Vágólapra másolva!
A világbajnok német kézilabdázó, Joachim Deckarm 131 napig feküdt kómában, miután egy tatabányai KEK-meccsen beverte a fejét a betonborítású pálya talajába 1979-ben. A Gummersbach játékosa öt hónap után felébredt, ám azóta is tolószékhez kötött, és állandó ápolásra szorul. Még nem adta fel a küzdelmet, hogy újra járhasson, hatvanadik szülinapja előtt Michael Schumachernek is üzent.

Szerte az országból több mint száz vendéget várnak vasárnapra Saarbrückenbe, Joachim Deckarm hatvanadik születésnapjára, aki a tragikus balesetet követő talpra állásával sokaknak példát mutatott.

A játékosként Jónak becézett kézis a nemzeti együttesben 104 találkozón 381 gólt lőtt, 1978-ban világbajnoki címet nyert az NSZK-val. 1979. március 30-án a magyarországi kupamérkőzés 22-ik percében ütközött a tatabányai Pánovics Lajossal, és beütötte fejét a betonborítású pálya padlójába. A magyar játékos vétlen volt, a németek kedvence, a VfL Gummersbach beállósa ugyanakkor súlyos koponyaalapi sérüléseket szenvedett. A kómából öt hónap után ébredt fel, de azóta is tolószékhez kötött, és állandó ápolásra szorul.

Deckarm Azóta sem adta fel, és harmincöt év óta gyakorlatilag minden nap újra kezdi a harcot. 2009 őszén megjelent "Csapatszellem - Jo Deckarm két élete" című könyvének előszavában arról számolt be, hogy ugyanolyan keményen edz második életében is, mint kézilabdázó korában. Harmincöt évvel a Tatabányán elszenvedett rendkívül súlyos sérülése után saját bevallása szerint ismét az élet pozitív oldalát élvezi.

Újra meg kellett tanulnia emlékezni, beszélni, mozogni és táplálkozni, és bár a tolószék immár elválaszthatatlanul hozzánőtt, néhány lépést olykor igyekszik anélkül is megtenni. Büszke arra, hogy képes megborotválkozni, fogat mosni, felöltözni, sőt cipőjét is be tudja kötni. A tolószékből az ágyba és vissza, mindez már szinte rutinnak számít. Újból megtanult nevetni, amit igyekszik állandóan gyakorolni. Vallja, hogy humor nélkül nincs erő és bátorság.

Az ápolási költségekhez nagyon kell a volt csapattársak segítsége Forrás: AFP/Karl-Josef Hildenbrand

Korábbi játékostársai és barátai támogatják őt, mindenekelőtt Heiner Brand, a német válogatott korábbi trénere, akivel 1978-ban együtt lettek világbajnokok és aki 2007-ben már a válogatott edzőjeként vezette újabb vb-sikerre Németországot. Ők segítenek előteremteni ápolásának költségeit is, amelyek évente legkevesebb 55 ezer eurót tesznek ki. Amikor a támogatására létrehozott alapítvány kasszája több évvel ezelőtt csaknem teljesen kiürült, a volt csapattárs, Heiner Brand válogatottjával jótékonysági mérkőzést vállalt a kassza feltöltésére. A mérkőzésből 100 ezer euró folyt be.

A vasárnapi saarbrückeni ünnepséget beárnyékolja, hogy miközben Németország egy különleges harcost köszönt, egy nagy bajnokért, Michael Schumacherért aggódik hetek óta. A Forma-1 korábbi hétszeres világbajnoka december 29-iki súlyos síbalesete óta fekszik mesterséges kómában a franciaországi Grenoble kórházában.

Deckarm a tolószékből Schumachernek is üzent: "Schumi igazi harcos, és most is győzni fog." Azt mondta, a 131 napig tartó kóma után az új élet megkezdésében jelentős mértékben segítette, hogy élsportoló volt, és erős akarattal rendelkezett. "Michael az elmúlt években már többször bizonyította, hogy ő is hasonló akaraterővel rendelkezik" - tette hozzá.

Vágya az, hogy felálljon a tolószékből, és ismét segítség nélkül járhasson. Tudja, hogy ez álom, mégis minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy megvalósuljon. Másfél szobás kis lakását valóságos fitneszteremmé alakíttatta át, és naponta több órát edz, hetente kétszer úszik is. Hatvanévesen az célja, hogy példaképpé váljék azok számára, akik szinte reménytelen élethelyzetből kezdik újra. Részvétre nincs szüksége, második életével maga akar erőt és bátorságot sugározni.