Vágólapra másolva!
A Benedek Tibor szövetségi kapitány által vezetett, világbajnoki címvédő magyar vízilabda-válogatott vasárnap este Szerbia ellen az Eb-győzelmet is megszerezheti a Margitszigeten. A kapitány nem tart az ellenféltől, szerinte a magyar csapatnál van a lélektani előny. Erdélyi Balázs tizenhárom mérges szerbet vár. 

A 2004-es athéni olimpiai döntő óta csak egyszer vertük meg tétmeccsen Szerbiát a Margitszigeten zajló Európa-bajnokság csoportrangadója előtt. A B csoport ismét találkozott a két gárda, a magyar pólóválogatott pedig fantasztikus hangulatú mérkőzésen 8-6-ra legyőzte legnagyobb riválisát, és csoportelsőként rögtön a négy közé került az Eb-n. A csapat legjobbja a szinte minden lövést megfogó Decker Attila volt, aki meglepetésre került a kezdőcsapatba.

Benedek Tibor a Vlv.hu-nak adott döntő előtti nyilatkozatában azt mondta, ő már tudja, ki fog védeni a szerbek ellen, a kapus is tudja (Decker Attila vagy Nagy Viktor), de másnak nem fogja elárulni a meccs előtt.

A Szerbia elleni csoportmeccsen Decker Attila volt a meccs hőse Forrás: MTI/Kovács Tamás


Azt viszont elárulta, hogy kinevezésekor úgy tervezett, a hazai Eb-re lesz igazán ütőképes a csapata, a vb-cím nem volt betervezve.

"Amikor másfél évvel ezelőtt kapitány lettem, akkor ezt az Eb-t állítottam be az első etap végére. Azt szerettem volna, hogy a csapat az Eb-re legyen igazán jó, és örülök, hogy minden a számításaim szerint történt. Nagyon büszke vagyok rá, hogy ilyen környezetben tudunk ennyire jól szerepelni" – mondta a kapitány.

Benedek Tibor szerint egyáltalán nem hátrány, hogy a csoportban már találkozott a két csapat, és legyőzték a szerbeket, sőt ez inkább előnyt jelent. Annak sokkal kevésbé örült volna, ha a horvátokkal kell játszani még egyszer az elődöntőben, ahol végül az olaszokat vertük egy góllal. A döntő előtt a célja nem lehet más, mint a győzelem, ami szerinte elsősorban a fizikális felkészültségen múlhat majd.

"Mindannyiunk titkos álma, hogy megnyerjük az Eb-t. Leginkább az erőtartalékokat kell elővenni, az dönthet, hogy kiben mennyi maradt még. Mindkét csapat nagyon nehéz csoportból jön, az, hogy ez a két válogatott játssza az Eb-döntőt, jól mutatja, hogy a csoportunk milyen gyilkos volt. Ez azért sok erőt kivett mindenkiből. Viszont ami minket illet: ahogy a körülmények alakultak körülöttünk, minden, ami végigkísérte az elmúlt két hetet, maximálisan segítette a munkánkat, lehetővé teszi azt, hogy teljesen jó állapotban legyünk még a döntő napján" – bizakodott Benedek.

Szivós Márton Eb-győzelemmel térhet vissza a szívműtétje után Forrás: MTI/Kovács Tamás


Szivós Márton szerint a pályafutásuk egyik legnehezebb meccs előtt állnak, mert a legnemesebb ellenfél ellen kell győzni hazai pályán. Decker Ádám úgy véli, nincs jelentősége, hogy ki az ellenfél, ugyanazokra az erényekre kell támaszkodnia a csapatnak, amelyekkel eddig sikeres volt, ez pedig az egymás iránti alázat, az ész és a küzdeni tudás.

Erdélyi Balázs szerint az is dönthet, ki hogyan kezeli majd a meccs közben előforduló hibákat.

"Biztos vagyok abban, hogy 13 mérges szerb fog kijönni a bemutatáshoz. A csoportkörben legyőztük Szerbiát, és ez nagyon fogja őket motiválni, de azt gondolom, hogy motivációban, tűzben nálunk sem lesz hiány. Biztos, hogy nagyon kemény mérkőzés lesz, megterhelő fizikálisan is és fejben is ott kell majd lenni végig. Biztos lesznek hibák, egy döntőben ilyenek mindig előfordulnak, az dönthet, hogy ezeket ki fogja tudni jobban kezelni. Szakmailag mindkét csapat nagyon felkészült, itt már inkább lélektani dolgok befolyásolhatják a meccs végkimenetelét" – véli Erdélyi.

Hárai Balázs viszont nem variálja túl a dolgokat.

"Az a csapat fog nyerni az Európa-bajnokság ma esti döntőjében, amelyik jobban megérdemli. És az a csapat mi vagyunk" – jelentette ki a Vlv-nek magabiztosan.

Azonban a szerbeket is feldobta, hogy az elődöntőben négygólos hátrányból tudtak visszajönni Montenegró ellen. A Vaterpolo Vesti internetes portál szerint a lehetetlent vitték véghez, és ez nagyon összekovácsolta a csapatot, amely felfokozott hangulatban várja a magyarok elleni döntőt.

"Nem elégszünk meg az ezüstéremmel" – fogadkozott Andrija Prlainovics, a szerbek 22 esztendős kulcsjátékosa, aki fiatal kora ellenére már Eb- és vb-győztesnek mondhatja magát.

Európa-bajnokság, döntő
20.30: Magyarország–Szerbia
Vezeti: Boris Margeta (szlovén), Adrian Alexandrescu (román)
TV: M1, Eurosport2

A margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 20.30-kor kezdődik az Európa-bajnokság döntője, két órával korábban pedig Olaszország és Montenegró vívja a bronzmeccset. A torna ötödik helyét Horvátország szerezte meg, 6. Görögország, 7. Spanyolország, 8. Románia, 9. Németország, 10. Franciaország, 11. Oroszország, 12. Grúzia