Vágólapra másolva!
Mivel Katrine Lunde gyermeket vár, a Győri Audi ETO KC kénytelen volt kapust venni. Az idő rövidsége miatt a BL-címvédő nem válogathatott sokat, de nem csak ezért esett a klub választása a horvát válogatott Jelena Grubisicre. A győriek elnöke szerint az új szerzemény a legjobb kapusok egyike.

Mire kedden délután Győrben bejelentették Jelena Grubisic érkezését, a Krim Ljubljana honlapján már közölte, a horvát kapus a BL-győztesnél folytatja a pályafutását. Az 1 + 1 éves szerződést kötő Grubisicet nem kellett kivásárolniuk a győrieknek, hiszen a szlovén csapatnál tavaly év közben elfogyott a pénz, és bár a megszűnést sikerült megúsznia, legnagyobb sztárjai közül többen szabadon igazolhatóvá váltak.

"Bár együtt örülünk Katrine Lundéval, a világ legjobb kapusának kiesése roppant érzékenyen érintette a klubunkat. Egy ilyen kvalitású klasszist lehet helyettesíteni, de pótolni aligha, ráadásul már javában folyik a felkészülés minden klubnál, így a megfelelő helyettes megtalálása is komoly gondot okozott" - mondta az Origónak a győriek elnöke, Kelecsényi Ernő.

A győriek a nyáron már vettek egy kapust, de a fiatal Csapó Kyra decemberig sérülés miatt nem léphet pályára, így Lunde kiesésével jelenleg Herr Orsolya az egyetlen bevethető kapus Győrben. "Mi nem csak a szurkolóinknak, a szponzorainknak és a közvéleménynek tartozunk számadással, hanem azoknak a játékosainknak is, akik azzal a céllal érkeztek Győrbe, hogy megnyerjék a Bajnokok Ligáját. Muszáj volt olyan kapust igazolnunk, akivel ez reális célkitűzés, és úgy gondolom, Grubisic személyében sikerült ilyen játékost találnunk" – mondta Kelecsényi.

Jelena Grubisic, a Győr új kapusa Forrás: AFP/Jacques Demarthon

A 27 éves horvát játékos 2009 óta játszott Ljubljanában, legjobb eredménye egy BL-elődöntő volt 2013-ban. A horvát válogatottban állandó résztvevő, csapatával a világversenyeken rendszeresen bejut a legjobb nyolc közé. 181 centijével a magasabb kapusok közé tartozik, ennek ellenére gyors, és ha elkapja a fonalat, szinte lehetetlen neki gólt lőni.

"Vegyes érzéseim vannak, hiszen minden nagyon gyorsan történt. De természetesen az öröm a nagyobb, hiszen a Bajnokok Ligáját zsinórban kétszer megnyerő csapat keresett meg, hogy játsszak náluk. Óriási megtiszteltetés ez nekem, illetve hatalmas lehetősség, hogy együtt szerepelhetek a világ legjobb játékosaival. Tudom, hogy Katrine Lundét kell pótolnom, ami nem egyszerű feladat, de megteszek minden tőlem telhetőt, hogy megfeleljek az elvárásoknak! - nyilatkozta a klub hivatalos honlapján Grubisic.

Az elnök szerint fontos volt, hogy olyan kapust találjanak, aki megbízható átlagteljesítménye mellett képes irányítani a védelmet is, hiszen a kétszeres BL-győztes győriek legnagyobb erénye a masszív védekezés és a megbízható kapusteljesítmény volt. "Grubisic képességei alapján egyértelműen topkapus, a legjobbak között van. Rutinos, régóta meghatározó szereplője a nemzetközi kézilabdának, és bár sokszor sérülések hátráltatták, biztos vagyok benne, hogy megnyugtató megoldást nyújt majd a Győri ETO számára."

Nem akartak keresztbe tenni a riválisoknak

A győri klub stabil anyagi hátterével a női kézilabda egyik legirigyeltebb csapata, a csapatnál mégsem gondolkodtak abban, hogy kivásároljanak egy klasszist valamelyik közvetlen ellenféltől. "Egyrészt anyagi forrásunk sem volt egy ilyen igazolásra, másrészt mi erkölcsileg sem engedhetjük meg magunknak, hogy belerondítsunk egy vetélytársunk közvetlen felkészülésébe azzal, hogy a szezon kezdete előtt leigazoljuk egy értékes játékosát. Szerencsére nem is kényszerültünk ilyen lépésre, Grubisic tökéletesen megfelelt a céljainknak" - tette hozzá Kelecsényi.

A minden sorozatban címvédőként induló győriek a Viborggal, a Sävehoffal és a Lokomotiva Zagrebbel játszanak a Bajnokok Ligája csoportkörében, a nem különösebben erős csoportban Ambros Martinnak lesz lehetősége összeszoktatni csapata védekezését Grubisiccsel.