Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Pengeélen táncol a Veszprém

Carlos Ortega edző
Carlos Ortega, a Veszprém vezetőedzője a férfi kézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján, az MKB Veszprém - Ademar León (spanyol) mérkőzésen Veszprémben 2013. március 23-án. A Veszprém 33-25-re győzött és továbbjutott.
Vágólapra másolva!
Az MKB-MVM Veszprém 34-33-ra kikapott a Orlen Wisla Plock otthonában a kézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, azaz egygólos hátrányból várja a szombati visszavágót. A magyar bajnoknál elvárás a nyolcba jutás, óriási blama lenne a kiesés a ma délután 14h-kor kezdődő veszprémi mérkőzésen. 

Nem rossz csapat a Wisla, a csoportmeccseken olyan ellenfeleket is megszorongatott, mint a Kiel vagy a Kolding, de a Veszprém minden szempontból erősebb, ezért komoly meglepetés volt a magyar bajnok lengyelországi veresége. Még ennél is meglepőbb volt, hogy pont a Veszprém legnagyobb erőssége, a masszív védekezése mondott csődöt Plockban – ez annyira sokkoló volt, hogy még Carlos Ortega edzőt is ledöbbentette.

A Veszprém annak köszönhette, hogy nem került jelentős hátrányba, hogy Lengyelországban támadásban futott jól a szekér: a 33 lőtt gól azt jelenti, hogy vélhetően egy egygólos győzelemmel is kiharcolható a továbbjutás, de a veszprémiek célja, hogy ne kelljen végig izgulni. Az MKB-nél elemezték az idegenbeli mérkőzést, és egész héten arra készültek, hogy ne kövessék el újra ugyanazokat a hibákat, amiket Lengyelországban.

A terv nem változott, a Veszprém célja hazai pályán is az lesz, hogy lassítsa a lengyelek rohanását, minél többször kényszerítse felállt fal elleni játékra a Plockot (ez csak akkor fegyver, ha a fal nem lesz olyan gyámoltalan, mint idegenben), és keményen ütközzön a lengyel lövőkkel, mielőtt azok lendületet vehetnének. Ebből semmi nem valósult meg Plockban, de nehéz elképzelni, hogy a veszprémi fal a szezon két legfontosabb meccsén omoljon össze.

Carlos Ortega komoly nyomás alatt van Forrás: MTI/Kovács Anikó

Komoly nyomás alatt játszik az MKB, hiszen hiába jó csapat a Wisla, a Veszprémtől a szurkolók, a szponzorok és a közvélemény is elvárja, hogy minimum a nyolcba jusson (sőt, igazából csalódás a szezon, ha nincs Final4). A magyar bajnok idén még nem sokat mutatott valós erejéből, egy bravúrral – veretlen maradt a Rhein-Neckar Löwen ellen - gyenge csoportot nyert meg a BL-ben, és játékban is elmarad tavalyi, papíron gyengébb önmagától. A kommunikáció egész évben az volt, hogy tavaszra érik össze a csapat, ebből Plockban nem sok látszott, így a visszavágó tétje az is lesz, hogy visszaadja a kétkedők hitét: a Veszprém valóban Európa egyik topklubja.

Felesleges kiemelni, min kell változtatnia a Veszprémnek az első mérkőzéshez képest, elég annyi, hogy a lövőforma kivételével nagyjából mindenen. A csapatnak nincsenek komoly sérültjei, mindenki Ortega rendelkezésére áll. Hetek óta nem lehet jegyet kapni a meccsre, a telt ház és garantált, és a veszprémiek igyekeznek viszonozni a Plock-tábor hihetetlen vendéglátását: a klub megvendégelte a meccsre érkező vendégszurkolókat, és a lengyelekhez hasonlóan a magyar tábor is készül transzparenssel.

MKB-MVM Veszprém-Orlen Wisla Plock (33-34), Veszprém Aréna, 14h (TV: DigiSport 1)

Mindent egy helyen az Eb-ről