Vágólapra másolva!
Az NB I-ben legutóbb hatodik helyezett Alba Fehérvár két negyeden át méltó ellenfele volt a Real Madridnak, végül a nyolcszoros Euroliga-győztes 104-72-re győzött. A telt ház előtt lejátszott bemutatómeccsen a nézők így is jól szórakoztak, a fehérváriak ugyanis többször is megmutatták a sztárellenfélnek, hogy ők is képesek parádés megoldásokra.

Székesfehérvár az egyike Magyarország legszebb városainak, az Alba Fehérvár kosárcsarnoka azonban megbújik a sokemeletes panelházak rengetegében, mivel nem nagy, megtalálni sem könnyű, pedig szerdán Európa egyik legjobb kosárcsapata, a Real Madrid látogat ide. A hajdani királyi székhelyen a királyi gárda vendégszerepel.

"A káfi az kávé?" - kérdezi félve kolléganőjétől a sportcentrumban az egyik büfés, egy órával a kezdés előtt már nagy az izgalom, a spanyolokat jól ki kell szolgálni, nem árt tudni legalább pár alapszót angolul vagy spanyolul.

Dávid mellett Jordan

A hajdani Albacomp az NBA-be is kinevelt egy játékost, a bejárattól jobbra rögtön belefutunk Dávid Kornélba, éppen Michael Jordan mellett mereng. Mármint - sajnos - nem hús-vér emberként, hanem Márfy Gabriella roppant élethű olajfestményein. Dávid, mondjuk, mint a klub elnöke, akár itt is lehetne, csakhogy a kosárlabda a Clevelandhez is köti, ahol az NBA-csapat játékosmegfigyelőjeként tevékenykedik.

A kékmezes fehérváriak sokat tanulhatnak a meccsből (a galériáért kattintson a képre) Forrás: Polyák Attila

Sok reménye nem lehetett a bemutatómeccs előtt az Alba Fehérvárnak (vagy ahogyan a szurkolók a megszokott, régi neve miatt éltették a csapatot, Albacompnak), hiszen a Real Madridot idén egy pont híján Európa legjobb csapatának koronázták, az Euroliga-döntőben a 73-73-as rendes játékidő után csak a hosszabbításban kapott ki a Maccabi Tel Avivtól. Pedig 1995 óta már nagyon várják a nyolcszoros Euroliga-győztesnél az újabb diadalt, főleg, hogy 2013-ban is kikaptak a madridiak a fináléban, akkor az Olimpiakosztól.

A négyszeres magyar bajnok Alba Fehérvár viszont nagyon messze van régi önmagától, tavaly csak hatodik volt a bajnokságban, és jelenleg sem hemzsegnek benne a Hanga Ádámok, két válogatott játékosa van, Supola Zoltán és Csorvási Milán. A Realban viszont volt NBA-játékosok is vannak, úgymint az argentin-olasz Andrés Nocioni - aki Dávid Kornéllal és Hanga Ádámmal is játszott egy csapatban Vitoriában -, a spanyol Sergio Rodriguez, vagy a szintén spanyol Rodolfo Fernandez Farres.

Hangolás Felcsúton

A szerda délelőtt érkező realosok már jó sok élménnyel gazdagodva érkeztek meg Székesfehérvárra, a Liszt Ferenc Repülőtérről egyenesen Felcsútra vezetett az útjuk: megnézték az új Pancho Arénát és a Puskás Kiállítást.

A galériáért kattintson a képre Forrás: Polyák Attila

A gálameccsen egyesével szólítják a pályára a játékosokat, sötétben, fénycsóvák kíséretében, a háttérben a Rocky-filmek híres zenéje, az Eye of the Tiger szól. Hangulatos.

Óriási öröm a meccs elején, a Fehérvár nemcsak, hogy elhozza a labdát, de a 125 kilós Djapa hárompontosával vezetést is szerez. Aztán 3-2-nél jön egy parádés alley-oop, az amerikai Cleveland Melvin be is húzza a gyűrűbe, 5-2. "Most kéne lefújni" - mormogja be egy drukker, és milyen igaza volt, egy diadal világszenzáció lenne. Persze, a kosárlabdában, ahol száz meg száz lehetőség van a pontszerzésre, a focival ellentétben ritkák a csodák, pillanatok alatt 11-5 lett az eredmény - oda.

Nem számít a homály

Tóth Péter tűnt a leglelkesebbnek, Blaskovits László viszont a gyűrűt sem találta el középtávolról, a közönség mégsem bántotta, a dobok peregtek, a több mint kétezer drukker hangosan tapsolt. Meg is lett az eredménye, Brandon Wood triplájával feljött 16-12-re a Fehérvár. Djapa labdaszerzésénél is üvölt a lelátó, minden dicséretet megérdemel az Alba. A madridiak semmi extrát nem csinálnak, csak - nagyjából - bedobják a tiszta helyzeteket. De Brandon újabb hármasával már csak egy pont volt a különbség.

A galériáért kattintson a linkre Forrás: Polyák Attila

Aztán megrázza magát a Real, a Portlandet, a Sacramentót és a New York Knickset is megjárt Sergio Rodriguez - az előző Euroliga-szezon MVP-je - dobott egy szép hármast, majd hamarosan tíz lett közte. Aztán a negyed zárómomentumaként Juhos Levente lesapkázza a görög Burusziszt, így 31-23 a negyed vége.

Percekig nincs Real-kosár

Sokág nem változik az eredmény, Buruszisz például hiába csalja a távolságot, és próbál pincért dobni, de elhibázza, mint ahogy Rodriguez is elrontja a hármast - teljesen tiszta helyzetben. Aztán nem hiába kiabálják Supola Zoltán, majd Juhos Levente nevét a drukkerek, hiszen mindkét fehérvári pontokat szerzett, 28-31-re módosítva az állást. Már több mint három perce nem dob kosarat a Real, konstatáljuk, de örülni nem sokáig lehet, Buruszisz zsákolásával 39-33 oda, láthattunk viszont közte egy újabb, remekbe szabott Supka-triplát.

A szünet előtt, 47-35-nél volt először több mint tíz a különbség, de Woodnak egy szép betörés után sikerül elérnie, hogy tíz maradjon a különbség a folytatás előtt.

Nem kellett volna ez a szünet

A harmadik negyed nagyon nem kezdődik jól, a Real rendre jó betörésekkel rukkol elő, míg a fehérvári dobások mind célt tévesztenek. Öt percet kell várni az első Alba-kosárra, közben 14 (!) pontot ér el az ellenfél. Nem kellett volna ez a szünet. A madridiak zsákolnak, ők is bemutatnak egy alley-oopot, lerohanják a hazai csapatot, máris 67-41 az állás, jön is a "harcoljatok!" a lelátóról.

A galériáért kattintson a linkre Forrás: Polyak Attila

A legnagyobb ellenfél most már nem is a Real Madrid, hanem a fáradtság, a spanyol ezüstérmes akkor dob kosarat, amikor és ahogyan csak akar, nincs erő a védekezésre, de a támadásra sem.

De hogy ne legyenek elégedetlenek a szurkolók, összeszorított fogakkal próbál valami szépet mutatni a hazai csapat, és ez sikerül is. 81-49-nél egy hát mögötti passz után eredményes az Alba, majd 85-57-nél Brandon Wood dob egy kosarat szép mozdulattal.

A meccs végének már - a sok pont és a laza védekezés miatt - edzésjellege van, amit szerencsére azért még a fehérváriak is tudnak élvezni, még akkor is, ha jóval kevesebb pontot érnek el a Realnál. "Szép volt fiúk!" - kiabálják a szurkolók lefújáskor, mi pedig megállapíthatjuk, hogy nagyon sokat lehet tanulni az ilyen meccsekből, még akkor is, ha az ellenfél 104-72-re győz.

A galériáért kattintson a linkre Forrás: Polyak Attila

A mezőny legjobb dobója az egyéves szünet után Székesfehérvárra visszatérő, de még szerződéssel nem rendelkező amerikai bedobó, Brandon Wood volt 22 ponttal. Rajta kívül a hazaiaktól egyedül Lasan Kromah jutott tíz pont fölé, ő 19 ponttal zárt. A Real Madrid legeredményesebb játékosa Rivers és Salah Mejri volt 18-18 ponttal, Carroll 17, míg Campazzo 10 pontot ért el.