Vágólapra másolva!
Újabb nagy tehetség bukkant fel a spanyol kézilabdában: az elmúlt évszázad második legjobb játékosának választott, olimpiai és világbajnok Talant Dusebajev fia, a junior Európa-bajnok Alex gólkirályként zárta az elmúlt szezont. Az Atlético megszűnésével viszont éppen nincs csapata. Nem ez lenne az első példa a családi sportsikerekre: a Szívós famíliában olimpiai bajnokok vannak, Riveráék együtt lettek világbajnokok, a teniszező Yannick Noah fia NBA-sztár lett.

Újabb óriási tehetség tűnt fel a spanyol kézilabdában, olyan, aki a sikert a génjeiben hordozza, akinek mozgása is az édesapjára emlékeztet. Pedig az apa nem akárki: a kirgiz születésű Talant Dusebajev 16 évet játszott a CSZKA Moszkvában, 1992-ben a Független Államok Közösségével olimpiai bajnok, egy évvel később az orosz csapattal világbajnok lett. Az irányító megfordult a Teka Cantabria, a TuS Nettelstedt és a GWD Minden csapataiban, majd 2001 és 2007 között a Ciudad Realt erősítette. Országot váltott, és a spanyolokkal 1996-ben és 2000-ben is olimpiai bronzot nyert.

Az Évszázad Kézilabdázója-választáson a svéd Magnus Wislander mögött a második lett, edzőként 2006-ban, 2008-ban és 2009-ben is Bajnokok Ligáját nyert a Ciudad Reallal, és úgy tűnt, a nyártól együtt dolgozhat fiával, Alexszel.

Talant és Alex Dusebajev Forrás: AFP és Wikipedia/Armin Kübelbeck

A kis Dusebajev ugyanis hihetetlenül tehetséges, a bajnokság ötödik helyén végzett zaragozai Aragón színeiben a 198 találattal gólkirály lett (meccsenként 6,83-as átlaggal büszkélkedhetett), nyert már junior Eb-aranyat, jelenleg pedig a boszniai U21-es vébén szerepel, ahol a nyitómeccsen hiába dobott hét gólt, a válogatott csak ikszelt Egyiptommal.

"Mindig a legjobb teljesítményt akarom nyújtani, elképzelni se tudom a vereséget. Lehet az edzés vagy tétmeccs, vagy egy baráti kosárlabdacsata" - nyilatkozta. A 2020-as madridi olimpiai pályázat egyik arca azt ígérte, ha szeptember 7-én a spanyol város kapja meg a rendezési jogot Tokió és Isztambul előtt, akkor biztos benne, hogy olimpiai aranyhoz segíti a válogatottat.

Egyelőre azonban nem tudni, mi lesz a sorsa, a balkezes jobbátlövő iránt minden bizonnyal nagy lesz a kereslet most, hogy az Atlético Madrid megszűnésével szabadon igazolhatóvá vált. Sajtóhírek szerint még csak a Bajnokok Ligájában induló francia Dunkerque jelentkezett érte hivatalosan - legalábbis a La Voix du Nord című francia lap szerint -, így lehet, hamarosan Nagy Kornél csapattársa lesz.

Apa és fia itthon

Magyarországon a leghíresebb sportoló család a Szívós. Idősebb Szívós István Helsinkiben és Melbourne-ben, fia, dr. Szívós István Montrealban lett olimpiai bajnok, míg a legfiatalabb, Szivós Márton szintén vízilabdázik, a legjobb eredménye egy világbajnoki és egy Európa-bajnoki ezüst. Az 1948-as kalapácsvető olimpiai bajnok Németh Imre fia, Németh Miklós ugyancsak olimpiai aranyérmes lett, gerelyhajításban, 1976-ban.

Zsivótzky Gyula Mexikóvárosban nyert olimpiai aranyat kalapácsvetésben, egyik fia, Gyula labdarúgó, másik, Attila atléta lett. Az olimpiai bajnok vízilabdázó Gyarmati Dezső és felesége, a szintén olimpiai bajnok úszó, Székely Éva lánya, Gyarmati Andrea Európa-bajnok és olimpiai ezüstérmes úszó lett.

A futballban Mészöly Kálmán és Mészöly Géza, illetve Albert Flórián és fia, ifjabb Albert Flórián szintén a válogatottságig vitte.

Egy meccsen a fiammal

Az uruguayi válogatott csatár, Walter Pandiani 37 évesen még mindig aktív, az egykori Depor-játékos tavaly a Villarrealban együtt játszott fiával, Nicóval, majd januárban együtt szerződtek a Segunda División B-ben szereplő Atlético Baleares csapatához.

Arnór Gudjohnsen és fia, Eidur is szerepelhetett egy mérkőzésen: az apa válogatottbeli búcsúja alkalmával, az 1996-os Izland-Észtország meccsen éppen a fia állt be a helyére.

Jamie és Harry Redknapp Forrás: AFP/Justin Tallis

Nemzetközi szinten Cesare és Paolo Maldini, Zlatko és Niko Kranjcar, Harry és Jamie Redknapp vagy Johan és Jordi Cruyff neve lehet a legismertebb, de például a Vladimír Weiss név három generáción keresztül válogatottságot jelentett: a nagyapa háromszor szerepelt a csehszlovák nemzeti csapatban, fia volt szlovák szövetségi kapitány, a legfiatalabb pedig jelenleg a görög Olimpiakoszt erősíti.

A januári kézilabda-világbajnokságon Valero Rivera szövetségi kapitány is érdekes helyzetben volt, hiszen saját fiát is beválogatta, és világbajnokot faragott belőle.

Sportágváltó gyerekek

Érdekes pályát futott be Yannick és Joakim Noah. Előbbi világhírű teniszezőként futott be, 1983-ban megnyerte a Roland Garrost, 1990-ben elődöntős volt az Australian Openen, és a világranglista 3. helyéig jutott.

Fia két egyetemi bajnoki cím után a 2007-es drafton a Chicago Bullhoz került, a 2013-as szezon egyik legjobb védőjátékosa lett, és részt vehetett az All-Star-gálán is.

Yannick és Joakim Noah Forrás: AFP/Janek Skarzynski

Az olimpiai és világbajnok, 35-szörös világcsúcstartó rúdugró, Szergej Bubka fia, ifjabb Szergej teniszezőként próbál boldogulni. 2005 óta profi, még nem nyert komoly tornát, jelenleg a világranglista 370. helyén jegyzik.