Vágólapra másolva!
Szokatlan lebonyolítású pólóvilágbajnokságra kerül sor Barcelonában, ugyanis a csoportkörből három vereséggel is biztos a továbbjutás. A jövő hétfőn Kína ellen kezdő magyar férfi válogatott megműtött csapatkapitánya, Varga Dániel a nyolcaddöntőben csatlakozhat a csapathoz, és úgy véli, ha bejutunk az elődöntőbe, akkor az arany is elérhető. Benedek Tibor szövetségi kapitányt nem érdekelte a Vodafone-kupán mutatott eredménytelen játék, és azt üzeni a drukkereknek, hogy bízzanak a csapatban.

Őrült vb lesz a barcelonai, nincs ugyanis még egy olyan csapatsportág, ahol szinte semmi tétje ne lenne a három csoportmeccsnek. Márpedig Barcelonában mind a tizenhat csapat bejut a nyolcaddöntőbe, egyedül a csoportelsőnek lesz annyi kedvezménye, hogy a nyolc között nem kaphat csoportgyőztest.

A magyar csapat szempontjából ez azért jó, mert addigra már vélhetően bevethető lesz Varga Dániel csapatkapitány, akivel a cseljabinszki Világligán ezüstérmet nyert a csapat (Szerbia ellen 12-7-es vereség a döntőben), nélküle viszont megégtünk a budapesti Vodafone-kupán (siker a németek ellen, de vereség Montenegrótól és Görögországtól).

Nem leszek háromszoros olimpiai bajnok

A női és a férfi válogatott vegyescsapatainak a közös margitszigeti edzőmeccsén a 29 éves Varga Dániel természetesen még nem játszott, ám jó hírekkel szolgált. „Csütörtök délben kivesznek három drótot az ujjaimból, aztán egy speciális gyógytornán veszek részt, és napról napra látványos javulásra számítok. Az elmúlt két hétben mindenesetre már semmiféle fájdalmam nem volt” – nyilatkozta az Origónak a Primorje Rieka játékosa.

Varga Dániel a tét nélküli csoportmeccsek után talán már játszhat a vb-n Forrás: vlv.hu - Stuber Sándor

A sérülése azért is elkeserítette a pólóst, mert már január óta a barcelonai világbajnokságra készül, ahol, ha nem is az első meccstől, de a kieséses szakasztól kezdve a testvérével közösen vezetheti sikerre a csapatot. Dénes ugyanis szintén kulcsjátékosa a válogatottnak.

„Van egy 26 éve tartó kapcsolatunk, és azóta kölcsönhatásban vagyunk egymással, amióta Dumi megszületett. Ennek inkább pozitív vetületei vannak, és amiben tudjuk, abban próbáljuk erősíteni és segíteni egymást” – magyarázta a 2007-ben az év játékosának választott Dániel, aki szerint előnye és hátránya is van annak, hogy testvérpárként együtt játszanak. „Van, hogy egy tekintetből vagy fél szavakból is megértjük egymást, de vannak olyan dolgok is, amelyekre nehéz megoldást találni. Talán mert már olyan régóta keressük rájuk a választ, hogy fel is adtuk, hogy megtaláljuk” – ismerte el, a részletekbe azonban nem ment bele, mivel azt magánügynek tartja.

A londoni ötödik hely után az új szövetségi kapitány, Benedek Tibor szinte teljes generációváltást hajtott végre, a háromszoros olimpiai bajnokok kiestek, így Vargáék vállára is nagyobb teher kerül. Dániel biztos benne, hogy ő már nem lesz soha háromszoros olimpiai bajnok (egyetlen aranyérmét Pekingben nyerte, 2020-ban 37 éves lesz), de abban nagyon reménykedik, hogy a duplázás összejön neki.

Balra Dániel, jobbra Dénes Forrás: MTI/Illyés Tibor

Abban azonban nem hisz, hogy a következő időszakra Varga-korszakként fogunk majd emlékezni. „A testvérem nevében nem tudok nyilatkozni, de szerintem egyetértene velem abban, hogy semennyire nem gondolunk arra, hogy a nevünkkel azonosítsák a következő időszakot. Nem csinálunk ebből hiúsági kérdést” – szögezte le Varga Dániel.

Akár aranyat is nyerhetünk

A Világliga-ezüstérem alapján optimisták, a Vodafone-kupán látottak alapján viszont pesszimisták lehetnek a vb előtt a drukkerek, akik nem tudják biztosan, hogy mire számíthatnak a vb-n a válogatottól. Varga szerint természetes, ha a szurkolók csalódottak a győzelmek elmaradása esetén, hiszen mindig többet várnak a realitásnál. „Egyelőre ott tartunk, hogy a világ élmezőnyéhez tartozó négy csapatot bármikor meg tudjuk verni, de az utánuk következő öt-hattól ki tudunk kapni. Nem vagyunk még annyira stabilak, hogy a görög, német, spanyol válogatottak elleni meccsek tuti győzelemmel végződjenek” – latolgatott.

Éppen emiatt ő sem tudja biztosan, mire viheti a válogatott Barcelonában. „Egyelőre mi sem tudjuk, hogy mire lehet képes a csapat, nincsenek mögöttünk nagy világversenyek, viszont azt is látom, hogy bármit el tudunk érni. Ha az elődöntőbe jut a válogatott, akkor akár aranyat is nyerhet, viszont nincs olyan múltunk, ami alapján garantálni lehetne, hogy biztosan eljutunk a legjobb négyig” – fogalmazott Varga, aki a Kemény Dénes-érában elsősorban védőként, ma pedig támadóként szerepel a csapatban.

A Montenegró elleni 8-5-ös margitszigeti vereség után az ellenfél Vasasban szereplő szélsője, Drasko Brguljan azt mondta, hogy a korábban támadó felfogású magyarok sokkal védekezőbb játékot mutattak. ”Ezzel nem értek teljesen egyet, hiszen a támadó véna ugyanúgy megvan a csapatban, mint eddig. Az viszont igaz, hogy nagyobb hangsúlyt fektetünk a stabilabb védekezésre, mint korábban.”

A jó védekezés kevés az üdvösséghez

Benedek Tibor szövetségi kapitány szerint a pekingi olimpiáig nem kapott nagyon sok gólt a magyar csapat, az utóbbi időben viszont már igen, és ezen javítani kellett. „Hogy a stabil védekezés egy világversenyen is sikerülni fog-e, az majd most derül ki Barcelonában. Rengeteg újoncunk van, akiknek ez lesz az első nagy viadaluk, és még nem tudhatjuk, hogy miként bírják majd a tétet. A másik nagy kérdés, hogy akik eddig kiegészítő emberek voltak, de mostantól meghatározó emberek lesznek, hogyan tudják majd elviselni ennek a terhét” – mondta a kapitány az Origónak.

Benedek Tibor kapitányként elszántan készül első nagy világversenyére Forrás: vlv.hu - Stuber Sándor

A magyar Universiade-válogatott öt dobott góllal (5-4-re verve a felnőtt válogatottjával kiálló oroszokat) aranyérmet nyert szerdán a kazanyi Universiadén, és ebből azt a következtetést is levonhatnánk, hogy kevés dobott góllal is lehet nagy tornát nyerni. Benedek ezzel nem ért egyet: "A védekező felfogás nagyon fontos, de csak jó bekkeléssel nem lehet feljutni a csúcsra. A magyar válogatott mindig arról volt híres, hogy jól támadott, hiszen olyan egyéni képességei vannak a játékosoknak, amit ki kell használni. Fontos a stabil védekezés, de ha ez felbomlik, akkor reagálni kell rá, és a támadójátékot kell erősíteni. Ez egy olyan egyensúlyi folyamat, amelyet folyamatosan fenn kell tartani” – magyarázta Benedek, akit nem foglakoztat, hogy a Vodafone-kupán többször kapott ki a csapat, mint ahányszor nyert.

„Az eredmény nem érdekelt – az elmúlt évtizedekből van már jó sok Vodafone-kupa aranyérmünk -, hiszen a világversenyen való jó szereplés a cél. Mint már korábban is mondtam, legkésőbb a világbajnokságra leszünk kész taktikailag.”

A szerbek és az olaszok kiemelkednek

Ez persze nem jelenti azt, hogy elégedett volt a Margitszigeten látottakkal. „Inkább az zavart, hogy egy-két mérkőzésen olyan alapvető hibákat követtünk el, amelyek gyengítették a csapat teljesítményét. Ezek jobban zavartak a Vodafone-kupán, mint egy-egy meccsnek a végeredménye. Egy példát említek: amikor jól védekezünk két és fél negyeden át a görög csapat ellen, akkor ne kapjunk a negyedik negyedben három könnyű gólt, mert egy világverseny fontos tétmérkőzése épp az ilyeneken múlik.”

A játékosként háromszoros olimpiai bajnok szakember nem titkolja, hogy a cél minimum a négy közé kerülés, ám a szurkolókhoz és Varga Dánielhez hasonlóan ő sem tudja, hogy mire lehet képes a csapat. "Kicsit úgy vagyunk mi is, mint a szurkolók, hogy nem ismerjük még a saját erőnket. A Világligán jól szerepeltünk, a szurkolók és a játékosok is ebből indulnak ki, és azt gondoljuk, hogy azóta is előre tudtunk lépni. De közben – a Vodafone-kupa előtt - a csapat elveszítette Varga Danit, akit jó esetben visszakap, aztán az a kis felfordulás sem tett jót, hogy Kis Gábor visszajött, aztán (miután fájdalmaira hivatkozva lemondta a válogatottságot - a szerk.) mégis kivált a keretből."

Optimizmusra adhat okot, hogy Benedek szerint mindenki ellen győzelmi eséllyel ugrik medencébe a válogatott, azaz nincsen olyan csapat, amelyiktől félni kellene. „Jó játékosokból áll a magyar válogatott, de el kell fogadni, hogy az ellenfelek is nagyon jók. A szerb és az olasz együttesen kívül nem emelkedik ki egyetlen csapat sem a mezőnyből, ők is csak azért, mert már négy-öt éve együtt dolgoznak.”

Hozzátette: egy csapat munkáját a világversenyen elért helyezése bizonyítja. „Éppen ezért, ha üzennem kéne a közönségnek, akkor azt mondanám, hogy bízzanak bennünk. Aztán a világbajnokság eredménye alapján lehet minket kritizálni, vagy elismerni.”

A csoportmeccsek nyitányán, jövő hétfőn 17.30-kor Kínával, két nappal később 13.30-kor Szerbiával, pénteken 10.50-kor pedig Ausztráliával meccsel a magyar válogatott, majd jöhet a kieséses szakasz a barcelonai vb-n.