Vágólapra másolva!
Császár Gábor a világ leggazdagabb kézilabdaklubjában játszik, a világ egyik legszebb városában él, és nagyon elégedett a sorsával. A Veszprémből nyáron a Paris Saint-Germainhez szerződő magyar válogatott irányító szerint rossz pletyka volt, hogy kölcsönadják, szerinte a Veszprém idén nagy eséllyel pályázik a Final Fourba, és úgy véli, nem elképzelhetetlen, hogy a PSG is bejut a legjobb négy közé.

Hogyan jött a PSG megkeresése?

Vicces volt, mert a nyáron azt mondtam a feleségemnek, hogy ha a világ három-négy legjobb csapata közül kapok ajánlatot, akkor megfontolom. Úgy voltam vele, hogy még abban a korban vagyok, hogy lehet még lehetőségem egy nagy dobásra. Akadt néhány érdeklődő, de amikor befutott a párizsiak ajánlata, azért kicsit elgondolkodtam. És miután Philippe Gardent hívott, akivel együtt dolgoztam a Chambéryben is, és ő engem akart, belevágtam. Nem volt egyszerű döntés, hiszen már nem csak magamra kellett gondolni. Ezúttal évekről, egy jövőképről volt szó. De közben mégis vágytam a kihívásra.

Szeretett volna kikerülni a veszprémi állandóságból?

Nekem az elmúlt három évem nagyon összetett volt. Volt másfél év, amikor nagyon jól ment a játék, azt tudtam hozni, amire valóban képes vagyok és rengeteget léptem előre. De a vége nehéz volt, talán azért is, mert tudtam, hogy a szezon végén távozom. Mielőtt még bárki arra gondolna, én nem menekültem el Veszprémből, hiszen ott rettentő kényelmes életem volt.

Császárnak kényelmes volt Veszprémben Forrás: MTI/EPA/Kiko Huesca

Így néhány hónap után hogy érzi, jól döntött?

Igen, mert nagyon jól érzem magam, ezt határozottan állíthatom. Szerintem a kezdeti nehézségek mindenhol megvannak, egyszerűen csak át kellett állítani az agyamat. Tudtam, hogy változtatni kell a hozzáállásomon, a gondolkodásomon, és mentálisan erősnek kell maradnom. Itt olyan nehézségekkel kellett szembenéznem, amelyekre nem számítottam. Sokan vagyunk, tizenhét fős a keretünk, de amíg a Bajnokok Ligájában tizenhat, addig a francia ligában csak tizennégy játékost lehet benevezni egy-egy mérkőzésre. Az irányítóposztra hárman is pályázunk, és eleinte nem értettem, miért nem játszom többet. Nagyon sokat dolgoztam, de úgy éreztem, nem a konditeremben kellene bizonyítanom.

Szeptemberben a Nemzeti Sportnak azt nyilatkozta, hogy a csapaton belül a francia, illetve a délszláv játékosok összetartanak, ezért néha kicsit egyedül érzi magát.

Biztosan ezt csinálnánk mi is, ha lenne még három-négy magyar a csapatban. Amit otthon élveztem, hogy bárkivel tudok beszélgetni, hogy az újságírók engem találtak meg, az most hiányzik. Igen, néha egyedül érzem magam, de ez nem feltétlenül rossz. Néha jól jön, ha visszahúzódhatok.

Császár néha egyedül érzi magát a PSG-nél Forrás: AFP/Miguel Medina

A világ egyik legszebb városában él a feleségével, és a világ legjobb játékosaival játszik együtt. Kell ennél több?

Az ember mindig telhetetlen. Teljesen más így élni, mint otthon. Veszprémben nagyon jó életem volt, szerettem néha Budapestre járni, vagy kikapcsolódni a családommal. De Párizs mégis olyan plusz impulzust ad, amit csak az élhet át, aki valaha került hasonló helyzetbe.

A magyar bajnokság a Veszprém-Szeged versenyfutásról szólt, mennyivel erősebb a francia liga?

A francia bajnokság egyértelműen átvette a spanyol szerepét, és a Bundesliga után most ez a legerősebb. A mi csapatunknak mindenhol, mindenki ellen nagyon oda kell figyelnie, hiszen a Montpellier, a Chambéry, a Dunkerque, a Saint Raphaël vagy a tavalyi EHF-kupa-döntős Nantes ellen sem mehetünk biztosra. Nekünk ebből kell kiemelkednünk.

Milyen érzés a világ legnagyobb költségvetésű csapatában játszani?

Furcsák a viszonyok, mert van, aki megőrül értünk, de van, akiben hihetetlen ellenszenv munkálkodik. Nekünk kéziseknek az a feladatunk, hogy ebből a garnitúrából, jó szakemberekkel a maximumot kihozzuk. Két éve indult az építkezés, tavaly csak a bajnokságra kellett koncentrálni, idén már a BL-re is. A Final Fourhoz még sokat kell fejlődnünk, de nem elképzelhetetlen, hogy idén bejutunk. Az, hogy van pénz és játékosokat igazolunk nem újdonság: a Veszprém se tudna extrán teljesíteni, ha nem fizetné meg a nagynevű kézilabdázókat.

Karabaticcsal küzd a PSG-Barcelona meccsen Forrás: AFP/Franck Fife

Mit szól korábbi csapata idei szerepléséhez?

A Veszprém idén a Final Four egyik legnagyobb esélyese, szerintem a BL-csoportban már oda is lehet adni neki az első helyet. Tavasszal dől el majd minden és kell majd egy kis szerencse is. Már tavaly nagyon erős volt a keret, de idén még stabilabbá vált a csapat. Ez a két év kellett a légiósoknak és az edzőnek, ez az idő nagyon sokat számít.

Lehetett hallani olyan híreket itthon, hogy a PSG vezetőiben felmerült, kölcsönadja a klub.

Sok pletyka terjedt el, állítólag egy kézilabda-sajtótájékoztatón is téma volt, hozzám csak így jutott el a híre. De nem volt igaz. Sajnálom, ha valaki ezt látta volna szívesen.

Mit vár a januári Európa-bajnokságtól, ahol Spanyolország, Izland és Norvégia lesz a csoportellenfél?

Hamarosan válogatott összetartás lesz, akkor okosabb leszek, egyelőre ezzel kevesebbet foglalkoztam. Két és fél év múlva olimpia, nekünk minden világversenyre szükségünk van, hogy jobbá váljunk. Két éve csodálatosan kezdtük az Eb-t, aztán kipukkadtunk, most az a cél, hogy sikeresebbek legyünk.

Császár (középen) a PSG edzésén Forrás: AFP/Martin Bureau

A PSG is úgy működik, mint egy nagy család?

Igen, a múltkor volt közös fotózás és ebéd a férfi és női futballistákkal is. Vannak közös programok, csak nehéz tökéletesen összeegyeztetni az elfoglaltságok miatt.

Hamarosan megjelenik az önéletrajzi könyve.

Egy hónap múlva már kapható lesz. Amikor felkértek, nagy örömmel vágtam bele, akkor még nem is sejtettem, hogy ennyire mozgalmas időszak vár rám. Akit érdekel, hogy milyen az életem, hogy honnan hová jutottam el, ebből megtudhatja.