfelet kap, de ha csak a játékosállományt nézzük, mi a legnehezebb ellenfélbe futottunk bele. A Vardar ellen nagyon nehéz idegenben játszani, a Szegeddel mindig megszenvedünk, úgyhogy minden ellenfél ellen szólt valami, de aki a csúcsra vágyik, az nem lamentálhat az útjába kerülő ellenfelek miatt” – értékelt az Origónak Carlos Ortega, a veszprémiek vezetőedzője.

A világ legnagyobb költségvetésű klubjaként a PSG a Veszprém elleni tavalyi BL-kiesés után tovább erősítette egyébként is sztároktól hemzsegő keretét, érkezett a világ egyik legjobb kapusa, Thierry Omeyer, és a francia válogatott két bombázója, Willian Accambray és Xavier Barachet. De sok jó játékosból nem lesz önmagától jó csapat, és ezt tavaly a Veszprém tudatosította is a PSG-ben.

Mikkel Hansen küzd SchuchTimuzsinnal a tavalyi meccsen Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

„Óriási siker volt, hogy tavaly idegenben is legyőztük őket, úgy gondolom, a két meccs alapján megérdemeltük a továbbjutást. Támadásban nagyon erős csapat a PSG, mi pedig egy hihetetlen nehéz sorozat közben utazunk majd Párizsba [a SEHA hatos döntője után jön a bajnokságban a Szeged elleni rangadó], nem kérdés, hogy nagyon oda kell tennünk magunkat, ha sikerrel akarjuk letudni a következő feladatainkat” – mondta Ortega.

A franciák nem örülnek

„Bárki másnak jobban örültem volna – mondta a PSG általános igazgatója, Bruno Martini, aki kiemelte, nem csak a rossz emlékek miatt nem akart a Veszprémmel játszani. – Csak még erősebbek lettek tavaly óta, hosszú a kispadjuk, és a pokoli hangulatú csarnokukban borzasztó nehéz nyerni. 70-30 arányban a Veszprémet tartom esélyesnek, hazai pályán legalább 3-4 góllal kellene nyernünk, hogy maradjon esélyünk. Az első meccs kulcsfontosságú lesz.”

Gyorsan megkerestük az EHF francia szakértőjét, Kevin Domas-t, és nekiszegeztük a kérdést, mennyivel lett erősebb az idei PSG a tavalyinál. „Annyival, hogy a mostaninak van kapusa – mondta Domas, aki szerint bombafavorit a Veszprém, mert a PSG tavalyi gondjainak nagy része idén sem megoldott. – Nincs csapatszellem, a játékosok továbbra sem küzdenek egymásért, [Philippe] Gardent-nek pedig még mindig nincs tekintélye a játékosai előtt.”

Laszlo Nagy tör a PSG kapujára Marko Kopljar mellett Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Domas szerint a kézilabdában a csapat legyőzi az egyéniségeket, márpedig a Veszprém csapatként dolgozik a pályán, a PSG-ben pedig csak nagy egyéniségek vannak. „Mikkel Hansen szinte egymaga elintézte a Dunkerque-et az előző körben, de a nagy klubok ellen ez a PSG esélytelen.”

A párizsiak idén a csoportban oda-vissza kikaptak a Kieltől, tavaly a Barcelonától (idegenben ráadásul 10-zel), és közben két szkopjei meccsükön is nyeretlenek maradtak, mielőtt a Veszprém szintén oda-vissza legyőzte őket, azaz a PSG az elmúlt két évben valóban nem tudott legyőzni egyetlen nagy klubot sem.

Nehezebb dolga nem is lehetne a Szegednek

A hatalmas bravúrral nyolcba jutó Szegednek sem kedvezett a szerencse a sorsolásnál, a magyar ezüstérmes a Löwen kiverése után újra német csapattal találkozik. A THW Kiel, ahogy minden évben, úgy idén is a BL egyik nagy favoritja, a német sztárcsapat jelenleg is vezeti a világ legerősebb bajnokságát, és idén mindössze egy vereséget szenvedett el a sorozatban (Zágrábban kapott ki még az első fordulóban).

Ha a Löwen kiejtése bravúr volt, akkor a Kielé csoda lenne, de a szegediek nem búslakodnak. „Legyünk őszinték, igazából majdnem mindegy volt, melyik csapatot sorsolják mellénk. Valahol szerencsések vagyunk, mert elkerültük a Veszprémet, véleményem szerint egyik csapat sem akart a másikkal játszani. Na, nem mintha a Kiel álomellenfél lenne – értékelt a szegediek egyik legjobbja, Balogh Zsolt.

A Szeged legutóbbi két párharcát megnyerte német ellenfelekkel szemben (EHF-Kupa, BL) Forrás: MTI/Kovács Anikó

„Nem akartuk a Löwent se, aztán mégis itt vagyunk a nyolc között. Ez most egészen más párharc lesz, hiszen például most az első meccset játsszuk hazai pályán, és az ellenfél is jóval erősebb, de annyit ígérhetek, hogy mindent beleadunk, és megpróbálunk még egyszer csodát tenni – mondta Balogh az Origónak.

A szegediek eddig egyszer találkoztak a Kiellel, annak csúnya vége lett: a 2011/12-es szezonban a németek mindkét meccsen elgázolták a Szegedet (26-38, 24-34).