Heroikus meccsen bajnok a Kings

2014 NHL Stanley Cup Final - Game Five GettyImageRank1 Double Success Topics SPORT HORIZONTAL ICE HOCKEY Scoring Giving USA California City Of Los Angeles Winning Staples Center Los Angeles Kings National Hockey League Playoffs Game Five Stanley Cup Final
LOS ANGELES, CA - JUNE 13: Alec Martinez #27 of the Los Angeles Kings scores the game-winning goal in double overtime to give the Kings a 3-2 victory during Game Five of the 2014 Stanley Cup Final at Staples Center on June 13, 2014 in Los Angeles, California. Harry How/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A Los Angeles Kings nyerte a Stanley-kupát, miután az NHL döntőjének ötödik mérkőzésén kétszeri hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a New York Rangerst, így összesítésben 4-1-re győzött a párharcban.

Stanley-kupa, döntő, 5. mérkőzés:
Los Angeles Kings-New York Rangers 3-2 (1-0, 0-2, 1-0, 0-0, 1-0), kétszeri hosszabbítás után
gól: Williams (7.), Gaborik (48.), Martinez (95.), illetve Kreider (35.), Boyle (40.)
A párharcot 4-1-es összesítéssel a Los Angeles nyerte.

Az eddig egy Stanley-kupát nyerő kaliforniaiak a párbaj első két meccsét hosszabbításban nyerték, majd New Yorkban egyszer nyertek, egyszer kikaptak. A mostani meccs előtt tehát 3-1-re vezettek, a legutóbb 1994-ben bajnok Rangers győzelmi kényszerben lépett pályára.

Hamar emberelőnybe került a Kings, a mezőnyfölénye a hetedik percben érett góllá: egy kapu előtti kavarodás végén Williams volt eredményes. Magára talált a New York, sorra dolgozta ki a helyzeteket, de egyenlítenie nem sikerült.

A második harmadot óriási iram jellemezte, de a kapusok, Quick és Lundqvist jól állták a rohamokat. Amikor emberelőnybe kerültek a vendégek, egyenlítettek: McDonagh remek passzát Kreider váltotta gólra. Harminc másodperccel a szünet előtt pedig - emberhátrányban - Boyle ugrott ki, és szépen lőtt a bal felső sarokba (1-2).

A következő játékrészben nagyon nagy nyomást gyakorolt a Kings, Lundqvist azonban parádézott. Egészen a 48. percig ment így, ekkor, létszámfölényben Gaborik egy kipattanót kotort be. Továbbra is a hazaiak irányították a játékot, ám hősiesen védekezett a rivális. A Los Angeles 12-3-ra volt jobb kapura lövésben ebben a szakaszban.

Alec Martinez győztes gólja a második túlórában Forrás: AFP/Harry How

Jöhetett a hirtelen halál, amelynek elején a Kingsnek volt nagy helyzete, aztán a Rangers hagyott ki ziccereket. Emberelőnyben McDonagh a kapuvasat találta el, majd a túloldalon Toffoli kísérlete a felsőlécről pattant ki. Aztán Carter, majd az egyedül kiugró Kreider rontott százszázalékos helyzetben.

Az ötödik játékrész (azaz a második hosszabbítás) hazai kapuvassal indult, később pedig - vendég létszámfölényben - Quick helyett mentett a vas. Óriási volt az izgalom, de gól nem esett.

A 95. percben aztán Toffoli lövése kijött Lundqvistről, és az érkező hátvéd, Martinez könyörtelenül bevágta a korongot.

A rájátszás legértékesebb játékosának a Los Angeles-i Justin Williamset választották.