Vágólapra másolva!
A hétvégén befejeződnek a csoportküzdelmek a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában. Már a záróforduló előtt eldőlt, hogy első helyezettként a német THW Kiel, a spanyol Barcelona, a legutóbbi kiírásban negyedik Veszprém, valamint a lengyel Vive Tauron Kielce várhatja a jövő keddi sorsolást, amely az egyenes kieséses szakasz első körének párosítását alakítja ki.

A csoportelsőknek könnyebbséget jelenthet a legjobb 16 között, hogy ott egy másik ág negyedik helyezettjével kerülnek szembe, ehhez azonban azt is hozzá kell tenni, hogy ezek között az egyik éppenséggel a BL-címvédő német SG Flensburg-Handewitt is lehet.

Az eddigi kilenc csoportmeccséből nyolcat megnyerő és csak a német Rhein-Neckar Löwentől idegenben súlyosnak mondható 32-25-ös vereséget szenvedő MKB-MVM Veszprém vasárnap 17 órakor a francia HB Montpellier Agglomération ellen lép pályára. Az ellenfél egyszer az első számú európai klubtorna győztese is volt, de ez nagyon régen történt, 12 éve, amikor még Nikola Karabatic is itt játszott.

„A Veszprém nagyon jó csapat, de most a kötelességünket teljesítve le fogjuk győzni őket. Ezzel tartozunk a közönségünknek, a klubunknak és a szponzorainknak is. A francia válogatott katari világbajnoki győzelme az egész országot felvillanyozta, és ez a nagy siker számunkra is erős motivációt fog biztosítani. Csak azt sajnálhatjuk, hogy vasárnap nem lehet ott a pályán Michael Guigou, az olimpiai, világ – és Európa-bajnok szélsőnk, de a csapattársai ő érte és helyette is küzdeni fognak” – jelentette ki Patrice Canayer (53), a Montpellier mestere, aki 1994 óta tartja a kezében a kormánybotot.

A fogadkozás hitelességét több tény is erősíti. Tavaly októberben a veszprémiek csupán egyetlen góllal, 30-29-re tudták legyőzni a nagyot hajrázó francia vendégeket. Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a vasárnapi ellenfél nagyon erős ötfős szlovén „részleggel” rendelkezik, amelynek tagjai közül Kavticnik, Dolenec, Gaber és Gajic nem kis szerepet játszottak tavaly a magyar válogatott „kiejtésében” a veszprémi és a velenjei világbajnoki selejtező mérkőzéseken. Ráadásul Gajic – a vb „álomcsapatának” tagja - a most folyó Bajnokok Ligája egyik legeredményesebb góllövője az eddigi 59 találatával, igaz, Momir Ilics, a Veszprém szerb „bombázója” 63 góllal előtte áll a rangsorban, amelynek éllovasa a Barcelonát erősítő macedón Kiril Lazarov (69).

A HB Montpellier Agglomération, amely egy jelentős franciaországi régió támogatását élvezi, ugyanúgy „multinacionális” kézilabda csapat, mint a magyar ellenfele. Soraiban, a francia kézilabdázók mellett argentin, brazil, horvát, és szlovén légiósok is felsorakoztak, nem utolsó sorban a volt veszprémi Laluska Balázs, akivel ma sem veszélytelen vállalkozás egy az egyben csatát vívni.

A vasárnapi BL találkozót spanyol bírók vezetik. Amennyiben a magyar bajnokcsapat ezen a mérkőzésen is túl lesz, a folytatásban még négy találkozót kell sikerrel megvívnia ahhoz, hogy a május 30-31. kölni négyes döntőben még két alkalommal megcsillogtathassa a tudását. Ha Carlos Ortega együttese elnyerné a kupát, a különféle elszámolások után körülbelül 250 ezer Eurós pénzdíjhoz juthatna, negyedikként viszont ismét 100 ezres összeg ütné a klub markát.

Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter