Vágólapra másolva!
A románok elleni csatához képest jobb támadójátékkal és egy fantasztikusan játszó, tizenkét gólig jutó, de a hajrában hetest hibázó Görbicz Anitával sem tudott nyerni a magyar nőikézilabda-válogatott Németország ellen a D csoport utolsó fordulójában. A 27-26-os vereséggel a csoportelsőség elszállt, a csaopat harmadikként jutott a nyolcaddöntőbe.

A nőikézilabda-vb menetrendje

Eredmény, D csoport, 5. forduló:
Magyarország - Németország 26-27 (16-14) - az élő közvetítés
Újvidék, Spens Aréna, 2200 néző
v.: Charlotte Bonaventura, Julie Bonaventura (franciák)
gól: Müller 13/3, Althaus 5, Steinbach 4, Naidzinavicius 2, Zapf 1, Lang 1, Geschke 1, illetve Görbicz 12/5, Tomori 4, Kovacsicz 3, Vérten 2, Szucsánszki 2, Soós 2, Bulath 1

A játékosok meccsben tartásának érdekes módját választotta Hajdu János, a magyar nőikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya. A románok elleni csoportmérkőzésen hiányolhattuk, hogy kevesebbet cserélt, és ha már kivitte magával a 16 játékost, miért nem mert bátrabban belenyúlni a mérkőzésbe, s miért nem játszatta Szamoránskyt, Vinczét, Kovacsiczot vagy Soóst. Valószínűleg azért, mert csütörtökön ők kaptak pihenőt, egy nappal később ugyanis mindannyian komoly szerephez jutottak.

Zácsik Szandra akcióban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az első gólra több mint négy percet kellett várni, amíg a németek a klasszikus hatosfalat választották, addig a magyar csapat a nagy lövők ellen szinte a szaggatottnál védekezett, és ugyan néha becsúszott egy-egy hiba, de a távoli kísérletek közül néhányra végre Herr is odaért.

A 12. percben Althaus egy bal alkarossal megpróbálta kiiktatni Görbiczet, de ez se rogyasztotta meg a csapatot, a 19. percre úgy vezettünk 8-6-ra, hogy két ziccerünk is volt a háromgólos előnyhöz, de Vincze egyik alkalommal a kaput sem találta el.

A nyugalom helyett kettős emberhátrányba kerültünk, ám Görbicz zsenialitása négy a hat ellen is megmutatkozott, így nem csökkent az előny. Sőt, a 23. percben Görbicz ötödik gólja után 12-9-nál Jensen időt is kért, hogy megpróbálja rendezni a sorokat.

De eksztázisba került a csapat, Görbicz a teljes repertoárt bevetette, Tomori egy lecsorgó labdára úgy vetődött, mint az előző három mérkőzésen egyszer sem. A francia játékvezetők azonban 14-10-nél egy Kovacsicz-gólt nem adtak meg (a szélső lába valóban lent volt a dobás pillanatában), jött is a német válasz, s lett 15-10- helyett 14-11 az állás.

A félidő végén a négygólos előnyért támadhattunk, de tíz másodperccel a vége előtt labdát vesztettünk, Müller pedig a kapunkig gyalogolt (16-14).

Soós Viktória két gólt szerzett Forrás: MTI/Illyés Tibor

Zaklatottan kezdődött a második félidő, a németek emberhátrányban is ki tudtak egyenlíteni (16-16), de a hibarengetegbe néha be-becsúszott egy-egy jó széria, így Szucsánszki, majd Vérten fél percen belül visszaállította a kétgólos különbséget (20-18).

Küzdött, harcolt a csapat, de ahogy Görbicz elfáradt, egyre inkább kiütközött, mennyire egyemberes ez a csapat. Beállóból képtelenek voltunk helyzetbe kerülni, az átlövők se szaggatták rojtosra a hálót, inkább az egyéni akciók domináltak.

A 48. percben Müller tizedik góljával 23-22-re már a németek vezettek, Hajdu János fel is állt a padról, hogy időt kérjen. Ráadásul a Bonaventura ikrek is megzavarták a magyar együttest, ehhez csak annyi kellett, hogy elvegyék Szucsánszki gólját. Müllert nem sikerült feltartóztatni, így az utolsó öt perc 25-25-ről kezdődött.

Geschke góljára Görbicz akcióból válaszolt, de Müller találatát is kiegyenlíthette volna hetesből a győri irányító, de tíz másodperccel a vége előtt Woltering hárította a lövését, így a németek 27-26-ra nyertek, és százszázalékos teljesítménnyel jutottak a nyolcaddöntőbe. A magyar együttes harmadikként lépett tovább.

"Most volt az a meccs, ahol a legkomplexebben meg tudtuk valósítani a védekezést, volt végre lerohanásunk és dinamikánk. A felállt fal ellen azonban nem voltunk annyira jók, a második félidőre pedig lelassultunk. Összességében most érzem úgy, hogy akármennyire is fájó a vereség, de lehet belőle építkezni. Müllerre készültünk, de a második félidőre szétszedett bennünket" - nyilatkozta Siti Beáta, a válogatott másodedzője a Sport TV-nek.

"Remek meccs volt, sok tanulsággal. Ez a vereség felér egy győzelemmel. Amiért jöttünk, a nyolcaddöntő, most következik. A németek elleni találkozó jól szolgálta a kieséses szakaszra hangolódást. Soós beállításával dinamikusabb lett a csapat, és Görbicz is hatékonyabban tudott játszani" - mondta Hajdu János szövetségi kapitány.

Soós Viktória: "Jobban örülnék neki, ha most a németek gratulálnának nekünk. A következő meccs lesz a legfontosabb, amire már tanulnunk kell az eddigi hibáinkból."

Heine Jensen, a németek szövetségi kapitánya: "Nagyon jó meccs volt, két egymást jól ismerő csapattal. Nagyon egyformák voltunk, hol mi, hol a magyarok vezettek 1-2 góllal. Egy kicsivel szerencsésebbek voltunk, Woltering remekül védett és a végén megfogta Görbicz büntetőjét. Eddig mind az öt mérkőzésünket megnyertük, de most jön a kieséses szakasz, már nem lehet hibázni."

További eredmények, D csoport:
Tunézia - Ausztrália 24-15 (12-8)
Románia - Csehország 29-23 (14-7)

A csoport végeredménye:
1. Németország 10 pont
2. Románia 8
3. Magyarország 6
4. Csehország 4
5. Tunézia 2
6. Ausztrália 0