Vágólapra másolva!
Natasa Kovacevic újra kosárlabdázik. A győri női kosárcsapat tragikus buszbalesetének egyik legsúlyosabb sérültje újfajta protézist tesztel Párizsban, amivel legalább a hobbikosárlabdához visszatérhet a térd alatt amputált lábú sportolónő. Kovacevic egy év kemény munka után már tapasztalatból mondja, hogy ami nem öli meg az embert, az megerősíti. 

Miután a szerb játékosnak térd alatt amputálták a bal lábát, keményen dolgozott, hogy egyáltalán járni tudjon a lábprotézisével. Kovacevic nem adta fel, nem sokkal a baleset után azt nyilatkozta, "Édesapám kicsi koromban megtanított, hogy az a sorscsapás, ami nem öl meg, lélekben erősebbé tesz. Igen, levágták a lábamat, de ebbe még senki nem halt bele" - mondta a 21 éves játékos a tragikus baleset után.

A szerb sporttársadalom által mindenben támogatott Kovacevic tavasszal már autót vezetett, és bár kevesen hittek neki, amikor a szeptemberi baleset után néhány héttel azt mondta, 6-7 hónap múlva kosárlabdázni akar, tulajdonképpen nem is tévedett sokat.

Kovacevic jelenleg a Francia Kosárlabda Szövetség és a FIBA Europe meghívásának eleget téve Párizsban van, és egy kifejezetten neki készített protézist tesztel. Bár a versenysportról valószínűleg le kell mondania, Kovacevic már tökéletesen jár, és a felvételeken látszik, hogy a sportmozgás sem okoz gondot neki.

Az Origo egy évvel ezelőtt megszólaltatott szakértője szerint az irányváltások, a felugrás és a leérkezés miatt szinte lehetetlen, hogy valaki egy kontaktsportban az egészségesek között műlábbal versenyezzen, ráadásul a protézis sérülésveszélyes is. Kovacevic elmondta, ha a hobbisporthoz vissza tud térni, már boldog lesz, és úgy tűnik, ennek nem is lesz akadálya.

A bátorság szinonimája

Szerbiában Kovacevic a "bátorság szinonimájává vált", a FIBA nagyköveteként egy alapítvány képviseletében rászoruló sportolóknak segít, emellett a Crvena Zvezdánál is jótékonysági munkát vállalt, miközben egyszerre végzi a Turizmus és Sportmenedzseri szakot egy belgrádi főiskolán. A Natasa Kovacevic Jótékonysági Alapnál végzett munka mellett nyelveket tanul, mert gyermekkori álma volt, hogy folyékonyan tudjon spanyolul beszélni.

A bátorság szinonimája Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A még mindig csak 21 éves játékos minden szabadidejét az edzőteremben tölti, állítása szerint imád nassolni, ezért emiatt is szüksége van a folyamatos edzésekre, de közben esze ágában sincs visszavonulni a hobbikosárlabdától. "Fekve nyomás, guggolások, egyéb erőfejlesztő gyakorlatok mellett bármikor futok egyhuzamban akár 10 percig is a futópadon" - büszkélkedett a sportoló.

Natasa Kovacevic közvetlenül a műtét után Forrás: Natasa Kovacevic / Facebook