Vágólapra másolva!
Brazília története során először nyert nőikézilabda-világbajnokságot, Belgrádban győzve le Szerbiát. A sikerhez a hazai közönséggel is meg kellett birkózni, míg a csapat dán szövetségi kapitánya kiemelte, hogy nem csak európai csapat nyerhet.

A korábban még négy közé sem jutó brazil nőikézi-válogatott megnyerte a szerbiai vébét, méghozzá a döntőben a házigazdákat legyőzve. A dél-amerikaiak dán kapitánya, Morten Soubak a nyomás elviselését látja a kulcsmomentumnak: "Tudtuk kezelni a hazai közönség nyomását, amely a lengyeleket megbénította. Világbajnokok vagyunk, és ez bizonyítja, hogy nem csak európai csapat nyerhet."

A belgrádi Kombank Arénában megdőlt a női kézilabda nézőcsúcsa, 19 467-en látták, ahogy Brazília 22-20-ra legyőzi a házigazdát.

A szerb kapitány, Sasa Boskovic az egyik játékosa, a visszavonuló Svetlana Ognjenovic miatt szomorkodott. "Brazília egy kicsit jobb volt nálunk, megérdemelten lett világbajnok. Én még annál is büszkébb vagyok a játékosaimra, mint a brazil kapitány az övéire. Csak az egyik 'lányom', Ceca miatt sajnálom, hogy nem arannyal zárunk, ugyanis befejezi a karrierjét, nem kézilabdázik többet" - idézte a Nemzeti Sport.

"Megtiszteltetés volt Szvetlanával játszani, aki tigrisként viselkedett a pályán, és minden idők egyik legjobb játékosa" - mondta az exgyőri Andrea Lekic.

Amorim a második félidőig nem hitt az aranyban Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

A győztesek közt is játszott egy győri, Eduarda Amorim, aki a BL-győzelem után most a torna legjobb játékosaként lett világbajnok, ám mint elárulta, "a döntő második félidejéig nem hittük el, hogy ez arany lesz."

A német Susan Müller úgy lett a torna gólkirálya, hogy két meccsel kevesebbet játszott a négy közé jutó csapatok játékosainál.

A góllövőlista élmezőnye:
1. Susan Müller (német) 62 gól
2. Alexandra do Nascimento (brazil) 54
3. Görbicz Anita és Sally Potocki (ausztrál) 48

A legtöbb gólpasszt (32) a lengyel Karolina Kudlacz adta, a legjobb kapus a cseh Lucie Satrapova lett, 58 százalékos hatékonysággal.