Vágólapra másolva!
Nemcsak a jövő évi, horvátokkal közösen rendezett hazai Európa-bajnokság, de a 2016-os riói olimpia miatt is fontos lett volna, ha már a mostani vébén néhány fiatal lehetőséget kap a nőikézilabda-válogatottban. Hajdu János megbízott szövetségi kapitány elégedett a nyolcba jutással, azt mondta, ő nem akarta belenyúlni a csapatba. Laurencz László szerint ugyan ott vagyunk az élmezőnyben, de nem voltunk csúcsformában ezen a vébén. Azt pedig már a csepeli kisgyerekek is tudják, hogy kézilabdában csak hármat szabad lépni.

Hajdu János megbízott szövetségi kapitány büszkén áll fel a magyar női kézilabda-válogatott kispadjáról - megbízatása lejárt azzal, hogy csapata a szerbiai világbajnokság szerdai negyeddöntőjében kikapott a braziloktól.

"Azzal a céllal jöttünk, hogy bejussunk a nyolc közé, ez sikerült. Igaz, úgy éreztük, hogy akár a dobogóra is állhatunk, de látni kell, hogy sajnos a végére elfogytunk fejben" - mondta Hajdu. "Harcoltunk az utolsó leheletünkig, de fejben nem voltunk jók, nem tudtunk megfelelően koncentrálni, és támadni az ellenfél kapuját. Így nem lehet nyerni. Amíg a brazilok hat, addig mi egyetlen gólt lőttünk indításból, és egy szoros meccsen ez döntőnek bizonyult".

Forrás: MTI/Illyés Tibor

A kapitány kitért rá, hogy a remények szerint Böhn hamarosan visszatérhet, és folytathatja. "Én nem akartam belenyúlni a csapatba, néhány fiatal így is lehetőséget kapott, de az érdemi változtatásokat a kapitánynak kell meglépnie. Én itt csak megbízott voltam, és a vb-re kaptam feladatot tizenöt felkészülési nappal" - tette hozzá Hajdu, aki egy év múlva sem lesz higgadt, ha a kétszeri hosszabbításban elveszített negyeddöntőre visszagondol.

Szerinte nem rossz teljesítmény a norvégokkal, a franciákkal és a németekkel együtt lenni az 5-8. helyen, annak tükrében, hogy a torna előtt csak kevés mérkőzést tudtak játszani.

Görbicz Anita elmondta, hogy eléggé el van keseredve a csapat, mert szerettek volna az első négybe kerülni. "Nem szabad feladni, nem szabad elkeseredni, menni kell tovább, dolgozni kell tovább. Jövőre otthon lesz az Európa-bajnokság, fel kell készülni. Most egy kicsit szomorúak vagyunk, mert tényleg a négybe való a magyar válogatott, egyre jobb formát mutattunk, szerdán tényleg csak a nüanszokon múlott" - vélekedett.

Így folytatódik a vébé

A vb négy elődöntőséből a lengyelek, a szerbek és a brazilok történetük legnagyobb sikere előtt állnak. Kiestek a címvédő, olimpiai bajnok norvégok, az eddigi menetelő franciák, valamint egy körrel korábban az Európa-bajnok montenegróiak.


A további program, péntek, elődöntő:

18.00: Lengyelország - Szerbia
20.45: Brazília - Dánia


vasárnap, helyosztók:

14.30: a 3. helyért
17.15: döntő


A további sorrend:
5. Norvégia, 6. Franciaország, 7. Németország, 8. MAGYARORSZÁG, 9. Montenegró, 10. Spanyolország, 11. Románia, 12. Koreai Köztársaság, 13. Hollandia, 14. Angola, 15. Csehország, 16. Japán, 17. Tunézia, 18. Kína, 19. Argentína, 20. Kongói DK, 21. Paraguay, 22. Algéria, 23. Dominikai Köztársaság, 24. Ausztrália.

Serdülőmérkőzésen sincs ennyi hiba

"Nézhetjük úgy, hogy bejutottunk a legjobb nyolc közé, és teljesítettük az előzetes elvárásokat. Mondhatjuk, hogy a csapatban volt becsvágy, hogy ezt túlteljesítse, csak nem sikerült. De mondhatjuk azt is, hogy négy komoly mérkőzés jutott a válogatottnak, ebből azonban mindössze egyet tudott megnyerni" - nyilatkozta Laurencz László az Origónak. "Az, hogy a spanyolok kivételével minden valamire való csapattól kikaptunk, de nem vertek bennünket hülyére. Ez azt jelenti, hogy ott vagyunk az élmezőnyben. Hogy nem sikerült előrébb végeznünk, az annak köszönhető, hogy a második félidőket és a meccsek végét nem bírtuk végig."

A mesteredző szerint a brazilok ellen negyeddöntő még egy problémára rávilágított, hiszen az ellenfél úgy tudott kétszeri hosszabbításban fölénk kerekedni, hogy gyakorlatilag alig cserélt, a topjátékosok mégis jobban bírták a végjátékot. "Ez azt jelenti, hogy se fizikálisan, se mentálisan nem voltunk topon. De úgy vélem, ha ezt a meccset megnyertük volna, akkor se lehetnénk elégedettek, mert serdülőmérkőzésen sincs annyi hiba, mint amennyit a két együttes vétett. Azt pedig már a csepeli kisgyerekek is tudják, hogy kézilabdában csak hármat szabad lépni."

Tomori Zsuzsanna harca a brazilokkal Forrás: MTI/Illyés Tibor

A világbajnokság sehová se kvalifikált, a szakvezetés mégsem merte bevállalni a fiatalítást. Laurencz szerint ez nemcsak a kézilabdában van így itthon. "Sajnos a magyar sportpolitika csak a jelent akarja megoldani. De kérdezem én, kit kellett volna kivinni? Jó, Szepesi Ivettet én is hiányoltam balszélről, és én mindig három kapussal utaztam világversenyre. De a nagy problémák nem a széleken voltak, a meccsek a belső pozíciókban dőlnek el."

Kérdésünkre, mit szól ahhoz, hogy "jól sikerült a formaidőzítés", és a magyar válogatott - legyen akár női, akár férfi -, ismét az egyik legfontosabb meccsre, jelen esetben a nyolcaddöntőre érett össze, azt válaszolta, aki ezt így előre meg tudja tervezni, az Kossuth-díjat érdemel.

"Ez csak duma. Inkább arról van szó, hogy a játékosok sem hülyék, és tökéletesen tudják, hogy mikor melyik mérkőzés a sorsdöntő, és arra plusz erővel készülnek" - mondta.

Soha többet kényszerbalszélső

Miközben évtizedeken át csodáltuk, hogy a dán és norvég női kézilabda micsoda magasságokba emelkedett, kicsit talán fanyalogtunk is, hogy ott nem féltek beáldozni egy-egy világversenyt a fiatalítás és rutinszerzés érdekében. Magyarországon erre rendszerint az volt a válasz, hogy teljesítmény- és eredménykényszer van, hiszen állami támogatás csak az első hat hely valamelyikének a megszerzéséért jár, a szponzor is elvárja a jó szereplést, így elképzelhetetlen, hogy kísérletezésre és csapatépítésre használjunk fel egy eseményt.

Az olimpiacentrikusság - már ha létezik ilyen - pedig megkövetelne egy kis vagányságot, 2000 óta ugyanis nem voltunk egyszer sem éremesélyesek az ötkarikás játékokon. A 2003-as világbajnoki ezüst után ugyan reménykedhettünk, hogy majd Athénban kijön a lépés, de ott a csoportban Ukrajna, majd a negyeddöntőben Franciaország is legyőzte a válogatottat, maradt az 5. hely.

Pekingben Hajdu János vezetésével egy lépéssel előrébb jutottunk, a csoportban az oroszok és dél-koreaiak alaposan elvertek bennünket, de a legfontosabbnak tartott negyeddöntőn 34-30-ra elvertük Romániát, de ezzel el is fogyott az erő, és a végén maradt a negyedik hely. Londonra már ki se jutott az együttes, a cél viszont egyértelmű, hogy a 2016-os riói játékokon ott kell lenni. Kérdés, hogy milyen kerettel. Talán már tavaly is lehetett volna egy-két poszton fiatalokkal próbálkozni, de az idei szerbiai világbajnokságon már kötelező lett volna.

Hajdu János Forrás: MTI/Illyés Tibor

Nem történt meg, ami egyrészt érthető, hiszen Hajdu János beugró kapitányként vette át a betegségéből lábadozó Karl Erik Böhn munkáját, és nem akart fenekestől felforgatni mindent. Pedig ha valakinek van rálátása az utánpótlásra, akkor az ő, augusztusban az irányításával nyert ezüstérmet az U19-es válogatott a dániai Európa-bajnokságon. Be is került a bő keretbe az érdi kapus, Oguntoye Viktória mellett Mészáros Rea, Korsós Dorina és Szekerczés Luca, de végül egyikük sem kaphatott lehetőséget a vébén.

Pedig a világbajnokságon újra kiderült, Pálinger Katalin visszavonulása óta nincsen komoly szintet képviselő kapusunk és Kulcsár Anita halála óta nem sikerült megoldani a beállós kérdést sem. Azaz megérett az idő arra, hogy Oguntoye mellett odaférjen legalább a keretbe Kisfaludy Anett vagy Sirián Szederke, esetleg a szélekre Orbán Adrienn és Szepesi Ivett, akik a Bajnokok Ligája-győztes Győrben játszanak, nem is rosszul, és akkor nem kerülne a csapat olyan helyzetbe, mint a brazilok elleni vb-negyeddöntőn, ahol 75 percen át kényszerbalszélsővel kísérletezett.