Egy hullámhegy kell a Szegedtől Berlinben

Balogh Zsolt, pick szeged, MKB-MVM Veszprém, Magyar Kupa Döntő, kézilabda
Pécs, 2014. április 13. A szegedi Balogh Zsolt a labdával az MKB-MVM Veszprém - Pick Szeged Magyar Kupa döntőjében Pécsen, a városi sportcsarnokban 2014. április 13-án. A veszprémi csapat sorozatban hatodszor, összesítésben pedig 23. alkalommal nyerte meg a férfi kézilabda Magyar Kupát, miután a döntőben 27-21-re győzött. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Az EHF-kupa négyes döntőjébe jutott Pick Szegedre borzasztó nehéz feladat vár a berlini Final Four elődöntőjében, miután a sorsoláson a házigazda Füchse Berlint kapta ellenfélnek. Az idényben rapszodikusan teljesítő szegediektől komoly bravúr lenne a döntőbe jutás, de a csapat jobbátlövője, Balogh Zsolt szerint pont ezért nyomás nélkül, felszabadultan kézilabdázhatnak Berlinben.

A Pick Szegedhez hasonlóan az EHF-kupa négyes döntőjének többi résztvevője is a BL-ben szeretett volna indulni, de a selejtezőből nem sikerült a főtáblára jutnia. Ettől még a Final Four mezőnye nagyon erős, a házigazda berliniek az 5. helyen állnak a világ legerősebb bajnokságának számító Bundesligában, a Montpellier pedig a bajnoki címért harcol a francia bajnokságban (a múlt héten nagyon megverte a PSG-t). A román Constanta, Schuch Timuzsin egykori klubja szerényebb képességű csapat, de rutinos európai kuparésztvevő.

A Szegednek furcsa szezonja volt, a csapat játéka erősen hullámzott. "Elértük a célunkat a bajnoki és a kupadöntőbe jutással, de persze nagyon sajnáljuk, hogy a Veszprém mindkét fináléban legyőzött minket. Titkon reménykedtünk a bravúrban, de ehhez sokkal kiegyensúlyozottabb játékra lett volna szükség. Hasonló a helyzet a Final Fourban, Berlinben sem mi leszünk az esélyesek, de mindent megteszünk, hogy borítsuk a papírformát, és beverekedjük magunkat a döntőbe" - mondta az Origónak Balogh Zsolt, a Szeged átlövője.

A Szeged játékának hullámzására Balogh szerint az a magyarázat, hogy Juan Carlos Pastor edző bonyolult taktikáját még szoknia kell a csapatnak (ugyanezt mondta korábban az Origónak Mikler Roland). Ez magyarázza, hogy a Szeged idén egészen fergeteges játékkal legyőzte már a Veszprémet és a Nantes-ot, de közben kellemetlen vereséget szenvedett a sehol nem jegyzett Sportingtól, és kétszer is alaposan kikapott a Veszprémtől.

Balogh Zsolt a veszprémi falat támadja Forrás: MTI/Kovács Anikó

"A kiegyensúlyozottság egyelőre hiányzik, de ahogy haladt előre a szezon, egyre jobban összeértünk. Erre óriási szükségünk lesz Berlinben, tisztában vagyunk ellenfelünk erejével, de eszünk ágában nincs feladni, hiszen kétszáz fős szurkolótábor kísér el minket, nekik tartozunk azzal, hogy végighajtjuk a meccset" – mondta Balogh. Arra a kérdésre, aláírná-e előre a bronzérmet, azt válaszolta: "Semmiképpen. Nem mintha nem lenne szép eredmény, de lássuk először, hogy megy az elődöntő."

Jót tett a Veszprém-tréning

A klub honlapján Pastor azt nyilatkozta, örül, hogy az utóbbi időben többször is találkozott a Veszprémmel a csapata, mert így erős ellenféllel szemben mérhette le, hol tartanak.

A Berlin játékerőben nem sokkal marad el a Veszprémtől, Silvio Heinevetter és Petr Stochl személyében két kiváló kapusa van, a mezőnyben pedig olyan játékosai, mint az egykori barcelonai Konstantin Igropulo, a spanyol világsztár Iker Romero vagy Denis Spoljaric. A Szegedből ráadásul hiányozni fog a szezon közben igazolt klasszis, Jonas Källman, akinek komoly szerepe lett volna a védekezésben.

A Szeged szűk 20 év kihagyás után játszik európai kupában elődöntőt. 1994-ben a KEK-ben a Barcelona, 1996-ban a City-kupában a Vfl Hameln ütötte el a döntőtől. Az EHF-kupában 2001-ben érte el legjobb eredményét, ekkor a negyeddöntőben szoros párharcban esett ki a spanyol Bidasoa Irun ellen. Bravúrjai akadtak szép számmal, 2004-ben a BL-címvédőt kiütve jutott BL-negyeddöntőbe, a 2008-as középdöntőben pedig Barcelonában nyert a Szeged. Most hasonlóan nagy alakításra lenne szükség a döntőhöz.