Ez horror és szégyen!

Vladimir Canjuga, kézilabda
UNITED KINGDOM, London : Croatia's coach Vladimir Canjuga gestures during the women's quarter-final handball match Spain vs Croatia for the London 2012 Olympics Games on August 7, 2012 at the Copper Box hall in London. Spain won 25-22. AFP PHOTO/ JAVIER SORIANO
Vágólapra másolva!
Magára vállalta a felelősséget és lemondott posztjáról Vladimir Canjuga, a horvát női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya azt követően, hogy csapata két mérkőzésen kétszer is kikapott, és nem jutott tovább csoportjából a hazai rendezésű Európa-bajnokságon.

Azok után, hogy egy héttel a női kézilabda Európa-bajnokság előtt a társrendező Horvátország kétszer is legyőzte a címvédő Montenegrót, kevesen gondolták volna, hogy az első két fordulóban vereséget szenved, és simán kiesik a horvát válogatott.

Márpedig bekövetkezett, a csapat előbb a svédektől 30-28-ra, majd a németektől 26-24-re kikapott, és már biztosan a C csoport utolsó helyén zár. A kínos blamát követően Vladimir Canjuga szövetségi kapitány azonnal benyújtotta lemondását, bár a pénteki, Hollandia elleni zárómérkőzésen még ott ül a kispadon.

A csúfos kudarc miatt Canjuga lemondott Forrás: AFP/Javier Soriano

"A bukás túl enyhe kifejezés erre a hatalmas kudarcra. Sajnos nem először történik ez meg velünk házigazdaként, tizenegy éve a világbajnokságon ugyanígy jártunk" - nyilatkozta Canjuga. 2003-ban a horvátországi női világbajnokságon a csapat Franciaország, Spanyolország és Szerbia-Montenegró mögött csoportnegyedik lett, így végül csak a 14. helyen végzett.

"Ezért a szégyenért vállalom a felelősséget, pénteken még segítem a csapatot, de aztán lemondok. Ez lesz a válogatottnál az utolsó epizódom. Nehéz bármi okosat mondani, talán egy kisbátorság hiányzott az első, svédek elleni meccsen. A Horvát Kézilabda Szövetség a megteremtette számunkra a legjobb feltételeket, a férfi csapat kölcsönadott nekünk egy gyógytornászt és egy orvost, volt csapatpszichológusunk is. Ez horror és szégyen, mi mást mondhatnék?" - összegzett Canjuga.

"Nincsen minőségi női kézilabda nálunk, a Lokomotiva és a Podravka összesen kettő pontot szerzett a Bajnokok Ligájában. Nincs miről beszélnünk" - tette hozzá.