Vágólapra másolva!
A játékosok egyetértettek abban, hogy talán Spanyolország ellen játszott a legjobban a női kézilabda-válogatott az Európa-bajnokságon, ezért voltak különösen szomorúak az egygólos vereség után. Egy védelmi formációváltás okozta a vesztünket, ami a kapitány és a kulcsjátékosok szerint is megengedhetetlen. 

„Nem a fáradtság, nem is a rutintalanság volt az oka a hajrában elkövetett hibáinknak, hanem egyszerűen nem azt csináltuk, amit ebben a helyzetben kellett – mondta az érthetően feldúlt Németh András a vegyes zónában, még a sajtótájékoztató előtt.

A kapitány haragja teljesen érthető, hiszen a csapata a 47. percben szerezte az utolsó akciógólját, a meccs utolsó 13 percében csak Triscsuk Krisztina talált be a spanyolok kapujába hetesből. Triscsuk egyébként még egyetlen hetesét sem hibázta el az Eb-n, az ő góljainak köszönhető, hogy szoros maradt a meccs az utolsó pillanatig. „Nem számolom, mennyinél tartok, és most nem is igazán érdekel a dolog” – mondta a játékos a lefújás után.

Érthető volt a szomorúság Fotó: Bielik István - Origo

Tomori Zsuzsát választották a magyar csapat legjobbjának, az átlövő 6 gólt szerzett. „Készültünk a spanyolok nyitottjára, úgyhogy most elég dühös vagyok, hogy ennyire megzavartak minket a fal kinyitásával. Tudtuk, mit kellett volna csinálnunk, hogy átjátsszuk a zavarót, de butaságokat csináltunk, rossz döntéseket hoztunk, így tulajdonképpen magunknak köszönhetjük, hogy kikaptunk. Ahelyett, hogy az üres területekre betörtünk volna, ellövöldöztük a labdákat. Ezt így nem lehet.”

A célok nem változtak

A csapatkapitány egyetértett abban, hogy az ellenfél erejét is számítva most játszott a legjobban a magyar válogatott, ezért is fáj különösen, hogy nem sikerült győznie. „Rossz érzés így elbukni egy meccset, de a céljaink nem változtak. Mivel a norvégok elverték a dánokat, megmaradt az esélyünk az elődöntőre, de ehhez most már óriási bravúrra lesz szükségünk. Odatesszük magunkat, és meglátjuk, mire lesz elég – tette hozzá Tomori.

Tomori volt a magyarok legjobbja Fotó: Bielik István - Origo

„Ilyen játékkal ki lehet kapni, még ha most nagyon fáj is a vereség – mondta szomorkásan Kovacsics Anikó. „Úgy gondolom, a szerencsésebb csapat nyert, az ilyen hullámzó meccseken mindig az dönt, hogy éppen ki kapja el jobban a hajrát. Ez most a spanyoloknak sikerült, pedig egészen a hajráig megvalósítottuk, amit elterveztünk. Kár, hogy így megzavart minket a nyitott védekezés, pedig külön készültünk rá – erősítette meg társai véleményét a győri szélső/irányító is.

Nüanszok döntöttek

Németh András a találkozó utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy hajszálon múlott a győzelem: "Sajnos nem mi szereztük meg a két pontot, nüanszok döntöttek. Remélem, tanulunk a hibákból és akkor a szoros meccseken mi fogunk győzni." Kollegája, Jorge Duenas megjegyezte: nagyszerű mérkőzés volt, amelyen a kritikus pillanatokban jobban összpontosított csapata, ennek köszönheti a győzelmet.

A spanyolok és a norvégok 4-4 pontot visznek a középdöntőbe Fotó: Bielik István - Origo

A magyar válogatott két ponttal, a harmadik helyről kezdi a debreceni középdöntőt, ahol sorrendben az egypontos Románia és Dánia, majd a négypontos Norvégia lesz az ellenfele. Ha a csapatnak sikerül is legyőznie a dánokat és a románokat, az elődöntőhöz valószínűleg meg kellene verni Norvégiát is.

„A céljaink nem változtak, és úgy érzem, a játékunk bizonyos elemei folyamatosan javulnak, ezért optimistán várom a középdöntőt. Nem kérdés, hogy nehéz dolgunk lesz, de remélem, hogy Debrecenben is jó hangulat vár majd minket, és sikerül hoznunk a bravúrt – mondta Tomori a szombaton kezdődő középdöntőről.