A Szeged történelmi bravúrja

Balogh Zsolt Berlin, 2014. május 17.
Balogh Zsolt, a magyar (k), valamint Jesper Nielsen (b) és Konstantin Igropulo (j), a német csapat játékosai a férfi kézilabda EHF Kupa Füchse Berlin - Pick Szeged elődöntő mérkőzésen Berlinben 2014. május 17-én. (MTI/
Berlin, 2014. május 17. Balogh Zsolt, a magyar (k), valamint Jesper Nielsen (b) és Konstantin Igropulo (j), a német csapat játékosai a férfi kézilabda EHF Kupa Füchse Berlin - Pick Szeged elődöntő mérkőzésen Berlinben 2014. május 17-én. (MTI/EPA/Daniel Naupold)
Vágólapra másolva!
Először játszhat nemzetközi kupadöntőt a Pick Szeged kézicsapata, amely a házigazda Füchse Berlint győzte le az EHF-kupa elődöntőjében. A magyarok vasárnapi ellenfele a Montpellier lesz, miután a francia együttes 36-32-re legyőzte a román Constantát. 

EHF-kupa, Final Four, elődöntő:
Füchse Berlin-Pick Szeged 22-24 (9-13)
Berlin, 9000 néző, v.: Oyvind Togstad, Rune Kristiansen (norvégok)
gól: Zachrisson, Jaszka 6-6, Horak 4, Igropulo 3, Wiede, Nielsen, Petersen 1-1, illetve Balogh 6, Ilyés, Larholm 5-5, Zubai 4, Garcia Parrondo 3, Mindegia 1
hétméteresek: 3/2, illetve 4/4
kiállítások: 6, illetve 4 perc

Története során először nemzetközi kupadöntőt játszhat a Pick Szeged férfikézi-csapata, miután az EHF-kupa elődöntőjében 24-22-re legyőzte a final four-házigazda Füchse Berlint.

Az első öt perc után már 3-0-ra vezetett a Szeged, a házigazda csak 5:50-nél dobta az első gólt. A Szeged első négy góljából hármat Ilyés Ferenc vállalt, a magyar csapat lényegében ettől kezdve őrizgette két-háromgólos előnyét.

Az egyetlen apróbb hullámvölgy húsz perc után következett el, ám ezen gyorsan túltette magát a Szeged, amely a félidőben már 13-9-re vezetett.

Ilyés mellett Balogh Zsolt jobbátlövő húzta a csapatot, amely rendkívül alaposan felkészült német ellenfeléből, míg Mikler Roland végig kiválóan védett.

Balogh Zsolt (szemben) védők gyűrűjében Forrás: MTI/EPA/DPA/Daniel Naupold

Juan Carlos Pastor csapata végig magabiztos maradt, a hajrában sem kellett igazán izgulnia, sokszor a kétszáz szegedi drukker hangját lehetett hallani a csendben kuksoló nyolcezer németé helyett.

A Szeged ellenfele a Montpellier lesz, miután a francia együttes 36-32-re legyőzte a román Constantát

A magyar klub története első nemzetközi kupafináléjára készül, míg riválisa második diadalára hajt, ugyanis 2003-ban a Bajnokok Ligájában lett első. A magyar férfi kézilabdázás történetében eddig három csapat összesen négyszer nyert európai kupasorozatban: a Bp. Honvéd 1982-ben BEK-, a Veszprém 1992-ben és 2008-ban KEK-győztes lett, a Rába Vasas ETO Győr pedig 1986-ban az IHF Kupát hódította el.

A vasárnapi program, a 3. helyért:
13.00: Füchse Berlin – Constanta

döntő:
15.35: Pick Szeged - Montpellier