Vágólapra másolva!
A hajrára széteső magyar nőikézilabda-válogatott 21-17-re kikapott a második félidőben remeklő román csapattól a szerbiai világbajnokság újvidéki csoportjának csütörtöki, negyedik fordulójában.

Nőikézilabda-világbajnokság, D csoport, 4. forduló:
Románia - Magyarország 21-17 (8-10)
Újvidék, 3200 néző
v: Coulibaly, Diabate (elefántcsontpartiak)

gól: Neagu 4/1, Ardean-Elisei 3, Bradeanu 3, Chiper 2/1, Buceschi 2/2, Manea 2, Marin 2/1, Nechita 2, Tacalie 1, illetve Görbicz 7/4, Zácsik 4, Vérten 2, Bulath 2, Cifra 1, Tomori 1
hétméteresek: 5/7, illetve 4/5
kiállítások: 10, illetve 4 perc

A meccs tudósítása percről percre

A három kötelező győzelem után a románok ellen az első igazi rangadó várt a magyar nőikézilabda-válogatottra, amelynek a csehek, a tunéziaiak és az ausztrálok ellen is volt egy-egy gyengébb periódusa. Persze a lényeg a győzelem volt, és a románok ellen már a hasi fájdalmai miatt pihentetett Zácsik Szandrát is benevezte Hajdu János szövetségi kapitány.

A Fradi átlövője nagyon jól kezdte a meccset, az első négy gólunkból hármat ő szerzett, így 11 perc után 4-1-re vezetett a magyar csapat. Védekezésben elég masszív volt a magyar válogatott, de támadásban a második tíz percben elfogyott a tudomány, mindössze Görbicz tudott gólt dobni, azt is hetesből, így a 19. percben utolértek minket a románok. A folytatásban Görbicz és Zácsik góljai ismét lendületbe hozták a csapatot, amely 10-8-as előnyről várhatta a második félidőt.

Védekezésben volt kevesebb gond, a 21 kapott gól vállalható Forrás: MTI/Illyés Tibor

A második játékrészt Neagu révén a románok kezdték góllal, de Görbicz erre gyorsan válaszolt. A románok támadásban két beállóssal operáltak, és ez műküdött is náluk, egymás után kapták a heteseket. A fordulópont a 42. percben jött el, az addig a heteseket rendre értékesítő Görbicz büntetőjét Ungureanu kivédte, majd a korábbi győri Bradeanu emberhátrányból is betalált, Nechita pedig egyenlített.

A magyar csapat támadásban teljesen ötlettelenné vált, mindent középen erőltettünk, a két szélső akár le is sétálhatott volna, olyan kevés labdát kaptak. A 47. percben Buceschi góljával először vezettek a románok, Hajdu időt is kért, és Tomori, valamint Görbicz gólja után az utolsó tíz perc újra döntetlennel indult. Az elefántcsontparti bírók elég furcsa felfogásban vezettek, két esetben is csak szabaddobást adtak a románok hetest érő szabálytalanságai után, de ez sem mentség arra, hogy a végjátékra szétesett a magyar csapat.

A magyar szurkolókon semmi nem múlt Forrás: MTI/EPA/Ivan Milutinovic

Ungureanu ekkor már eksztázisban védett, igaz, sok esetben naggyá is tették őt játékosaink, és az utolsó tíz percben mindössze egy gólt dobtunk, miközben a románok ötöt, amivel el is dőlt minden. A magyar csapat elvesztette veretlenségét, pénteken pedig az a német csapat vár rá a csoportkör utolsó fordulójában, amely hárommal verte a románokat.

Hajdu János szövetségi kapitány a mérkőzés után úgy nyilatkozott, hogy kitűnően játszottak a románok. "Jól védekeztünk, de 17 lőtt góllal nem lehet nyerni. A támadójáték akadozott, nem volt ritmusunk. Egy csatát elveszítettünk, a háborút nem. A nyolcaddöntő lesz a legfontosabb, remélem, addigra minden összeáll" - mondta Hajdu.

Kiss Éva kapus azt mondta, sajnálja, hogy ilyen fantasztikus közönség előtt nem tudtak nyerni. "Készülünk a németek elleni mérkőzésre" - tette hozzá.

Gheorghe Tadici, a románok szövetségi kapitánya szerint csapata remekül játszott, hittek a győzelemben. "Szinte végig tartani tudtuk a megbeszélteket. Amíg Görbicz mellett a magyar kapus, Kiss is jól játszott, addig volt nehéz dolgunk. Köszönjük a két szurkolótábornak, hogy remek légkört teremtett. Bízom benne, hogy minél messzebbre jutunk a vb-n" - jelentette ki.

További eredmények a csoportból:
Csehország - Ausztrália 34-10 (15-4)

Németország - Tunézia 26-20 (10-11)

Az állás: 1. Németország 8 pont (125-90), 2. Magyarország 6 (117-87), 3. Románia 6 (103-73), 4. Csehország 4 (121-106), 5. Tunézia 0 (85-107), 6. Ausztrália 0 (53-141)