Vágólapra másolva!
Varsandán Milán és Zdolik Bence maradt ki a dániai Európa-bajnokságra készülő magyar férfi kézilabda-válogatott keretéből, amely vasárnap a vb-címvédő spanyolok elleni kezdi meg szereplését. Mocsai Lajos szövetségi kapitány úgy döntött, hogy a két fiatal játékos nem lép pályára a vasárnapi meccsen, ugyanakkor az új szabályok lehetővé teszik, hogy a szakvezetők a torna bármely szakaszában, összesen három alkalommal változtassanak. Aalborgban már edzettek a magyarok, volt kispályás foci is, amelyen Ilyés Ferenc csapatkapitány mesterhármast ért el.

A magyarok 19 órakor kezdték tréningjüket az aalborgi Gigantiumban, amely nevéhez hűen elképesztő méretekkel rendelkezik, ugyanis amellett, hogy a kontinensviadal csoportküzdelmeinek egyik helyszíne, több jégpályának, uszodának és további termeknek is helyet ad.

Mocsai Lajos jó hangulatú, pörgős edzést tartott a válogatottnak. A másfél órás gyakorláson a magyarok kispályás focival melegítettek, a bő húszperces barátságos mérkőzést az együttes régi-új csapatkapitánya, Ilyés Ferenc döntötte el, aki klasszikus mesterhármast szerzett.

"Kellett ez, hogy egy kicsit felszabaduljunk a nagy nyomás alól, kicsit megismerjük csarnokot. Nagyon jó a csapatszellem, küzdelemben vasárnap egészen biztosan nem lesz hiány" - mondta Ilyés. A csapatkapitány hozzátette: minden világverseny első fordulójában születik egy-egy meglepő eredmény, és reméli, ezúttal a magyar csapat okozza majd ezt. "Két évvel ezelőtt a szerbiai Eb-n megmutattuk, hogy meg lehet fogni őket" - fogalmazott.

Ezt követően néhány technikai gyakorlat következett, majd különböző támadási variációkat vettek át a játékosok, miközben Mikler Roland és Tatai Péter egymást váltotta a kapuban. Mocsai Lajos főként a védekezéssel volt elégedett.

A tréninget követően Mocsai Lajos elmondta, az edzés alapján úgy tűnik, hogy a kisebb sérüléssel bajlódó játékosok, mint például Mocsai Tamás, Császár Gábor és Iváncsik Gergő bírni fogják a csoportküzdelmeket. A vasárnapi ellenféllel kapcsolatban megjegyezte, a spanyol egy kiváló csapat, amelyben minden poszton két világklasszis játékos versenyez egymással.

A spanyoloknál a sérüléssel bajlódó Julen Aguinagalde szombaton sem tudott együtt tréningezni társaival, így könnyen elképzelhető, hogy a Kielce kiválósága kihagyja a vasárnapi találkozót. Ilyés Ferenc ezzel kapcsolatban azt mondta, a hatalmas termetű beállós hiánya nagy vérveszteség a spanyoloknak, ugyanakkor biztos benne, hogy megfelelően tudják majd pótolni.

A magyarok Aalborgban a spanyolok után az izlandiakkal és a norvégokkal találkoznak. A csoportból az első három jut a középdöntőbe, amelynek az összecsapásait Herningben rendezik majd.

A magyar válogatott kerete:
kapusok: Mikler Roland (Pick Szeged), Tatai Péter (Pick Szeged)
jobbszélsők: Gulyás Péter (MKB-MVM Veszprém), Szalafai Gábor (B.Braun Gyöngyös)
jobbátlövők: Ancsin Gábor (Pick Szeged), Mocsai Tamás (MKB-MVM Veszprém)
irányítók: Császár Gábor (PSG Handball), Lékai Máté (Celje)
beállósok: Schuch Timuzsin (MKB-MVM Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Csurgó), Zubai Szabolcs (Pick Szeged)
balátlövők: Ilyés Ferenc (Pick Szeged), Nagy Kornél (Dunkerque), Putics Barna (VfL Gummersbach)
balszélsők: Iváncsik Gergő (MKB-MVM Veszprém), Vadkerti Attila (Pick Szeged)