A vízilabda jövője is függ az Eb-től

Benedek Tibor, a háromszoros olimpiai aranyérmesből lett magyar szövetségi kapitány a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában rendezett nemzetközi sajtótájékoztatón 2014. július 13-án
Budapest, 2014. július 13. Benedek Tibor, a háromszoros olimpiai aranyérmesből lett magyar szövetségi kapitány a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában rendezett nemzetközi sajtótájékoztatón 2014. július 13-án, egy nappal a vízilabda Európa-bajnokság kezdete előtt. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A hazai rendezésű Eb sikeressége sokat számíthat a vízilabda jövője szempontjából, és Benedek Tibor szövetségi kapitány azt várja, hogy példát mutatunk a világnak. Szerinte a szurkolók főleg a kilenc magyar olimpiai aranyérem miatt töltik meg a hatezres lelátót a Margit-szigeten.

Hétfőn kezdődik Budapesten a vízilabda Európa-bajnokság, és a sportág jövőjét nagyban befolyásolja, hogy milyen lesz a torna - mondta az egy nappal az esemény kezdete előtt tartott sajtótájékoztatón Gyárfás Tamás, az Európai Úszó Szövetség elnöke.

A magyar férfiválogatott szövetségi kapitánya, Benedek Tibor szerint elsősorban nem a színvonal és az eredmények befolyásolják a sportág jövőjét, hanem a rendezés minősége. Azt mondta, olyan Eb-t kell rendezni, amely később mintául szolgálhat a többi ország számára.

"Itt minden mérkőzés telt ház előtt lesz, pedig láttunk már arra példát, hogy komoly vízilabdamúlttal rendelkező országokban negyed ház előtt játszottunk mérkőzéseket. Ha ebből nem tanul a sportág, akkor semmiből" - nyilatkozta az Eb helyszínén Benedek Tibor az Origónak. A jegyeladási adatok alapján annyi már biztos, hogy Benedek válogatottja rendre telt ház előtt játszhat majd a budapesti Eb-n.

Benedek Tibor Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A kapitány azt mondja, nem kérdés, hogy az eredmények miatt népszerű itthon a sportág. "Magyarországnak már kilenc olimpiai aranyérme van, ami nemcsak a vízilabdában, de más sportágban is példátlan. Az eredmény pedig vonzza a közönséget, hiszen tudjuk, hogy ebben jók vagyunk. Az embereknek szükségük van egy olyan csapatsportra, amelyről tudják, hogy abban a világ legjobbjai közé tartozunk."

Tévében és interneten is nézheti

A köztelevízió az Európa-bajnokság mind a 64 meccsét élőben közvetíti. Az eseményre 200 újságíró kapott akkreditációt, 13 televízió a helyszínről közvetít, a felvételeket további 31 tévétársaság átveszi. Olyan országokból - Macedónia, Szlovákia, Törökország - is érkeztek tudósítók, amelyek csapata ki sem jutott az Eb-re. Az európai szövetség (LEN) weboldalán élő streamen is bárki által követhető lesz a torna.

Egy olyan országnak nyilván nehezebb dolga van, amelyben nem olyan népszerű a vízipóló, mint nálunk, hiszen egy-egy kiugró eredmény nem csinál rögtön sikersportágat. A magyarok azonban csak a 21. században három olimpiai aranyat nyertek. "Ha nem alapoztuk meg a sportág jövőjét száz évre három olimpia arannyal, akkor nem fogjuk most sem, bármilyen eredményt is érünk el. De nyilván nekünk minden évben nagyon fontos az eredmény" - jelentette ki Benedek.

A magyarok olyan kemény csoportba kerültek a tornán, amelyben a négy nagycsapatból egy korán búcsúzni fog - erről bővebben itt olvashat. A magyar válogatott hétfőn a spanyolok ellen kezd 20.30-kor, az Eb teljes menetrendjét itt nézheti meg.

A helyszín Forrás: MTI/Máthé Zoltán