Engedjék szabadon ezt az iráni nőt!

London, 2014. november 2.
A Free Ghoncheh Campaign által 2014. november 2-án közreadott kép a brit-iráni állampolgárságú Goncseh Gavamiról Londonban 2012-ben. Gavamit egyévi börtönre ítélték Iránban, mert be akart jutni egy férfi röplabda-mérkőzésre. A25
London, 2014. november 2. A Free Ghoncheh Campaign által 2014. november 2-án közreadott kép a brit-iráni állampolgárságú Goncseh Gavamiról Londonban 2012-ben. Gavamit egyévi börtönre ítélték Iránban, mert be akart jutni egy férfi röplabda-mérkőzésre. A25 éves Gavamit, az idén június 20-án vették őrizetbe Teheránban egy stadionnál, mivel meg akarta nézni a Világliga Irán és Olaszország közötti férfi röplabda-mérkőzését, nem sokkal később elengedték, de néhány nap múlva ismét őrizetbe vették és egy teheráni börtönbe vitték, miután Iránban bejelentették, hogy nők, így az újságírónők sem mehetnek férfi röplabda-mérkőzésekre. Gavamit októberben a bíróság a rendszer elleni propaganda terjesztésében találta bűnösnek. (MTI/AP/Free Ghoncheh Campaign)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Röplabda Szövetség elnöke, Ary S. Garcia a szabadon bocsátását kéri annak a brit-iráni nőnek, akit egyéves börtönbüntetésre ítéltek Iránban, mert júniusban megtekintette - más hírek szerint megkísérelte megnézni - az Irán-Olaszország férfi világliga-mérkőzést Teheránban. A magyar szövetség is csatlakozott.

Garcia elmondta: levelet írt az ügyben Hasszan Róháni köztársasági elnöknek, továbbá az Iráni Röplabda Szövetség, valamint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is próbál segíteni Goncseh Gavaminak. A Magyar Röplabda Szövetség is csatlakozott a felhíváshoz, közlemányük szerint a nemzetközi szvövetség elnöke arra figyelmeztette a nemzeti szövetségeket, hogy támogatni kell Ghavamit és emlékeztette őket, hogy világszerte szükség van, hogy a férfiak és nők egyenlő jogokat képviseljenek a sportban.

"Kedves kollégák! Mint tudott, van egy nő Iránban, Goncseh Gavami, akit 126 napja vettek őrizetbe. Azért tartják fogva, mert részt vett az iráni férfi röplabda mérkőzésén. Általában nem kívánunk beavatkozni az országok jogszabályaiba, de ezt nem hagyhatjuk szó nélkül. Egyenlő jogokat kell képviselni a sportban. Minden sportban!” - mondta Ary. S. Garcia.

A 25 éves nő Londonban élő testvére, Iman az interneten gyűjt támogatókat a szabadon bocsátása érdekében, ehhez eddig több mint 700 ezren csatlakoztak - írta a főleg az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames nevű csatorna.

A 25 éves Goncseh Gavamit most is fogva tartják Forrás: MTI/AP/Free Ghoncheh Campaign/-------------------

Gavami ügyvédje, Mahmúd Alizadeh Tabatabai elmondta, hogy védencét június 20-án vették őrizetbe Teheránban. A nőt nem sokkal később elengedték, de néhány nap múlva ismét elfogták, és börtönbe vitték.

A hatóságok tájékoztatása szerint a nő biztonsági okokból került őrizetbe, annak nincs köze a röplabda-mérkőzéshez, hivatalosan nem emeltek ellene vádat. Végül októberben állították bíróság elé.

Ügyvédje arról számolt be, hogy Gavamit a rendszer elleni propaganda terjesztésében találták bűnösnek. Hozzátette, ezt abból az ítéletből tudja, amit ugyan megmutattak neki, de hivatalosan még nem kézbesítettek.

Iránban a nők sem labdarúgó-, sem pedig röplabda-mérkőzésre nem mehetnek be.