Vágólapra másolva!
Fülöp László tizenhárom éve egy jó ajánlat miatt távozott Magyarországról, és másfél évvel később már azt se tudták róla, hogy még kézilabdázik. A 2000-ben főiskolai világbajnokságot nyert magyar válogatott kapus a torna legjobbjaként igazolt Franciaországba, azóta is ott véd, három éve a Sélestat élvonalbeli együttesének erőssége. Érez még erőt magában, hogy pár évig magas szinten teljesítsen, nem érti, hogy Császár Gábor miért nem fér be a PSG-be, de szerinte a BL-negyeddöntőből úgyis a Veszprém jut tovább.

A helyi Lalsace.fr tavalyi írásának címe szerint "nem lehetett próféta a saját hazájában", de valójában erre esélye se nagyon volt. "Fradi-nevelésű játékosként az Elektromosban védtem, majd még a pestszentlőrinci fúzió előtt 2000 nyarán Kiskőrösre igazoltam. Az együttes akkor végzett a bajnokság negyedik helyén, így az EHF-kupában is pályára léphettem. Közben tagja lettem a főiskolai válogatottnak, amellyel 2000-ben, Portugáliában világbajnoki aranyat nyertünk. Az Ökrös Csaba vezette csapatban olyan játékosok szerepeltek, mint Laluska Balázs, Mocsai Tamás vagy Herbert Gábor. Bekerültem a torna All Star-válogatottjába, és a vébé legjobb kapusaként felfigyelt rám egy francia másodosztályú csapat. Kiutaztam egy hét próbajátékra, végül aláírtam két évre, mert úgy gondoltam, ez elég lesz ahhoz, hogy anyagilag megalapozzam a jövőmet kicsit" - mesélte Fülöp az Origónak.

Fülöp három éve meghatározó tagja a Sélestat együttesének Forrás: Sa-hb.com

Sohasem volt menedzsere, de esélye sem arra, hogy itthon komolyabb csapatban játsszon, de arra ő sem számított, hogy villámgyorsan elfelejtik. "Másfél éve már kint játszottam, amikor felhívott egy főiskolai válogatottbeli csapattársam. Azt kérdezte, nem szeretném-e újrakezdeni a kézilabdát. Visszakérdeztem: újrakezdeni? Nem is fejeztem be. De másfél év elég volt ahhoz, hogy végleg elfelejtsenek otthon."

Csak a profizmus

Fülöp a másodosztályú Villepinte csapatában szerepelt, de a klub komoly feljutási terveinek a csőd vetett véget. "Szerencsére nekem sikerült még ezt megelőzően az első osztályú Livry-Garganhoz szerződnöm. Sokat védhettem, mert a másik kapus megsérült, meg is keresett a Saint-Cyr. Ott hét évet töltöttem és nagyon jól éreztem magam. Úgy terveztem, hogy nem állok már tovább. De miután feljutottunk az élvonalba, ez a klub is csődbe jutott. Ekkor, 2011-ben keresett meg a Selalstat, itt védek immáron harmadik éve. Tavalyelőtt a hetedik, tavaly a nyolcadik volt a csapat, idén azonban csak a 12. helyen állunk" - mesélte.

"Egész életemben profiként kézilabdáztam, és amíg jól érzem magam fizikálisan, addig folytatni szeretném a pályafutásom. Az ősszel nagyon jól ment a védés, de az első tavaszi mérkőzésen megsérültem. A Dunkerque szélsője kisöpörte a lábam, és a jobb térdemben elszakadt a belső szalag. Kilenc hetet kellett kihagynom, most már ismét védhetek, de amikor az előző fordulóban a kapuba álltam, azt sem tudtam, hol vagyok. Vissza kell rázódnom."

Fülöp László Forrás: Sa-hb.com

Egyéves szerződés köti még a klubhoz, és szeretne is maradni, mert jó a hangulat, rendszerint azonos képességű játékosokból áll a keret, együtt hajtanak a sikerekért. "Sajnos most pont azért vagyunk bajban, mert január végén, február elején a klub vezetése leült a játékosokkal, és kiderült, hogy hat-hét embert le szeretne cserélni a következő idényre. Akiknek távozniuk kell már találtak új csapatot, így nem ugyanazzal a lelkesedéssel és odaadással játszanak, mint eddig. De sok volt a sérültünk, és elkerült bennünket a szerencse is. A Tremblay elleni iksz után háromszor is egy góllal kaptunk ki, a Toulouse ellen például bírói műhiba miatt. De hiába fellebbeztünk, a szövetség elutasította, mondván rosszkor nyújtottuk be."

Azt mondta, nagyon várja a következő évadot, mert erősödik a csapat. A svéd kapus, Richard Kappelin mellett érkezik egy PSG- és egy Montpellier-nevelésű jobbszélső, Samuel Clémentia, illetve Florent Joli, a gólerős horvát balátlövő, Igor Vujic, a román jobbátlövő Christian Radu Ghita és a legnagyobb fogás, az olimpiai ezüstérmes, 200-szoros izlandi válogatott irányító, Snorri Gudjonsson is.

Mindenki ismeri a városban

"Nagyon jó a viszonyom a szurkolókkal. Sélestat egy húszezer fős kisváros, semmilyen más sport nincs, csak a kézilabda. Itt elképzelhetetlen, hogy ha kilépek az utcára, akkor ne köszönjenek rám, ne érdeklődjenek, hogy vagyok. De ez nem az a népszerűség, ami egy Nagy Lacit körülvesz. Mi itt a városban, esetleg a megyében vagyunk ismertek. Minden szerdán kötelező sportág-népszerűsítésen vesz részt a csapat, ezt a város az éves támogatás fejében elvárja tőlünk. Gyerekekkel foglalkozunk, játékos versenyeket tartunk, felméréseket végzünk, és az év végére lesz néhány olyan tehetség, aki akár alacsonyabb osztályú csapatoknál lehetőséget is kaphat."

Többször volt rá lehetőség, hogy a német vagy a spanyol bajnokságban folytassa, de nem akart ismét a nulláról kezdeni mindent, és megtanulni egy újabb nyelvet.

"Volt egy időszak, hogy haza szerettem volna menni. Itt élünk a feleségemmel és a kisfiunkkal, de otthon van a családunk. Akkoriban felvettem a kapcsolatot a Százhalombattával, beszéltünk pénzről is, de csalódnom kellett. Nem mertem a biztosat felcserélni a bizonytalannal. Franciaországban védve vagy a szerződéseddel, ha csődbe jut a csapat, akkor lehet, eltelik egy-két év, de előbb-utóbb megkapod a pénzed. Olyan nincs, hogy nem."

Simán továbbjut a Veszprém

A francia élvonalban rajta kívül még három magyar játszik: a válogatott Császár Gábor (PSG) és Nagy Kornél (Dunkerque) mellett Rédei István szerepel a Dijonban. "Tartom velük a kapcsolatot. Császárt megismertem már akkor, amikor öt éve a Chambéryben játszott, de amikor Kornél Dunkerque-be igazolt, őt is megkerestem" - mondta.

Állítja, hogy a francia bajnokság sokkal kiegyensúlyozottabb, mint a magyar. Amíg az NB I-ben a Veszprém és a Szeged uralma megtörhetetlen, addig Franciaországban minden mérkőzés éles. "A Sélestat a gyengébb szereplés ellenére ikszelt a PSG-vel, és legyőzte a Chambéryt" - mondta büszkén.

Forrás: Sa-hb.com

"Szerintem reális a tabella, a Dunkerque kiegyensúlyozottabban játszik, az óriási költségvetéssel bíró PSG-nél viszont sokat kritizálják Philippe Gardent edzőt, aki a bő keretet folyamatosan forgatja. Arról nem is mondok inkább semmit, hogy Császár miért nem fér be a csapatba. A legutóbbi, szerdai bajnokin a kispadra se nevezték, helyette azt a 37 éves Mladen Bojinovicot erőltették, akivel komoly jövőképe nem lehet a klubnak. Hónapok óta pletykálják, hogy az edzőt menesztik, Csaszi szerintem azt várja, mi lesz ennek a vége."

Fülöp szerint a párizsi sztárcsapat legnagyobb baja, hogy nincs összerakva, a sok új játékos és a sok sztár nem fér meg igazán egymás mellett. De ennek a csapatnak éppen az egyéni képességek miatt bármikor kijöhet a lépés.

"Láttam a Veszprém elleni BL-negyeddöntőt, a kétgólos különbség megtévesztő lehet. A párizsiak is így vélik, a mínusz kettő nem sok. De szerintem nem is könnyű innen felállni. Én Úgy gondolom, a Veszprém simán továbbjut, mert ez a PSG még nincs készen. Ez elsősorban akkor látszik, hogy amikor baj van, akkor Gardent azonnal a tavalyi alapcsapathoz nyúl, és olyankor az újak csak a kispadról nézik a történéseket."