Vágólapra másolva!
Bár papíron még mindig kevesebb az esélye, elképzelhető, hogy egy luxemburgi kézilabdacsapat is bejut a férfi Bajnokok Ligája csoportkörébe. A Handball Esch ugyanis a selejtező első mérkőzésén óriási meglepetésre 30-26-ra legyőzte a svéd HK Drott Halmstad csapatát.

Az Európai Kézilabda Szövetség 2000-ben döntött úgy, hogy az addigi City-kupát egy Challenge-kupa elnevezésű viadal váltja fel, amely az európai kupák legkisebb sorozatában. A cél az volt, hogy a nemzetek rangsorában, a koefficiensértékek alapján a kisebb országok legjobb csapatai is lehetőséghez jussanak.

A cél teljesült is, hiszen az előző szezonban a fehérorosz SZKA Minszk mellett a luxemburgi Handball Esch jutott fináléba. Az együttes a koszovói KH Pristina után a nyolcaddöntőben szerb Szpartak Vojputot búcsúztatta úgy, hogy a hazai nyolcgólos siker után idegenben héttel kikapott. A negyeddöntőben a belga Initia Hasselt ellen két szűk siker elég volt, a legjobb négy között azonban ismét csak egy gól döntött összesítésben, a román C.S.U Suceava ellen az idegenbeli kétgólos vereség után otthon hárommal nyert.

A döntőben aztán már nem volt esélye, otthon 31-26-ra, idegenben 32-24-re kikapott és végül csak második lett.

Luxemburg második legnagyobb városának, a 31 ezer lakosú Esch-sur-Alzette-nek csapatát 2001-ben alapították, ám a hatszoros bajnok és négyszeres kupagyőztes idén csupán harmadszor rajtolhatott a Bajnokok Ligájában.

A selejtezőben azonban csupán egyetlen párharcot kellett vívnia, a svéd HK Drott Halmstad ellen, amelynek első mérkőzésén a tízgólos Max Kohl vezérletével 30-26-ra nyert, így magabiztosan várhatja a jövő szombati, svédországi visszavágót.

A csata győztese pedig a főtábla a D csoportjába kap besorolást, ahol a dán Aalborg, a szlovén Velenje, a spanyol La Rioja, illetve a német Flensburg és a Hamburg vár rá.