Vágólapra másolva!

Mocsai zászlajára tűzné az élet diktálta elvárások haladéktalan megvalósítását

A TF rektorának pályázó Mocsai Lajos versenyképes intézménnyé formálná a Testnevelési Egyetemet – az exkapitány az akadályok sikeres leküzdését kívánja Talant Dujshebaevnek.

Hivatalosan még nem közölték, de Mocsai Lajossal együtt várhatóan legalább még két szakember pályázik az önállósult Testnevelési Egyetem rektori székére. Elképzeléseinek megvalósításához december 17-én kaphat zöld utat, amikor ünnepélyes keretek között iktatják be a jövőre éppen kilencvenéves intézmény leendő vezetőjét.

"A világért se mennék elébe a dolgoknak, arról viszont szívesen beszélek, hogy ha rám esik a választás, munkatársaimmal együtt versenyképes, a külföldi hallgatók számára is vonzó, az oktatás, a képzés és a kutatás területein is élenjáró egyetemmé szeretném átalakítani a Testnevelési Egyetemet" - nyilatkozta a kézilabda válogatott éléről távozó Mocsai Lajos a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának. "Régi álmom valósulna meg a rektori kinevezéssel. Évtizedes tapasztalataimat, a reform szükségességét sugalló elképzeléseimet építettem be a pályázatomba, amely egyaránt szól az igazán fogadóképes modernizált infrastruktúra sürgető kialakításáról, a szakembergárda megerősítéséről, a képzési kultúra fejlesztéséről, nem utolsó sorban pedig az egyetemi bértábla esedékes átalakításáról. Összefoglalóan úgy fogalmazhatnék, hogy az élet diktálta elvárások haladéktalan megvalósítását szeretném a zászlómra tűzni."

A pályázatok beadásának határideje ennek a hétnek az elején zárult le. Az elkövetkezendő napokban a demokratikusan megválasztott egyetemi Szenátus tagjaira vár a dokumentumok tanulmányozása, és csak ezután következik a pályázók meghallgatása. A kialakult vélemények egyeztetése után vállalkozhat a Szenátus arra, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőjének javaslatot tegyen a legjobbnak ítélt pályázó rektori kinevezésére. A beiktatás karácsony előtti történik meg.

Mocsai Lajos, aki a férfi és női klubcsapataival, illetve válogatottjaival többek között olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok, vb második helyezett, BEK-, KEK- és EHF-kupagyőztes együtteseket is kormányozott, 2012-ben az MKB-MVM Veszprémtől búcsúzott el, idén pedig négyéves munkálkodását önként lezárva a férfi válogatott éléről is távozott. Döntésében szerepet játszott, hogy a Szlovénia elleni ki-ki világbajnoki selejtező meccs előtt három napba kellett sűrítenie a saját koncepciójának a felépítését, amelyre a csak az erre a csatára készülő ellenfél vezetőedzője majdnem három hetet fordíthatott.

Ez viszont már a megváltoztathatatlan múlt, a jelen és a közeljövő viszont az, hogy utódjának, a szerdán bemutatott Talant Dujshebaevnek és magyar segítőtársainak a viharos gyorsasággal közelgő Eb-selejtezőkre kell összpontosítania. Ha pedig azokon már túl lesznek, hosszabb távon arra, hogy az utolsó lehetőséget megragadva a jövő évi kontinensbajnokságon mégis csak sikerüljön kiharcolni a 2016-os olimpiai részvételt. Mocsai megállapítása szerint az akadály magas, de átvihető.

"Kívánom, hogy az egykori játékosom - aki kézilabdázóként és edzőként is világhírnevet szerzett -, bírja idegekkel az elkövetkezendő évek nem kis megpróbáltatásait, amelyek konfliktushelyzeteket is teremthetnek. Pihenő nélküli hosszú maratoni vár rá, amelyhez hasonlót nem is olyan régen már jómagam is teljesítettem" – hangsúlyozta Mocsai Lajos.

Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter