A Margit-sziget a vízilabda temploma

Benedek Tibor, a háromszoros olimpiai aranyérmesből lett magyar szövetségi kapitány a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában rendezett nemzetközi sajtótájékoztatón 2014. július 13-án
Budapest, 2014. július 13. Benedek Tibor, a háromszoros olimpiai aranyérmesből lett magyar szövetségi kapitány a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában rendezett nemzetközi sajtótájékoztatón 2014. július 13-án, egy nappal a vízilabda Európa-bajnokság kezdete előtt. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A szerbek odavannak az Eb-helyszínért, a magyarok igyekeznek felkészülni a közönség túláradó szeretetére. Hétfőn kezdődik a budapesti vízilabda Európa-bajnokság.

Egy nappal a budapesti póló-Eb rajtja előtt a három legkomolyabb címet birtokló válogatott szövetségi kapitánya nyilatkozott az esélyekről. Az olimpiai bajnok horvátok dobogóra vágynak, az Eb-címvédő szerbek a trónon maradnának, a magyarok célja viszont egyelőre csak a spanyolok elleni győzelem.

Az olimpiai bajnok horvát együttes szakvezetője, Ivica Tucak azt mondta, sok volt a sérült a csapatában, de egyre jobb a helyzet, ezért magabiztosan várja a rajtot. "Legalább érmet szeretnénk nyerni. Közben pedig el kell felejtenünk az előző Eb sikertelenségét" - mondta az eindhoveni kontinenstornán mindössze kilencedik helyezett horvátok trénere a vasárnapi sajtótájékoztatón.

Ivica Tucak Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Benedek Tibor azt mondja, nem szívesen beszél konkrét helyezésről, főleg, hogy az elmúlt fél évben másról sem volt szó, mint a jóslásról. "Jól sikerült a felkészülés, felfelé ívelő pályán van az együttes, hétről hétre jobbak vagyunk. A Világliga óta is erősödtünk, készen állunk a hétfői kezdésre. Hogy mi a célkitűzés? Az, hogy először legyőzzük a spanyolokat, majd pedig a franciákat."

A kapitány szerint a közönségből is külön készülniük kell. "Biztosan meg fog minket csapni a közönség szeretete, és ezen minél gyorsabban át kell lépni, mert nem vagyunk hatezer ember buzdításához hozzászokva. De ez egy kellemes teher lesz, és gyorsan alkalmazkodhatunk."

Benedek Tibor Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Dejan Savic, a címvédő szerbek szakvezetője először is kiemelte, hogy mennyire örül a helyszínnek. "A szerbek számára fantasztikus a Margit-sziget, ez a vízilabda temploma. Biztos jó lesz a szervezés, ráadásul itt általában telt ház van. Eb-címvédők vagyunk, és szerenténk a trónon maradni. Voltak problémáink, tavaly a Világliga-siker után a vb-n csak hetedikek lettünk. Sok problémája volt szervezeti szinten a szerb pólónak, de ezek megoldódtak, a felkészülés idén már jól sikerült. Most nincs olyan nyomás rajtunk, mint tavaly, persze Szerbiában azért mindig nagy a várakozás, de a mostani szövetség mellett egyszerűbb az életünk."

A magyarok olyan kemény csoportba kerültek a tornán, amelyben a négy nagycsapatból egy korán búcsúzni fog - erről bővebben itt olvashat. A magyar válogatott hétfőn a spanyolok ellen kezd 20.30-kor, az Eb teljes menetrendjét itt nézheti meg.

Dejan Savic Forrás: MTI/Máthé Zoltán