Vágólapra másolva!
A Győri Audi ETO és az FTC-Rail Cargo Hungaria nőikézilabda-csapata is megkezdi Bajnokok Ligája-szereplését a hét végén. A címvédő a KEK-győztes Hypót fogadja, míg a fővárosiak a dán Midtjylland vendégei lesznek.

A Győr egy Ferencváros elleni bajnoki vereséggel nyitotta a szezont, Görbicz Anita és Kovacsics Anikó is sérüléssel bajlódott, így a szakvezetés kénytelen volt taktikailag változtatni.

"A sérülések sajnos sosem jönnek jól, de a legtöbb esetben nem tudjuk azokat befolyásolni. Amit ez ellen leginkább megtehetünk, hogy olyan csapatot, olyan rendszert építünk fel, amelyben minden játékos egyformán fontos, és senki sem pótolhatatlan. Görbicz és Kovacsics együttes sérülése is erre késztetett bennünket, hiszen irányító nélkül kellett több mérkőzést is lejátszanunk. Ezért ezekre a helyzetekre felkészítettük Hornyák Ágit, illetve Raphaelle Tervelt. De a sérültjeink már felépültek, úgy látom, hogy mindenki játékra kész" - nyilatkozta Ambros Martín vezetőedző.

A szakember kemény meccsekre számít, mert az osztrák Hypo és a német Thüringer tapasztalt csapatnak számít a BL-ben, a Szűcs Gabriellával felálló Nagybánya pedig két dán csapatot is legyőzött a selejtezőben.

"Amit tavaly véghezvittünk - és nemcsak a három aranyéremre gondolok, hanem arra is, hogy a szezon során mindössze egyszer kaptunk ki - az valóban fantasztikus volt, és szinte lehetetlen megismételni. Az idei célunk az, hogy kis lépésekben gondolkodunk és próbálunk előre haladni, javulni napról napra" - mondta Martín.

Görbicz Anita (ETO) és Zácsik Szandra (FTC) Forrás: MTI/Kovács Anikó

A győriek egy régi ismerőst fogadnak szombaton, az osztrák Hypo Neiederösterreich együttesét. A nyolcszoros BL-, illetve BEK-győztes osztrákok utoljára tizenhárom éve nyertek BL-t, de tavaly megtört a jég, és Németh András vezetésével a Kupagyőztesek Európa Kupáját elhódították.

A keret sokat változott, Németh helyett a brazil szövetségi kapitány, Morten Soubak ült le a kispadra. Hét játékos távozott, nyolc érkezett, és visszatért három rutinos kézilabdázó, Simona Spiridon, Gabi Rotis-Nagy és Olga Sanko is.

"A célunk ugyanaz, mint tavaly lett volna: továbbjutni a csoportkörből. Sajnos legutóbb nem jött össze, de néhány hónappal később legalább a KEK-et megnyertük. Sokat edzünk, rengeteg mérkőzést játszottunk, de az eddigi jó eredmények nem jelentenek semmilyen garanciát a Bajnokok Ligájában" - nyilatkozta a csapatkapitány Alexandra do Nascimento, akit 2012 legjobb játékosának választottak a világon.

Az FTC-Rail Cargo az előző kiírásban a középdöntős szakasz feléig remekül haladt, de a sérülések miatt nem sikerült a négy közé jutás. Idén már az elődöntőt célozta meg Elek Gábor vezetőedző csapata. Az első ellenfél a sorban a dán Midtjylland, s van esély az idegenbeli győzelemre is.

A dán klub honlapján egyelőre csak a magyar együttes nevére csodálkozott rá, a "Ki a fene az az FTC-Rail Cargo?" című írás azonban nem a Ferencváros lenézéséről szól, inkább arról, hogy mennyire zavaró a kelet-európai kézilabda világában a névszponzori megoldás.

A csoportban még a montenegrói Buducnost Podgorica és a lengyel Lublin vár a ferencvárosiakra.

A magyar érdekeltségű csoportok hétvégi programja, 1. forduló, A csoport:
Győri Audi ETO KC - Hypo NÖ (osztrák), szombat 18.30
Thüringer HC (német) - Baia Mare (román), Nordhausen, vasárnap 15.00

B csoport:
Midtjylland (dán) - FTC-Rail Cargo Hungaria, Ikast, vasárnap 17.00
Buducnost Podgorica (montenegrói) - Lublin (lengyel), vasárnap 19.00