Vágólapra másolva!
Súlyos buszbaleset érte a győri női kosárcsapatot. Meghalt a csapat klubigazgatója és Fűzy Ákos vezetőedző is. Egy szabálytalanul közlekedő Lada miatt kellett félrerántania a buszsofőrnek a kormányt, a jármű árokba borult.

Személykocsival ütközött a HAT-AGRO UNI Győr női kosárlabdacsapatát szállító autóbusz Kapuvár közelében. A Kisalfold.hu információja szerint a balesetben elhunyt Tapodi Péter, az egyesület klubigazgatója, a női válogatott korábbi másodedzője. Ezt az információt Rátgéber László korábbi szövetségi kapitány is megerősítette. A lap azt írja, hogy a vezetőedző, Fűzy Ákos végtagleszakadással, kritikus állapotban került a győri kórházba, őt már a helyszínen is újra kellett éleszteni, de annyi vért veszített, hogy a kórházba szállítást után meghalt.

Kovacevic pénteken a Győr legjobbja volt

A játékosok közül többen könnyebb, illetve súlyosabb sérüléseket szenvedtek, és az autó egyik utasa is megsérült. A szerb játékos, Natasa Kovacevic lábfeje olyan mértékben roncsolódott, hogy amputálni kellett, ő már túl is van a műtéten - mondta a Kisalfold.hu-nak Oláh Attila orvos-igazgató. A győri kórházban ezen felül még három sérültet látnak el, de ezek közül egyikük állapota sem életveszélyes.

Rendõrök helyszínelnek Kapuvár és Vitnyéd között a 85-ös főúton a győri kosarasokat szállító busz frontális ütközése után Forrás: MTI/MTI Hírcentrum tévéfelvétele

A klub honlapja azt írta, a csapat a mai, Sopron elleni mérkőzésre tartott, mikor eddig ismeretlen okból egy Lada áttért a szembejövő sávba. A busz vezetője, hogy az ütközést elkerülje, elrántotta a kormányt, a jármű az árokba borult.

A Győr a magyar női NB I legfiatalabb klubja, 2005-ben alakult Rába Quelle Veritas Foton néven, előtte a hatvanas években volt utoljára elsőosztályú csapata a városnak.

Az UNI Győr tavaly a bajnokságban és a Magyar Kupában is ezüstérmes volt, mindkét sorozatban a Sopron múlva felül. A győri csapat pénteken, Sopronban a Krasznai-emlékmeccsen lépett pályára, és 61-57-re kapott ki. A győriek legjobbja éppen a súlyos sérülést szenvedett Kovacevic volt 18 szerzett ponttal. A meccs után Fűzy Ákos azt mondta: "Az első félidőben ízelítőt kaptunk az Euroliga-ritmusból, amihez nehezen alkalmazkodtunk. Védekezésünk hézagos, támadójátékunk türelmetlen volt. A szünetben rendezni tudtuk a sorokat, és motivált játékkal győzelmi esélyt teremtettünk magunknak. A játékkal, a mentalitással elégedett lehetek." A Győr ma, azaz szombaton 16 órakor újra Sopronba volt hivatalos, a meccs visszavágóját rendezték volna.

Fűzy 2012-ben aranyérmet és kupát nyert a Győrrel

Tapodi Péter korábban a női válogatottnál Rátgéber László szövetségi kapitány mellett másodedző volt, de Győrben vezetőedzőként is dolgozott.

Fűzy hosszú évekig Pécsen dolgozott, előbb Rátgéber László segítője volt, majd már vezetőedzőként 2010-ben bajnokságot nyert a Pécs 2010-zel. Az aranyérem megszerzése után szerződött Győrbe, ahol 2012-ben ért a csúcsra, miután a Magyar Kupát és az NB I-et is megnyerte csapatával.

"Ákos 13 évig volt a segédedzőm, és egy évet a válogatottnál is együtt dolgoztunk, Péter pedig három évig volt mellettem a válogatottnál" - nyilatkozta az MTI-nek Rátgéber László. "Olyan, mintha a testvéreimet vesztettem volna el, együtt jártunk nyaralni, teljesen összenőttünk. Nem tudom felfogni ezt a tragédiát."

Fűzy Ákos, a HAT-AGRO UNI Győr vezetőedzője a női kosárlabda NB I döntőjének harmadik mérkőzésén a soproni MKB Arénában 2013. április 22-én. Forrás: MTI/Nyikos Péter

Borkai Zsolt, Győr polgármestere, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke azt mondta, a városnak és a csapatnak egyaránt nehéz lesz feldolgozni ezt a tragédiát, és őszinte részvétét fejezte ki az elhunytak családtagjainak.

"Két igazi sportembert veszítettünk el, akik egész életükben a jó ügy érdekében, a sport és a tehetség ünnepéért dolgoztak, mindezt magas szakmai színvonalon tették. Sosem felejtjük el őket, hiszen a győri kosárlabdasport legfényesebb sikereit köszönhetjük tevékenységüknek."

A két sportemberre ma 20 órától gyertyagyújtással és virrasztással emlékezhetnek a sportbarátok a győri egyetemi csarnoknál.