Vágólapra másolva!
J. R. Smith tíz év alatt közel egymillió dollárnyi büntetést kapott a legkülönbözőbb marhaságokért, közben mégis stabil kezdőember tudott maradni az NBA-ben. Eddig sikeresen egyensúlyozott az őrület és a kosárlabda határán, de klubja egy tavalyi húzására megsértődött, és azóta ő maga sem tudja, hová viszik a legújabb balhék.

A tizedik NBA-s idényét taposó Joseph "J. R." Smith tavaly eljutott pályafutása csúcsára, most pedig a hülyeségeit tekintve is felért a csúcsra: egy cipőfűző-kikötéssel átlépte a 900 ezer dolláros határt a kiszabott büntetésekben. Így aztán hiába van túl élete legjobb idényén, a klubja hiába kötött vele hároméves, 18 millió dolláros szerződést, a New York Knicks most már próbál tőle megszabadulni.

A most 28 éves kosaras 2004-ben, a New Orleans csapatában mutatkozott be az NBA-ben, és azóta stabilan tartja a helyét a legjobbak között, de ugyanilyen megbízhatóan szállítja a botrányokat is. 2006-ban, már a Denver kosarasaként, a New York Knicks elleni meccsen minden idők egyik legnagyobb NBA-s tömegverekedésének egyik kirobbantója volt. A bunyó mind a tíz pályán lévő játékos kiállításával végződött, de a kispadról is beszálltak a csapattársak.

Egy évvel később Smith összetörte Carmelo Anthony autóját, szerencséjére sem ő, sem a szintén a kocsiban ülő csapattárs nem sérült meg. Még ugyanabban az évben egy piros lámpán áthajtva is karambolozott, és az utastársa akkor belehalt a sérüléseibe – úgy, hogy egyikük sem volt bekötve. Smith 90 nap börtönt kapott, ebből 24 napot leült, a többit letudta 500 óra közmunkával.

Egy igazi huncut Forrás: AFP/Getty Images/Rich Schultz

2012 februárja óta már a Knickset erősíti, ahol hamar közönségkedvenc lett, ám itt sem maradt sokáig adós a balhéval. Jogosítvány nélküli motorvezetésért idézték be a bíróságra, és mivel nem jelent meg, a rendőrségnek kellett érte mennie.

Megjelenésével is igyekszik erősíteni a fenegyerekimázst, az egész testét elborító tetoválásait például csak hetvenig tudta számolni, hogy aztán beszerezzen egy olyan barátnőt, akinek még nála is több tetkója van. Aztán a popsztár Rihannával kavart, aki később azt állította, hogy Smith a folyamatos bulizás miatt halványodott el a 2013-as rájátszás meccseire.

A formahanyatlással együtt is a liga legértékesebb cserejátékosa lett 2013-ban, ez 1996 óta nem sikerült senkinek a Knicksnél. Miután karriercsúcsnak számító 18,1-es pontátlagot és 5,3-as lepattanóátlagot hozott meccsenként, nem volt meglepő, hogy a Knicks húszszázalékos fizetésemeléssel és hároméves, 18 millió dolláros szerződéssel kötötte magához 2013 nyarán.

Az új megállapodás örömére hamar meglepte magát egy félmillió dolláros páncélozott autóval, olyannal, amilyet elsősorban a katonaság és a rendőrség használ. A Gurkha F5 mellett a Hummer is decens, kispolgári járműnek tűnik, de ez még önmagában nem indokolta volna, hogy Smith következő idénye még az addigiaknál is zűrösebb legyen.

2013 a karrierje legjobb éve volt Forrás: AFP/Getty Images/Bruce Bennett

A kezdőlökést a szezon eleji botránya adta, a liga a doppingszabályok megsértése miatt öt meccsre eltiltotta, ami 253 ezer dollárjába került a kieső pénzek miatt. Az NBA nem nevesítette a szabálysértést, de a Yahoo Sports marihuánafogyasztásról írt. Aztán a szezon elején történt még egy furcsaság.

A klubja általános elképedésre leigazolta Smith öccsét, Christ, aki azon túl, hogy a hátára tetováltatta a bátyja képét, nem sokat tudott felmutatni: nemhogy NBA-s múltja nem volt, a sokadrangú D-Leage-ben sem voltak meggyőzőek a statisztikái. A tranzakció állítólag két célt szolgált. Egyrészt a segítségével rávették a nagyobbik Smitht a szerződéshosszabbításra. Másrészt azzal, hogy egy alacsony fizetéssel szerződtetett játékos lett a keret utolsó tagja, a teljes bértömeget sikerült a liga által meghúzott határ alatt tartani.

Szívesen küld pár hajléktalant a Detroitnak

A gondok akkor kezdődtek, amikor a Detroitban játszó Brendon James nyilvánosan kigúnyolta a kisebbik Smitht („Mit keres az NBA-ben egy ilyen kosaras?”), mire a báty azzal replikázott a Twitteren, hogy a Detroitba hajléktalanok is beférnének, küld is párat szívesen, ha kell. Jött a szokásos befejezés: Smith 25 ezer dolláros büntetést fizetett a ligának.

Az igazán nagy probléma azonban az volt, hogy a Knicks két hónap után elküldte Chris Smitht, és helyére vett egy sokkal értékesebb kosarast, igazolva a korábbi gyanút a liga szabályainak kijátszásáról. Smith megpróbálta magában tartani a dühét, nehogy öccse sorsára jusson, de nem állta meg, hogy ne posztoljon egy sokatmondó jelenetet a Casino című filmből ezzel az idézettel: „Tudjátok mi a baj az árulással? Soha nem az ellenségtől érkezik.” A következő edzésen egy hátsó ajtón keresztül volt kénytelen megszökni a sajtó elől, de legalább ez egyszer megúszta a büntetést.

Amióta az öccsével kiszúrtak, egyre nő a feszültség körülötte Forrás: AFP/Getty Images/Bruce Bennett

Egy cipőfűzővel telt be a pohár

A hülyeséglavina azonban nem állt meg ennyinél. Smithnek beszólt az edzője a december 11-ei, Chicago elleni bajnokin mutatott gyenge dobóteljesítménye miatt, erre válaszként a Boston ellen nem volt hajlandó kosárra dobni, 26 perc alatt csak egyszer próbálkozott. Az igazi gyöngyszemet az új évre tartogatta, január 5-én a Dallas elleni meccs közben kikötötte az ellenfele, Shawn Marion cipőjét, amiért 50 ezer dollárra büntették. Ennek ellenére két nappal később, a Detroit ellen újra megpróbálta a trükköt – a cipőt most nem tudta kifűzni, viszont sikerült kiakasztania az addig őt rendre megvédő edzőjét. Mike Woodson egy alapos fejmosás után két meccsen is kispadoztatta.

Smith mára 910 ezer dollárnál tart az eddigi büntetéseit tekintve, ráadásul most kedden újra a kispadra került, ezúttal már indoklás nélkül. A legfrissebb sajtóhírek szerint a Knicksnél azon gondolkodnak, hogyan adhatnának túl rajta, és még az őt jól ismerő Carmelo Anthony sem biztos benne, hogy képes lesz megváltozni. Érthető, mert Smith ugyan talán még nem érte el a kilencvenes évek NBA-s balhékirálya, a mostanában Kim Dzsong Un észak-koreai diktátorral haverkodó Dennis Rodman szintjét (játéktudásban nem is fogja), a lelki rokonság tagadhatatlan.

Emberünk mindenesetre nem izgul túlzottan, egy múlt hétvégi buliban a cipőfűző-kioldást felelevenítő fotókhoz pózolt, a helyzetéről pedig ezt mondta: „Ki fogom találni, mivel tudom a legjobban segíteni a csapatot, és megteszem. Ha nem tudom segíteni, akkor meg nincs értelme, hogy itt legyek.”