Dujshebaev érmeket és olimpiai szereplést akar

Talant Dusebajev
Kielce's Kyrgyz head coach Talant Duyshebaev reacts during the handball Champions League match THW Kiel vs KS Vive Targi Kielce in Kiel, northern Germany, on February 16, 2014. The match ended 28-28. AFP PHOTO / DPA/CARSTEN REHDER GERMANY OUT
Vágólapra másolva!
Bemutatkozott csapatának a férfi kézilabda-válogatott új szövetségi kapitánya, Talant Dujshebaev, aki már Miskolcon készül a játékosaival a szerdán esedékes első Eb-selejtezőjére. A kirgiz-spanyol szakember érmeket akar nyerni, és ki akar jutni a válogatottal a 2016-os riói olimpiára

Az első összetartáson Bódi Dezső főtitkár mutatta be egymásnak az új kapitányt, segítőjét, Sótonyi Lászlót és a keret tagjait, akikkel együtt megjelentek a csapat sérült játékosai, Nagy László, Harsányi Gergely és Lékai Máté is. Dujshebaev köszöntötte a játékosokat, majd megköszönte a magyar szövetségnek, hogy partner volt a felkészülési program átalakításában.

„Bármilyen nehéz is, meg kell próbálnunk kijutni a riói olimpiára, annak ellenére, hogy a januári világbajnokságon nem vehet részt a csapat. A cél érdekében mindent meg fogok tenni, és ezt várom el a válogatott tagjaitól is. Január végéig a cél a két Eb-selejtező sikeres megvívása, ezen kívül a hangsúly néhány felkészülési mérkőzés lejátszásán és az edzéseken lesz – idézi az új kapitányt a szövetség honlapja.

A magyar válogatott október 29-én (szerda, 20.30) Portugáliával, majd november 2-án Kijevben Ukrajnával találkozik, mindkét mérkőzés bőven nyerhető, még a komoly hiányzók ellenére is. Így gondolja Dujshebaev is, akit azt mondta, „Ellenfeleinket tiszteljük, de minden mérkőzésünket meg akarjuk nyerni!”

Talant Dujshebaev Forrás: AFP/Carsten Rehder

A magyar válogatott elbukott a vébéselejtezőben Szlovéniával szemben, így nem lehet ott a 2015 januári, katari világbajnokságon, ami a 2016-os riói olimpia kvalifikációs versenye is. Így ha a magyar csapat oda akar érni az olimpiai selejtezőkre, a 2016-os lengyelországi Európa-bajnokságon kell kimagaslóan szerepelnie, és erre készült Dujshebaev is.

„A magyar válogatott az elmúlt években számos jó eredményt elért, és a következőkben is a cél a mindenkori versenyeken a lehető legjobb helyezés megszerzése, a közös erőfeszítések pedig egy érmes helyezésben csúcsosodhatnak ki – mondta a kapitány utalva arra, hogy jó eséllyel éremért kellene játszania a csapatnak az olimpiai selejtezőhöz.