Vágólapra másolva!
Laurencz László egykori női szövetségi kapitány szerint pozitívum, hogy a férfiválogatott nyolc közé jutott a dániai Európa-bajnokságon, a 30 százalékos teljesítményt (hat meccsen egy győzelem, két döntetlen, három vereség) viszont nem tartja jónak. A 79 éves mesteredzőnek nem tetszett az állandó kifogáskeresés, az Eb-t kihagyó Nagy Lászlóról pedig azt gondolja, hogy az elmúlt négy évben semmit nem tett a válogatottért.

"Az Eb értékelését több oldalról lehet megközelíteni. A csoportból való továbbjutás pozitívum, hiszen a magyaroké volt a legnehezebb csoport. A célkitűzést, az 1–8. hely valamelyikének a megszerzését is sikerült teljesíteni, de ezek a tények függetlenek attól, hogy közben mi történt" – kezdte számvetését az Origónak Laurencz László korábbi női szövetségi kapitány.

A 79 éves szakember szerint úgy is megvizsgálhatjuk az Eb-t, hogy hány pontot szerzett a csapat: "Hat meccset játszottunk, az ezeken megszerezhető pontszám 12, mi pedig szereztünk négyet. Ez 30 százalékos teljesítmény, ami nem sok" – folytatta Laurencz, aki az utolsó meccset sajnálja a legjobban. "Kár az osztrákok elleni vereségért, mert minden előzetes híreszteléssel ellentétben a másik meccset a dánok nem adták le az izlandiaknak, így akár egy minimális különbségű győzelemmel is az 5-6. helyért játszhattunk volna."

Laurencz László az egyik legsikeresebb magyar kézilabdaedző Fotó: Magócsi Márton - Origo

Az 1995-ben vb-ezüstérmes mesteredző kiemelt egy dolgot, ami nagyon szúrta a szemét. "Egész idő alatt folyt a kifogáskeresés, amiben természetesen volt igazság, de ami nagyon nem tetszett, hogy egyfolytában arról hallottunk, mennyire fáradt a csapat. A magyarok ugyanannyit játszanak, mint a többiek, sőt még kevesebbet, akkor miért lennének fáradtabbak? Ezt furcsának találtam. De ettől még tény, hogy az első nyolcban ott vagyunk, tehát Magyarország férfi és női vonalon egyaránt továbbra is meghatározó résztvevője a kézilabdának."

A Magyar Kézilabda Szövetség elnöke, Vetési Iván azt mondta, van hiányérzete a csapat elért eredményével kapcsolatban, Mocsai Lajos szövetségi kapitány viszont óriási dologként beszélt a nyolcadik hely eléréséről, és szívből gratulált a játékosainak. "Én inkább Vetési úrral értek egyet. Egy dolog érthetetlen volt számomra az osztrák meccsen, hogy a csapat egyetlen jó teljesítményt nyújtó játékosát, a kapus Mikler Rolandot miért kellett lecserélni. Nem volt beteg, nem értem, miért nem maradt a kapuban, lehet, más a végeredmény, ha a pályán marad" – jegyezte meg Laurencz.

A válogatott három meccsen is közel volt a győzelemhez, Laurencz szerint nem véletlen, hogy Izland, Norvégia és Ausztria ellen sem sikerült végül nyerni. "A végjátékokkal állandóan gondjaink vannak, és sok olyan játékos kapott szerepet, mint Mocsai Tamás és a Császár Gábor, akik játékhiánnyal küszködnek, óvatosan kellett bánni az emberekkel. A két hármas védő szerepkörében is nagyon komoly gondok voltak olyan értelemben, hogy muszáj volt kettős cseréket alkalmazni, ami a támadójáték rovására ment, mert állandóan meg kellett várni a cseréket, és ezzel megtört a lendület."

Sokan úgy vélik, hogy Nagy Lászlóval jobb eredményre lett volna képes a válogatott, az exkapitány erről másképp vélekedik. "Nagy Lacinak ez a negyedik világversenye, amelyen nem vett részt vélt vagy valós indokokkal. Tavaly az olimpiai szerepléshez jóformán semmi köze nem volt, az Izland elleni hosszabbításban 20 percig nyújtotta azt, ami tőle várható lenne. Londonban a szerbek ellen betlizett, és ha Mocsai Tamás élete meccsén nem dob kilenc gólt, akkor nyolc közé sem jutunk. Felejtsük el azt, hogy Nagy Laci milyen fontos a csapat számára, mert az elmúlt négy évben nem tett semmit a csapatért, sőt."

(Pénteken megkerestük Nagy Lászlót, aki jelezte, hogy nem kívánja kommentálni Laurencz László róla alkotott véleményét.)

Laurencznek nincsen jó véleménye Nagy Lászlóról Forrás: MTI/Kovács Anikó

Az 1996-ban a nőkkel olimpiai bronzérmet nyert trénert nem lepte meg, hogy a londoni negyedik férficsapat most nyolcadik lett. "Köztudott, hogy az olimpia erkölcsi értéke nagy, a szakmai értéke viszont a világversenyek közül a legkisebb, mert az erőviszonyok teljesen mások, hiszen olyan válogatottak is indulnak különböző kontinensekről, amelyek egy Európa-bajnokságon pontot sem szereznének. Szakmailag az Eb a legerősebb, erkölcsi értékben viszont – a vb után – csak a harmadik.

A szakember szerint ez a mostani eredmény nem rombolta le a kézilabda tekintélyét, és nem lesz semmilyen negatív következménye. "Ettől függetlenül biztos, hogy az utánpótlás-fejlesztést forszírozni kell. Ami tetszik, hogy a juniorválogatott szerepel az NB I-ben, ez a jövő szempontjából jó, még ha a klubok nem is visítanak az örömtől."

Így lettünk nyolcadikok

Keserédes szájízzel vethetünk számot a dániai Európa-bajnokságról, ahol a magyar csapat ugyan a nyolcadik hellyel elérte a minimális célkitűzést, ám a lejátszott hatból mindössze egyetlen mérkőzésen tudott győzni. A válogatott – ahogyan Mocsai Lajos nevezte – halálcsoportba került, amelyből győzelem nélkül is sikerült továbbjutnia. Ehhez a spanyolok elleni 34-27-es vereség után elég volt az izlandiak (27-27) és a norvégok (26-26) elleni döntetlen, igaz, így csak egy ponttal kezdték meg a középdöntőt Ancsin Gáborék. A macedónok elleni 31-25-ös siker után az Eb-címvédő és házigazda dánok ellen nem volt szégyen 28-24-re kikapni, az osztrákok elleni meccsnek azonban óriási volt a tétje. Mint végül kiderült, egy egygólos diadallal is a vb-részvételt jelentő ötödik helyért játszhatott volna még a Mocsai-csapat, ám a négygólos vezetésről 25-24-re elbukott meccs azt jelentette, hogy Magyarország a nyolcadik helyen végzett.