Görbiczék a Fradit is megbosszulhatják

Győr, 2014. február 16.

A győri Eduarda Idalina Amorim (b) és a szlovén Andjela Bulatovic a női kézilabda Bajnokok Ligája középdöntő, II. csoport, 3. fordulójában, a Győri Audi ETO KC-Krim Ljubljana mérkőzésen Győrben 2014. február 16-án.

MTI Fotó: Beli
Győr, 2014. február 16. A győri Eduarda Idalina Amorim (b) és a szlovén Andjela Bulatovic a női kézilabda Bajnokok Ligája középdöntő, II. csoport, 3. fordulójában, a Győri Audi ETO KC-Krim Ljubljana mérkőzésen Győrben 2014. február 16-án. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Szombaton a Győri Audi ETO KC és az FC Midtjylland együttesének összecsapása nyitja meg a női kézilabdázók első Final Fourját, amelynek a budapesti Papp László Sportaréna ad otthont. A dánok esélytelenként okoznának meglepetést, Görbicz Anita szerint nem szabad csapatát Góliátként jellemezni.

A Bajnokok Ligája-címvédő Győr idén is szeretne triplázni, az első lépést egy hete már megtette a csapat, amikor a Ferencváros legyőzésével megnyerte a Magyar Kupát. Görbicz Anita azonban úgy véli, egy ilyen négyes döntő teljesen más, mint az oda-visszavágós párharc, itt egy pillanatnyi megingás is sokba kerülhet.

„Korábban már játszottam a Papp László Sportarénában, így tudom, milyen csodálatos érzés 10 000 magyar szurkoló előtt kézilabdázni. Remélem, ez segít nekünk, de az ellenfeleink rendkívül profik, akik képesek idegenben is legjobb tudásuk szerint játszani” - idézte a magyar csapat világklasszis irányítóját a klub honlapja. „Biztos vagyok benne, hogy fantasztikus torna lesz, de nagyon jól fel kell készülnünk, hiszen 24 óra leforgása alatt játsszuk a szezon két legfontosabb mérkőzését. Már a szezon kezdetekor megmondtuk, hogy a trófea megnyerése nehéz volt, ám jóval nehezebb megvédeni azt.”

Nem hiszik el, hogy ők alakítják Góliátot

Görbicz szerint ugyan a dánok Dávid és Góliát csatájaként emlegetik a meccset, de nem szabad azt hinni, hogy a Győr a Góliát. „Életem legszebb pillanata volt a tavaly május 11-i siker, miután annyi év után magasba emelhettem a trófeát. Már a nyár folyamán úgy éreztük, hogy az idei új csapatunk is nagyon erős, és képesek leszünk ismételni” - mondta.

A honlap megszólaltatta a szezon végén Podgoricára távozó jobbátlövőt, Katarina Bulatovicot, aki azt mondta, sajnálja, hogy nem a régi, elődöntő és finálé rendszerben kell megküzdeni az elsőségért „Mindenki számára új kihívás lesz a mostani. Nem foglalkozunk sokat azzal, hogy hazai pályán játszunk, hiszen mindenki számára ugyanazok lesznek a feltételek. Hiszem, hogy a lelátóról a megfelelő támogatást kapjuk majd, ami az egész szezon során érezhető volt. A vágyam az, hogy a Győr és a Buducnost vívja a döntőt. Ha összekerülünk, akkor félreteszem az érzéseim, és mindent megteszek azért, hogy Európa csúcsára felérjek.”

A dán FC Midtjylland egyértelműen a legnagyobb meglepetést okozta a négy közé jutással, ráadásul mindezt egy másik magyar csapat, a Ferencváros rovására is tette, hiszen a tavaly őszi BL-csoportkörben kétszer is legyőzte Elek Gábor együttesét. A hazai 32-23-as KO-siker meg is határozta mindkét csapat sorsát, a dánok még a dabasi visszavágón is nyerni tudtak (26-25), búcsúztatva ezzel a magyarokat.

Nincs mit veszíteniük a dánoknak

Sőt, a Buducnostot megelőzve jutottak be a középdöntőbe, ahol három győzelem, egy döntetlen és két vereség mérleggel a Vardar mögött kerültek be a Final Fourba.

„A Győr a nagy esélyes, mert rendkívül erős kerettel rendelkezik, és Magyarországon játszhatnak. De mi sem csak tapasztalatszerzés céljából jövünk Budapestre. Ha tökélesen játszunk, és a Győr rosszabb napot fog ki, akkor lehet esélyünk. Mindenképp meg kell ragadnunk a lehetőséget” - nyilatkozta Helle Thomsen, a dánok edzője.

„Még mindig képtelen vagyok elhinni, hogy bejutottunk a Final Fourba. Egy álom vált valóra ezzel, alig várom már a Győr elleni mérkőzésünket. Mindent bele fogunk adni, és remélhetőleg meglepetést tudunk okozni. Mi vagyunk az esélytelenebbek, így nincs mit veszítenünk” - vélekedett csapata esélyeiről az FC Midtjylland jobbszélsője, Jensen Trine Ostergaard.

A tíz éve Dániában védő Kurucz Orsolya is arra figyelmeztetett, hogy a dánokat nem szabad félvállról venni. "A dánokra jellemző a kúszás-mászás, győzni akarás. Ha szoros lesz az ETO elleni meccs, akkor az pluszmotivációt adhat nekik a hajrára" – nyilatkozta az Origónak.

A győrieknek eddig egy nemzetközi sikerük van (a tavalyi BL-diadal), a Midtjylland - még Ikast néven - EHF-kupát nyert 2002-ben és 2011-ben, a KEK-ben pedig 2004-ben nem talált legyőzőre. Érdekesség, hogy 2002-ben és 2004-ben az ETO volt a szenvedő fél a fináléban.

Kis BL-statisztika

A BEK az 1960/61-es szezon óta létezett, amit 1993/94-ben felváltott a BL. A legtöbbször a szovjet Szpartak Kijev nyert, 13-szor, az osztrák Hypo NÖ nyolc sikerrel a második, míg a jugoszláv Radnicki Beograd, a dán Viborg és Slagelse pedig három-három alkalommal ért a csúcsra. A magyarok közül a Győr (2013), a Vasas (1982) és a Dunaferr (1999) nyert a legrangosabb kupában.

A nemzetek rangsorát a szovjetek vezetik (16), az osztrákok nyolccal a másodikok, a dánok héttel a harmadikok. A magyarok - holtversenyben az NDK-val és Jugoszláviával - a negyedikek három diadallal.

A női BL-ben először rendeznek négyes döntőt. A férfiaknál nagyon bevált ez a rendezés, és ha most Budapest is jól vizsgázik, komoly esély van arra, hogy hosszú éveken át itt rendezzék a női Final Fourt, mint a férfiak esetében Kölnben.

A góllövőlistán pillanatnyilag a győri sztár, Görbicz Anita vezet 73 találattal. A többiek közül, akik még versenyben vannak, a szkopjei Lekić áll a legjobban, ő a negyedik 68 góllal. Az ETO-s Katarina Bulatović 65 találattal az ötödik.

A szombati program, elődöntők
15.00: Győri Audi ETO KC - FC Midtjylland (dán)
v.: Diana-Carmen Florescu, Anamaria Stoia (románok)

17.30: Vardar (macedón) - Buducnost (montenegrói)
v.: Kjersti Arntsen, Guro Röen (norvégok)