Régóta ő a kis Görbicz - interjú a csodagólt dobó Lékai Mátéval

Lékai Máté, kézilabda
Lékai Máté a Spanyolország-Magyarország mérkőzésen a spanyolországi férfi kézilabda-világbajnokságon 2013. január 17-én
Vágólapra másolva!
Miután Izland ellen az utolsó pillanatban mentette meg a meccset, csütörtökön parádésan játszott a kéziválogatottban Lékai Máté, hét góllal járult hozzá a norvégok elleni, Eb-középdöntőt érő döntetlenhez. A 25 éves irányítónak az első félidő vége előtt 30 másodperccel hiába mondták a társai, hogy ne dobja el a labdát a saját térfelükről, bízott magában, és megszerezte a torna eddigi talán legszebb gólját. Ha a középdöntő három meccséből kettőt megnyer a csapat, akkor Lékai a végső helyezéstől függetlenül elégedett lesz, azzal azonban tisztában van, hogy az elődöntő szinte elérhetetlen.

Lőtt már hasonló gólt, mint csütörtökön, a norvégok ellen?

Olyat még nem lőttem, amikor a kapus benn van a pályán, olyat már igen, amikor üres a kapu.

Tényleg azt kiabálták a csapattársak, hogy "ne, ne, ne", amikor elvállalta az egész pályás dobást?

Igen, amikor megkaptam a labdát, azt gondolták, hogy azért dobom el, mert azt hiszem, hogy vége a félidőnek, pedig tudtam, hogy még fél perc van hátra. Aztán persze, amikor bement a lövés, mindenki nagyon örült.

A szurkolók, de még Mocsai Lajos kapitány is ugrált örömében.

Mindenki boldog volt, hogy gól lett a dobásból, és nem azt mondom, hogy fordulópont volt, de jól zárta le az első félidőt (ezzel lett 16-13 ide – a szerk.).


A szövetségi kapitány szerint ez volt az egyik legjobb meccse a válogatottban. Egyetért?

A válogatottban mindenképpen az egyik legjobb volt, nem emlékszem, hogy lőttem volna valaha hét gólt. Sajnos, a második félidőben voltak hibáim, amelyeket a jövőben ki kellene javítani.

A bevállalóssága miatt többen is Görbicz Anitához hasonlítják, csütörtökön például a korábbi női és férfikapitány, Hajdu János beszélt erről. Örül ennek?

Természetesen, mert Görbicz Anita a világ egyik, ha nem a legjobb női játékosa. Hajdu Jánossal régóta ismerjük egymást, amikor Szentendrén elkezdtem a kézilabdát, már akkor úgy hívott, hogy kis Görbicz.

Ön is lát hasonlóságot a játékuk között?

Én nem vagyok olyan szinten a férfi mezőnyben, mint ő a nőiben. Ez inkább számomra dicséret.

Mindig is olyan típusú, vagány irányító volt, aki bátran lő, ha kell?

Igen. Ha nem jön össze valami, akkor persze nem tetszik, hogy bevállaltam a dolgot, viszont ha bejön, utána nagyon szeretnek. Éppen ezért, ha meglátom az esélyt, mindig bevállalom.

Gondolom, a csapatot megnyugtatja, hogy van valaki, aki a rizikós esetekben magára vállalja a lövést.

Szerencsére jól megy a játék, és bíznak bennem a többiek, de mindig, minden egyes meccsen van valaki, akinek jobban megy a többieknél, és kicsivel többet vállal. Ilyenkor a csapat rá hegyezi ki a figurákat, hogy ő lője rá a labdát.

Lékai és Zubai öröme Izland ellen, Dániában Forrás: MTI/Kovács Tamás

A tavalyi olimpia után a mostani Eb-n is ön volt a megmentő Izland ellen, hiszen a végén dobott gól mindkétszer értékes döntetlent eredményezett. Tetszik ez a megmentő szerep?

Jobb lenne, ha tízzel nyernénk minden meccsen, de ez csak a sors furcsa fintora, hogy Izland ellen kétszer is én lőttem az utolsó gólt. Bárki más lövi, ugyanúgy örültem volna. De amit most mindennél jobban várok, hogy a következő meccsen végre megszerezzük az első győzelmünket.

Az izlandiak és a norvégok elleni meccs előtt már a bemelegítésnél látni lehetett az arcokon, hogy mindenki mennyire fel vannak pörögve. A spanyolok elleni nyitómeccsen viszont úgy tűnt, mintha nem számoltak volna igazán komolyan a siker lehetőségével. Rosszul láttuk?

Ezt mi is hallottuk, de ez nem igaz, ugyanolyan elánnal készültünk a spanyolok elleni meccsre is, mint a többire, csak akkorra még nem állt össze a játékunk. A második meccsen még jobban akartunk, még nagyobb volt motiváció, a játékunk is feljavult, de remélem, hogy ezt még tudjuk fokozni.

A két irányító közül egyértelműen ön van jobb formában. Mennyire taktikai elem, hogy mégis csereként száll be a játékba, és nem kezdőként?

Erről a mestert kellene megkérdezni. Császár Gabi évek óta meghatározó játékos, és bizonyított a csapatban. Nagyon jó képességei vannak, magas szinten játszik, a mester döntése, hogy ő a tagja a kezdőcsapatnak.

Bár Ancsin Gábor jól játszott az Izland elleni meccsen, a másik kettőn gyenge volt a csapat átlövőinek a teljesítménye. Ez akár gond is lehet a középdöntőben.

Minden meccs más, én pedig úgy gondolom, az összes lövőben megvan, hogy elsüljön a keze. Nem mondanám, hogy gondok vannak, mindig más teljesít jól, reméljük, hogy a továbbiakban az átlövők fognak még jól játszani.

"Szerencsére jól megy a játék, és bíznak bennem a többiek" Forrás: MTI/Kovács Anikó

Nagy László mennyire hiányzik a pályán és azon kívül?

Nem tudom, milyen lenne, ha itt lenne, lehet, akkor nyertünk volna – de az is lehet, hogy kikapunk. Ezzel nem foglalkozunk, sajnáljuk, hogy nincs itt, jobbulást kívánuk neki. Épüljön fel mihamarabb, mert a Veszprémnek szüksége van rá, mi most nélküle is megteszünk mindent, hogy minél jobb eredményt érjünk el.

Miért pont a 66-os a mezszáma?

Régen a hatossal játszottam, mert Éles Józsi volt a kedvencem, de ez a válogatottban foglalt, ezért választottam a 66-ost.

A BL-szereplő Celjében nyáron lejár a szerződése. Marad Szlovéniában? Kapott ajánlatot valahonnan, akár Magyarországról?

Nem tudom, hogy mi lesz, habár ma reggel arra keltem, hogy a klubom leigazolt egy irányítót. Ezek után nem hiszem, hogy számítanak rám, aztán lehet, hogy mégis. De egyelőre nem foglalkozom ezzel az üggyel, ráérek majd az Eb után.

Macedónia, Dánia, Ausztria. Az első és a harmadik középdöntős ellenfél verhető, az Eb-címvédő csak bravúrral. Mi a cél, a két biztos győzelem, vagy megpróbálják meglepni a dánokat is?

Minden meccsre ugyanúgy felkészülünk, kielemezzünk az ellenfél játékát, de mindig csak a következő – így most a macedónok elleni – találkozóra koncentrálunk, mert csak úgy nyerhetünk. Ha a távoli jövőre figyelünk, akkor nem fogunk győzni.

Nehéz helyzetben is örömmel elvállalja Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A szombati ellenfél, Macedónia húzóembere a góllövőlistát is vezető Kiril Lazarov. Külön készülnek rá?

Mindenképpen. Az olimpiai selejtezőn is játszottunk ellene, ő a macedónok fő játékosa, de mivel a kézilabdát hat plusz egy fő játssza, más is megnyerheti nekik a meccset. De azt ki lehet jelenteni, hogy ő az ellenfél legjobbja. Előny számunkra, hogy jól ismerjük Veszprémből, de számára is előny, hogy ugyanígy ismer minket. A mai kézilabdában újdonságot már nem lehet mutatni, mert mindenki ismer mindenkit.

A Magyar Kézilabda Szövetség a nyolc közé jutást tűzte ki célul, ami még elérhető. Ön milyen helyezéssel lenne elégedett az eddigi teljesítmények alapján?

Én szeretnék két mérkőzést nyerni a középdöntőben, mert akkor elmondhatjuk, hogy jó Eb-t zártunk. Az pedig majd kiderül, megelőzzük-e a mostani csoportnegyedik Izlandot, vagy sem. Ha nyerünk kettőt, akkor ez bármire is lesz elég, elégedett leszek.

A négy közé jutásról már lemondtak?

Az elődöntő nagyon messze van, mert a spanyoloknak négy pontjuk van, tehát már az sem elég a megelőzésükhöz, ha ők kikapnak, mi pedig megverjük Dániát.