Vágólapra másolva!
Átadták Európa legjobb női kézilabdacsapatának, a Győri Audi ETO KC-nek az új otthonát, az Audi Arénát. A multifunkcionális csarnokban az első mérkőzést november 23-án játsszák, amikor a kétszeres BL-győztes Győr a svéd Sävehofot fogadja. A decemberi, magyar-horvát közös rendezésű női Európa-bajnokságon a magyar válogatott itt játssza majd az oroszok, a lengyelek és a spanyolok elleni csoportmeccseket.

„Minden téren a legfontosabb az időzítés” – mondja az amerikaifutball-edzőt alakító Al Pacino a Minden héten háború című filmjének legendássá vált monológjában, és ez a nagy igazság a győri multifunkcionális csarnok, az Audi Aréna avatóján is eszünkbe juthatott.

Nem volt túl szerencsés ugyanis, hogy a csarnok környékén éppen az átadó napján trágyáztak, így a látogatók nem csak azért siettek az épületbe, hogy minél előbb megtudják, milyen Európa legjobb női kézilabda-csapatának új otthona, hanem azért is, hogy a kellemetlen bűztől mihamarabb megszabaduljanak.

Januárban kezdték el, október végére elkészült

„Olyan sterilnek tűnik ez az egész, látszik, hogy nincs még belakva, elsőre olyan hatást kelt az épület, mint egy látványterv” – állapította meg a fotós kolléga, mielőtt minden oldalról körbejárta volna a kevesebb mint tíz hónap alatt felépített csarnokot. A gyorsaság nem véletlen, az Audi Aréna ugyanis az egyik helyszíne lesz a decemberi, magyar-horvát közös rendezésű női Európa-bajnokságnak, Németh András csapata december 7-én az oroszok elleni itt kezdi meg a szereplését, majd 9-én a lengyelekkel, újabb két nap múlva pedig a spanyolokkal találkozik az 5500 fő befogadására is képes csarnokban.

Kézi-, kosárlabda- és futsalmeccseket is redezhetnek az új csarnoknak Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az öt milliárd forintos kormányzati támogatással felhúzott Audi Aréna egybeépült a régivel, a Magvassy-csarnokkal, amelyet 1976-ban nyitottak meg, és az 1995-ös osztrákokkal közösen rendezett világbajnokságra újították fel. A mostani avató után az első hivatalos mérkőzést november 23-án játsszák, amikor a kétszeres BL-győztes Győr a svéd Sävehofot fogadja, de a csarnokban kulturális események is helyt kapnak, így december 19-én az Illés, január 9-én pedig Thomas Anders és a Modern Talking Band lép fel.

Orbán és Görbicz kapta a legnagyobb tapsot

„Az már nem állapot, ha az Orbán sem tölt meg egy csarnokot” – hangzott a lelátón húsz perccel a megnyitóünnepség kezdete előtt, amikor a narancssárga és zöld székek közül még valóban soknak nem volt gazdája. Bár eredetileg 15 órára volt kiírva a kezdés, 15 óra 20-kor még egy kis türelmet kért a műsorvezető, amire a közönség soraiból fütyülés és gúnyosnak ható taps volt a válasz. A nézők egy része unalmában elkezdett hullámozni, de a kritika megtette a hatását, és 15 óra 21-kor kezdetét vette az ünnepség.

A bevezetőben külön köszöntették a felszólalókat, Orbán Viktor miniszterelnököt, Borkai Zsoltot, Győr polgármesterét, Thomas Faustmannt, a névadó Audi Hungária Motor Kft. ügyvezetésének elnökét, valamint a kézilabdázók képviseletében a babát váró Görbicz Anitát, aki Orbánnal holtversenyben a legnagyobb tapsot kapta. Náluk jobban csak a Győri Balett tagjait ünnepelték meg, akik kiérdemelték a vastapsot a Bolero eltáncolásával. Lézershow, majd győri sportolók bevonulása következett a programban, és hiába volt a színpadra érkezők között például az olimpiai bajnok kajakos Kammerer Zoltán, a közönségkedvencnek a női kézisek számítanak.

A régi csarnokhoz képest az újnak kétszer akkora a befogadóképessége, így akár 5500-an szurkolhatnaka helyszínen Fotó: Szabó Gábor - Origo

A beszédek sorát Borkai Zsolt nyitotta, aki elismerte, meghatódottan állt a közönség előtt, és a csarnok felépülésével egy régi álma teljesült. „Ezt a csarnokot a siker építette fel, és új lendületet adott a fiatalok számára is, aki szeretnének egészségesen élni” – mondta a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

Minden ország olyan lesz, amilyen a fiatalsága

Thomas Faustmann belopta magát a győriek szívébe, amikor magyarul kezdte a beszédét. „Nagyon örülök, hogy itt lehetek önökkel” – közölte, majd németül folytatta, hogy a végén az egészet keretbe foglalva a "Jövő Győrben épül" szlogent újra magyarul mondja.

Orbán Viktor azzal indított, ha van csapat, amely kiérdemelt egy ilyen modern létesítményt, az a győri női kézicsapat. „Magyarország két híres női csapatot ismer, az egri nőket, akik Dobó kapitány segítségére siettek a török elleni harcban, valamint a győri nőket, akik Görbicz kapitány vezérletével végigverték Európát” - mondta Orbán, aki méltatta a győri utánpótlás-nevelést is, megemlítve, hogy szinte minden NB I-es csapatban játszik győri nevelést, van, aki pedig a szíve alatt hordja az utódot, utalt ezzel a babát váró Görbiczre.

Orbán szeretné, ha sokkal több magyar fiatal sportolna Fotó: Szabó Gábor - Origo

A miniszterelnök azt mondta, a csarnok felépítése azt a célt is szolgálta, hogy minél többen sportoljanak, és azt szeretné, ha sportért rajongó nemzetből sportban sikeres nemzet lenne a magyar. „Magyarország az Európai Unióban a négy legkevesebbet mozgó ország közé tartozik, ezért fontos, hogy rávegyük a fiatalokat a sportolásra. Minden ország olyan lesz, amilyen a fiatalsága. A sport belépőt jelent a szabadság és a munka világába, és aki elbújik a próbatétel elől, az mindig a sor végén kullog. A sport két dologra tanít meg: becsülettel győzni és emelt fővel veszíteni, vagyis olyan dolgokra, amik fontosak az életben” – tette hozzá Orbán.

Félhetnek az ellenfelek

Görbicz Anita abban reménykedik, hogy a szurkolók által keltett hangulat miatt az ellenfelek számára félelmetes helyszínnek bizonyul majd az új csarnok. „Amikor a csarnok alapkőletétele volt, azt mondtam, az Eb-n nagy élmény lesz itt játszani, az élet szerencsére felülírta ezt, de azt kívánom, hogy sok sikert érjen el a csapat, amelynek szurkoljunk együtt”.

Az ünnepség végén a közönség elbúcsúztatta a vasárnap Zágrábban BL-csoportmeccset játszó kézicsapatot, majd záráskánt Rúzsa Magdi szórakoztatta a nézőket, akik már sötétben indultak haza, így megcsodálhatták, milyen pazar látványt nyújt a csarnok piros-fehér-zöld megvilágítással.