Úgy látszik, jó versenyzők vagyunk

Kupagyőztes a Pick Szeged, kézilabda
Szeged's goal keeper Roland Mikler (C) and fellow players celebrate with the trophy after winning the European Handball Federation cup final match between French side Montpellier Agglomeration and Pick Sceged of Hungary at the Max Schmeling Hall in Berlin on May 18, 2014. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
Vágólapra másolva!
Hazaérkezett a friss EHF-kupa-győztes Pick Szeged férfikézilabda-csapata, miután frenetikus bravúrt bemutatva előbb legyőzte a házigazda Füchse Berlint, majd a döntőben a francia Montpellier-t megverve megnyerte a második számú klubtrófeát. Csapategység, formaidőzítés és nyerő típusú játékosok – ezek voltak a szegedi győzelem kulcsai. És végre a bírókra sem panaszkodhattunk.

"Most már azért kezdem felfogni, mit vittünk véghez" – mondta az Origónak Mikler Roland, az EHF-kupa négyes döntőjének legjobb kapusa. Valóban hihetetlen, amit a szegediek műveltek Berlinben: az egész évben kiegyensúlyozatlan, hullámzó játékot mutató csapat 24 órán belül két meccset hozott le klasszis ellenfelekkel szemben úgy, hogy gyakorlatilag tökéletesen kézilabdázott.

Az elképesztő formajavulás pontos okát Mikler sem tudja. "Komplex dolog ez. Fontos volt, hogy fizikálisan és fejben is összeálljon a csapat, de ha ki kell emelnem valamit, akkor azt mondom, iszonyatos becsvágy dolgozott bennünk. Nagyon akartuk a győzelmet, ezer fokon izzott a csapat mindkét meccs előtt, és úgy látszik, jó versenyzőtípusok vagyunk, mert a tét azt hozta ki belőlünk, hogy szinte hiba nélkül játszottunk, és mindig volt valaki, aki a holtpontokon átlendítette a csapatot."

Nem csak a Szeged formajavulása volt váratlan. A magyar csapatokat ritkán támogatják a játékvezetők, már az is meglepő volt, hogy a hazai pályán játszó Berlin elleni elődöntőben korrekten fújtak, a döntő azonban még ezen is túltett. A Nacsevszki–Nikolov bírópárost jól ismerik a magyarok, tavaly a Veszprém Kiel elleni BL-negyeddöntőjében finoman fogalmazva nem a magyar csapatot támogatták, Berlinben azonban egy szavunk sem lehetett a két macedónra – gondoljunk csak arra a szegedi gólra, amikor a lövés a gólvonal elé pattant a kapufáról.

A Pick persze nem a játékvezetőknek köszönheti a győzelmet, hanem annak, hogy tökéletes formaidőzítéssel érkezett Berlinbe, és minden ellenfelét meglepve, saját erényeit kidomborítva játszotta végig a kétnapos tornát. Ott van például Ilyés Ferenc, akire elsősorban védőként számít Juan Carlos Pastor edző, de most az ellenfél kapuja előtt is óriásit alakított. A válogatott balátlövő az EHF-kupában szerzett 23 góljából 12-t a Final Fourra tartogatott. Az elődöntőben öt (valójában hat, egy gólját nem látták bent a bírók), a döntőben hét gólt szerzett, köztük ezzel a találattal, amelyről a döntő egyik szegedi hőse azt mondta, biztos benne, hogy az Eurosport Watts című összeállításában még találkozni fogunk vele.

Csapategység Forrás: AFP/Odd Andersen

"Nem tartottak minket esélyesnek még a döntőbe jutásra sem, nemhogy a végső győzelemre, de mi bíztunk magunkban, és Pastor mester vezetésével pont akkorra álltunk össze, amikor a legjobban kellett. Nem kérdés, hogy a szezon két legjobb meccsét hoztuk le Berlinben" – mondta Ilyés a Liszt Ferenc reptér terminálja előtt.

"Én már nyertem európai kupát a Lemgóval [EHF-kupa, 2010) és a Veszprémmel is [KEK, 2008], de ezt a Szegeddel nyertem, ezért ez kedvesebb a szívemnek a másik kettőnél, hiszen itt lettem profi sportoló és elismert játékos. Boldog vagyok, hogy jó játékkal sikerült hozzájárulnom a sikerhez, de nem számolgatom a gólokat, mert nem ez számít" – tette hozzá Ilyés, aki alaposan megfigyelte a Montpellier két szlovén válogatott játékosát, akikkel hamarosan vb-selejtezőn találkozik a magyar csapattal.

A Pick Szegedet működtető cég vezérigazgatója, Mezei Richárd szerint a különbséget Pastor edző jelentette. "Teljesen új mentalitást honosított meg az együttesnél, a munkájának a gyümölcse pedig mostanra beérett" – mondta az MTI-nek Mezei. Korábban a játékosok is Pastor munkáját emelték ki, Mikler most hozzátette, Berlinben tökéletesen látszott, milyen az, amikor működik a taktikája.

Keményen védekezett a Szeged Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Naupold