Vágólapra másolva!
Az első félidő magabiztos játékát nem tudta megismételni a Buducnost Podgorica nőikézilabda-csapata a Final Four második elődöntőjében, de a macedón Vardar mínusz ötről felállva hiába harcolta ki a hosszabbítást, végül 22-20-ra elvérzett. A kemény, olykor brutális montenegróiak ellenfele a Győri Audi ETO lesz a vasárnapi fináléban.

Eredmény, női kézilabda, Final Four, elődöntő:
Buducnost (montenegrói) - Vardar (macedón) 22-20 (20-17, 16-16, 11-6)

Aki kézilabdameccsre jár, ismerhet több szurkolói stílust. Vannak a hűvös, vikingsapkás, csecsemőjüket a lelátón szoptató norvégok, a tapsikolós és éneklő dánok, a hevesebb vérmérsékletű, de kitartóan drukkoló magyarok. Olyat azonban ritkán látni hazai csarnokban, mint Vardar-Buducnost BL-elődöntőn.

Ahogy a montenegróiak ígérték, a Varvari (Barbárok) névre hallgató ultracsoport elbuszozott Budapestre. A lelátó egyik szektorát megtöltötte az 50-60 fős, félmeztelenre vetkőzött, itt-ott vízilabda- vagy úszósapkát viselő had. A hangulat emelkedett volt (a tábort nem is lehetett látni a győriek meccsén, akkor még a helyi kantinban gyűjtött erőt), a Buducnost azonban a bemutatásnál óriási füttykoncertben részesült - a magyarok nem feledték azt a márciusi meccset, ahol Milena Knezevic lefejelte Görbicz Anitát.

A Vardar több okból is élvezhette a győri drukkerek szimpátiáját, igazán esélyesnek se számított, a keretében pedig ott volt három egykori ETO-játékos, Jovanka Radicevic, Andrea Lekic és Ana Djokic is.
Nem sokáig volt döntetlen közeli az eredmény, 3-3 után a Buducnost ellépett, a félidőt 11-6-os előnnyel zárta. Hogy mi történt a félidőben? A küzdősportot néha megzavarta a labda. Dragan Adzic azonban úgy örült egy-egy földre vitelnek, vagy gyomrosnak, mintha gólt szereztek volna tanítványai.

A második félidőt keményebben kezdte a Vardar is, de 13-10-ről Mehmedovic két góljával visszaállt az ötgólos különbség (15-10). A 47. percre ismét izgalmassá vált a meccs, mert a Szuszlina helyére beállt Leynaud elkezdett bravúrt bravúrra halmozni. És amikor Djokic bevágta a 13. gólt, szinte felrobbant az örömtől a győri szektor. És 15-13 után még közelebb jöttek a macedónok, Lekic hetesét ugyan a cserekapus Zderic kivédte, de Nikolic újabb büntetőjét már ő sem háríthatta (15-14).

Heroikus küzdelem folyt a pályán, a győri közönség őrült buzdításba kezdett, amikor az 57. percben Pineau egyenlíteni tudott (16-16). Zúgott a „Vardar, Vardar”, Nikolic viszont hiába lőtt bombagólt másfél perccel a rendes játékidő vége előtt, edzője, Indira Kastratovic már letette az időkérést jelző táblát. A hajrában azonban már nem esett gól, 16-16, következhetett a hosszabbítás.

Döbbenet, de Leynaud 65 százalékosan védett (20 lövésből 13-at védett), erre a teljesítményre szavakat sem lehetett találni.

A hosszabbítást a Buducnost kezdte jobban, Neagu hetesből és átlövésből is eredményes volt (18-16), Pineau találatára pedig ismét Neagu válaszolt büntetőből (19-17). A ráadás első öt percét Cvijic gólja zárta, 20-17-ről úgy tűnt, már reménytelen visszajönni. De ez a Vardar ezen az estén nem ismerte ezt a szót: Nikolic ejtett hetesével a 78. percben ismét egyenlő volt az állás (20-20).

Petrovic nem volt szívbajos, ebben a drámai helyzetben egy szintén ejtett hetessel vezetést szerzett, majd egy kétes labdaszerzést követően Byzdra bebiztosította a győzelmet (22-20). A vasárnapi döntőben így a Buducnost lesz a Győr ellenfele a BL döntőjében.

A Győr és a Buducnost eddig 12-szer találkozott az európai porondon, hatszor nyert az ETO, négyszer döntetlen született és kétszer a Podgorica diadalmaskodott. A BL mostani kiírásában a győriek csupán kétszer veszítettek pontot, mindkét alkalommal a montenegrói alakulattal szemben értek el döntetlent.

A döntőkben kétszer meccseltek. A 2006-os KEK-fináléban a Győr hiába ért el 25-25-ös döntetlent Podgoricában, a Buducnost 26-23-ra győzött Győrben, így övé lett a serleg. A 2012-es BL-döntőben az ETO kétgólos előnyt (29-27) szerzett a veszprémi "hazai" pályán, de a rivális otthon 27-25-re nyert, így idegenben lőtt több góllal diadalmaskodott.