Vágólapra másolva!
Győzelem nélkül, de két nagyon értékes döntetlennel túlélte a Mocsai Lajos által halálcsoportnak titulált négyest a magyar férfikézilabda-válogatott, amely a Norvégia elleni 26-26-tal továbbjutott, és egy ponttal kezdheti majd az Európa-bajnoki középdöntőt. Lékai Máté fantasztikusan játszott, saját hatosáról szerzett gólja az Eb eddigi legszebb találata.

A férfikézilabda-Eb menetrendje

Eredmény, B csoport, Aalborg, 3. forduló:
Magyarország - Norvégia 26-26 (16-13) - az élő közvetítés
Aalborg, Gigantium, 4000 néző
v.: Stolarovs, Licis (lettek)
gólszerzők: Lékai 7, Császár 6/4, Szöllősi 4, Ancsin 3, Zubai 3, Nagy K. 1, Iváncsik G. 1, Vadkerti 1, illetve Tvedten 7/2, Kjelling 6, Reinkind 3, Lökkebö 3, Myrhol 2, Hansen 1, Gullerrund 1, O'Sullivan 1, Tönnesen 1, Sagosen 1
hetesek: 4/4, illetve 2/3
kiállítások: 8, illetve 2 perc

Lékai Máté fantasztikusan játszott Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ha akadt mérkőzés, amelyre nagyon rákészült a magyar férfikézilabda-válogatott az Európa-bajnokság előtt, akkor az a norvégok elleni utolsó csoportmeccs volt. Mocsai Lajos szövetségi kapitány már az Eb előtt az ecsetelte, itt lehet leginkább keresnivalónk, aztán ahogy közeledett a mérkőzés, már inkább a pesszimistább véleményeket hallottuk a sok norvég szurkolóról és a nagy nyomásról.

Norvégia a két eddig meccsén nem keltette gyenge csapat benyomását, de a verhetetlentől is messze volt. Nem véletlenül keltett pánikot az ellenfélnél egy félreértett Mocsai-mondat, amely arról szólt, hogy Nagy László a gyógyulás útjára lépett - ezt a norvég sajtó úgy értelmezte, hogy a jobbátlövő úton van az Eb-re.

Erről persze szó sem volt, Nagy Veszprémből a televízión keresztül nézhette, hogy a csapat milyen jól kezdett. A védelem összeállt, a mozgékony, kilépő emberekkel operáló fal meg is zavarta a skandinávokat. Elöl pedig ugyan Erevik kapus bemutatott néhány bravúrt, de Császár hetesei ellen nem volt ellenszere, Nagy Kornél és Ancsin is bevert egy-egy nagy gólt, és negyedóra után 8-5-nél már a négygólos előnyért támadhattunk.

Ekkor jött az első hullámvölgy, Kjelling, Hansen és Gullerrud bő két perc alatt egyenlített, és bár Mocsai időt kért, a 19. percben Lökkebö ejtésével először vezetett Norvégia (8-9).

Császár Gábor magabiztosan lőtte a büntetőket Forrás: MTI/Kovács Tamás

Sajnos a cserék nem lendítettek a játékunkon, a második sorból az Eb eddigi két meccsén is csak Lékai és Vadkerti volt, aki hozzá tudott tenni valami extra pluszt, ezúttal is a Celje irányítója volt, aki a góljaival versenyben tartotta a válogatottat (13-13).

Aztán jött egy csere beállós pozícióban, az eddig alig játszatott Szöllősi kétszer is beforgatta védőjét, majd fél perccel a vége előtt Lékai ritkán látható, majdnem egészpályás góllal tette fel koronát addigi teljesítményére (16-13).

Nem véletlen, hogy a közösségi oldalakon már Görbicz Anitához hasonlították, sőt, az M1 közvetítésében Hajdu János szájából is elhangzott ez a dicséret. (A szlovén lapok már az Eb előtt azt írták, hogy januárban eldőlhet az irányító sorsa, ilyen teljesítmény után csoda lenne, ha a Celje meg tudná tartani őt a következő szezonra is.)

Ancsin Gábor ezúttal nem villogott annyira Forrás: MTI/Kovács Tamás

Kicsit döcögősen kezdődött a második játékrész, 17-16 után azonban Lékai ismét csodálatos trükköket mutatott: gólpasszt adott, gólokat lőtt, és 20-16-nál már négy volt az előnyünk.

Ancsin csak a 47. percben jött vissza az első félidő után, a szakvezetés valószínűleg kockázatosnak ítélte meg a hosszú oldali cserét, Mocsai Tamás viszont támadásban túl passzívnak tűnt. De kellett a frissítés, hiszen Norvégia feljött egy gólra, ám kétszer is a legjobbkor találtuk meg Szöllősit.

Az utolsó tíz percnek 23-21-ről vághattunk neki, de két buta labdavesztés majdnem végzetessé vált. Mocsai öt és fél perccel a vége előtt időt kért, és bár egyre fáradtabban mozogtak a fiúk, Erevik pedig védett nagyokat, egy kipattanót Zubai szedett össze (26-24)

Két perccel a vége előtt Zubai kiszállt a meccsből, Tvedten még egyenlített, de az utolsó fél percet taktikusan, szabálytalanságok kierőszakolásával kihúzta a csapat, és a 26-26-os döntetlennel bejutott az Európa-bajnoki középdöntőbe.

A középdöntőben a magyar csapat az A csoport továbbjutóival, azaz a dán, macedón, osztrák hármassal találkozik majd. A középdöntőt a spanyolok és a dánok 4-4, a macedónok 2, az izlandiak és a magyarok 1-1, az osztrákok 0 ponttal kezdik. A középdöntős csoportok első két helyezettje jut be az elődöntőbe. Szombaton 16 órától a macedónok ellen kezdjük a középdöntőt.

Mocsai Lajos, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: "Nagyon örülünk a továbbjutásnak, szeretettel gratulálok a norvég csapatnak, óriási meccset játszottunk. Egyenletesen kézben tartottuk az összecsapást, a taktikai feladatok egy jelentős részét jól oldottuk meg, védelemben heroikusan küzdöttünk. Sajnos a második félidőben hiányoztak a lerohanásaink, és kerestük azt a formációt, amivel el tudjuk dönteni a mérkőzést. Volt egy zseniális Lékai Máté-teljesítmény, úgy gondolom, ő élete egyik legjobb mérkőzését játszotta a válogatottban."

Robert Hedin, a norvégok szövetségi kapitánya: "Elképesztő mérkőzés volt, sajnos az első félidőben sok hibát elkövettünk védekezésben. A folytatásban már jobbak voltunk, sikeresek voltak a lerohanásaink. Gratulálok a magyar csapatnak."

Mikler Roland: "Jelen pillanatban csak az utolsó norvég gólra tudok gondolni, amit ki kell vernem a fejemből, hiszen kétévente egyszer kap ilyen gólt az ember. Nem baj, ilyen drámainak kellett lennie ahhoz, hogy még jobban tudjunk örülni a továbbjutásnak. Remélhetőleg a csapat továbbra is így fog küzdeni, ami helyenként jó játékkal párosult. Remélhetőleg mindig lesz valaki, aki átlendíti a csapatot a holtponton, úgy ahogy ma is történt".

Lékai Máté: "Óriási csata volt, mindenki tudta, hogy ez élet-halál mérkőzés mind a két csapat számára. Nem biztos, hogy szép volt, de nagyon boldogok vagyunk, ha nem is sikerült begyűjtenünk az első győzelmünket. Az egészpályás gólomnál megláttam a lehetőséget, de aki csak szórakozik, az nem lövi be."

További eredmény:
Spanyolország - Izland 33-28 (16-15)

A csoport végeredménye:
1. Spanyolország 6 pont
2. Izland 3
3. Magyarország 2
4. Norvégia 1

A csoport:
Dánia - Csehország 33-29 (21-17)
Macedónia - Ausztria 22-21 (12-10)

A csoport végeredménye:
1. Dánia 6 pont
2. Macedónia 3
3. Ausztria 2
4. Csehország 1