Vágólapra másolva!
Merész András szövetségi kapitány szerint nem koncentrációs hiba volt, hogy a magyar válogatott az első három negyed végén egyaránt az utolsó másodpercben kapott gólokat Hollandiától a margitszigeti Eb-n. A szakember szerint hiba lenne a 12-11-es vereség után temetni a csapatot és az esélyeket.

"Meg lehetett volna nyerni ezt a meccset" - mondta Merész András a találkozó után. "Főleg az emberhátrányos védekezésünk volt néha kissé kaotikus, és kaptuk három gólt dudában, nullánál, félpályáról, meg nem is tudom honnan, viszont én nem gondolom, hogy ez koncentrációs hiba lett volna - egyszerűen most ezt dobta a gép. Fél pályáról rádobnak egy szabaddobást, amit nem lehet rádobni, és a blokkról bemegy a kapuba - ez nem lehet szándékos labdaérintés, ettől függetlenül ezt nem így kellett volna megoldani a védelemnek. Ilyenkor egyszerűen le kell birkózni mind a hat embert, víz alá kell menni, aztán hadd lőjék el a labdát. Ezen kívül is kaptunk még egy-két ilyen gólunk, de leginkább az volt a probléma, hogy kapkodtunk elöl" - folytatta értékelését a szakember.

Fotó: Origo

Úgy véli, a válogatott több tényező miatt is ideges volt - "hazai Eb, első meccs, hollandok - sorolhatnám" -, és egyes helyzetekben nem csapatként funkcionáltak a játékosok, egyénileg szerették volna a helyzeteket megoldani, és ez ritkán szokott működni. "De legalább az utolsó támadást szépen végigvittük, ami a csapategység, a csapat tartás miatt fontos, remélem, ennek az egyetlen gólocskának is lesz jelentősége" - mondta a tizenegyedik magyar gólról, amelyet pár másodperccel a vége előtt szereztek a mieink.

Előtte a hollandok lőttek háromszor is utolsó másodperces gólt az első három negyed végén. "Mindig borzasztó, amikor a dudában kap egy csapat gólt, mert nyilván szeretne úgy szünetre vonulni, hogy nem kapott. De egy kapott gól sohasem jön jókor, a végén kapni talán egy kicsit rosszabb, mint ha nyolc perccel előtte kapnánk. De a kapust ugyanúgy bántja, ha négy perc tizenkét másodpercnél kapja, éppen ezért nem gondolom, hogy ezek a végén kapott gólok extra terhet jelentettek volna."

Az együttes 8-6-nál két góllal is vezetett, ha ekkor jobban koncentrál, talán meg tud lógni. Bár Merész szerint egy ekkor szerzett újabb gól sem jelentett volna semmit. "Női vízilabdában nyugodtan el lehet felejteni azt, hogy háromgólos előnynél vége van a meccsnek. Férfiban sem mindig, de nőiben soha. A görögök mondjuk megnyerik háromgólos előnyről a meccset, mert úgy játszanak, hogy olyankor már nem lehet tőlük elvenni a labdát. Női csapatsportág esetében egy kapitánynak fel kell készülnie a felkészülhetetlenre. Ezalatt azt értem, hogy egyszer csak összeesnek a játékosok, elkezdenek kapkodóvá válni, az ember próbál cserélni, nyugtatni, időt kérni, de hasztalan, mert öt másodperc múlva ugyanaz történik, mint előtte."

Fotó: Origo

Merész szerint nagy következtetést most még semmiképp nem szabad levonni. "Nagyon nagy hiba lenne, ha most temetném a csapatot vagy akár az esélyeinket. Az a dolgunk, hogy ma este ezt a meccset lezárjuk, és éjféltől már a görögök elleni meccsre készüljünk."

A magyarok négyes csoportjából (a negyedik résztvevő Nagy-Britannia) három csapat jut tovább, a csoportelső rögtön a négy közé, a 2-3. helyezettek pedig a másik négyes 3. és 2. helyezettjével játszik az elődöntőbe kerülésért.