Vágólapra másolva!
A magyar férfivízilabda-válogatott új erőnléti edzője, Horváth Tamás a dzsúdóból igazolt át medence szélére. A Testnevelési Egyetem cselgáncsos szakedzője a puszta erőnléti képzés helyett a küzdősportokból hozott fogásokkal készíti fel a pólósokat.

A válogatotthoz januárban csatlakozott cselgáncsedzőt Benedek Tibor azzal kereste meg, hogy az erőnléti felkészítés terén újítani szeretne a pólóválogatottnál. "Tibor a súlyzózás helyett a küzdésre, a test-test elleni harcra való felkészítést szeretné előtérbe helyezni" - mondta a vlv.hu-nak adott interjúban Horváth.

A 42 éves tréner elmondta, a pólósok az erőnlétüket megfelelően képzik a kluboknál, viszont olyan gyakorlatokat nem végeznek, amelyek során kialakulhat testkontaktus. "A különböző küzdősportokból és harci művészetekből azokat az elemeket választottuk ki, amelyek hasznosíthatók számukra a vízilabdában. Például egy csuklófogásból való szabadulás, egy átkarolás szemből, karok alatt, karok fölött, hátulról karok alatt, karok fölött, különböző fogások védése, hárítása. Tehát nem ütünk, nem rúgunk, nem küzdünk, nem dobunk, mint a judóban, a birkózásban, hanem különböző küzdőgyakorlatokat végzünk, amiket majd a vízben tudnak hasznosítani."

A két edző januárban több egyeztetés után dolgozta ki a felkészülési tervet, a válogatott már másfél hónapja ennek megfelelően készül.