Vágólapra másolva!
A párizsi repülőjegy már megvan, a KEK-negyeddöntő teljes költségvetése azonban még hibádzik a Vác nőikézilabda-csapatánál. Az együttes óriási bravúrral kiverte a sorozatból a horvát bajnok Podravkát, ezzel azonban túlvállalta magát anyagilag. Kirsner Erika klubelnök egy barátjától kért kölcsön, hogy meg tudja venni a fapados jegyeket, de győri és ferencvárosi szurkolók is küldtek pénzt a váciaknak.

"Hála istennek gyűlik a pénz, az biztos, hogy a párizsi repülőjegyet már ki tudjuk fizetni, de a hazai rendezésre és a bírói költségekre még nincs meg minden forint" - nyilatkozta az [origo]-nak Kirsner Erika, a Váci NKSE elnöke.

A magyar nőikézilabda-csapat a Kupagyőztesek Európa Kupájának nyolcaddöntőjében meglepetésre kiverte a horvát Podravka Koprivnicát, és a legjobb nyolc között a francia Issy Paris Hand csapatával került össze. Az első mérkőzésre március 9-én 16 órától kerül sor Vácon, a visszavágót március 15-én Párizsban rendezik.

Miután a klubvezetés előzetesen nem számolt ekkora bravúrral, így nem is kalkulált ilyen hosszú szerepléssel, emiatt elfogyott a kupára szánt pénz. Február 19-én a Vacinkse.hu portálon "Csapatunk segítségkérése" címmel egy közlemény jelent meg, amelyben Kirsner a szurkolóktól, a városvezetőktől és a szponzoroktól kért támogatást.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"Eddig rengeteg segítséget kaptunk, a Magyar Kézilabda Szövetségtől érkezett 347 ezer forint előrehozott műhelytámogatás, a szurkolók az ország legkülönfélébb pontjairól segítettek. A helyi váci drukkerek mellett jött ferencvárosi és győri kötődésű szurkolóktól pénz. Miután átutalással küldtek bizonyos összegeket, nem is tudom, hogyan lehet ezt meghálálni és megköszönni nekik."

Miután a repülőjegyeket már ki kellett fizetni, Kirsner kölcsönt vett fel, hogy legalább ezt a tételt elintézettnek tudhassa.

"Nem bankhoz fordultam, egy jó barátom adott kölcsön, azt ígértem neki, hogy a hétvégéig megadom a tartozásomat. Most 93 400 forintért tudtam fapados járatra repülőjegyeket foglalni, ez az ár csak feljebb ment volna, ha tovább várok."

Az anyagi nehézségek megoldására évek óta bevált módszer, hogy egy csapat feladja a pályaválasztóijogát, és mindkét mérkőzést az ellenfél otthonában játssza le, de Kirsner szerint ez a lehetőség fel se merült benne.

"Egyszerűen nem tehetjük meg ennyi mellénk álló szurkolóval, hogy kizárjuk őket egy hazai KEK-negyeddöntőről. A Podravka elleni nyolcaddöntő visszavágóján nyolcadik emberként segítettek bennünket, hogy az idegenbeli nyolcgólos vereség után 29-19-re győzzünk, és továbbjussunk"

Az elnök elárulta, egyáltalán nem hitt abban, hogy a csapat eljut a legjobb nyolc közé a sorozatban.

"Nem hittem benne, hiszen a mi csapatunk nem olyan erős, mint egy Bajnokok Ligájából csoportharmadikként búcsúzó ellenfél" - célzott arra, hogy a kaproncaiak a BL-ben se a Győrtől, se a Ljubljanától nem kaptak ki annyira, mint a váci visszavágón.

A magyar csapat a sorozat 3. fordulójában a szintén horvát Lokomotiva Zagrebet verte ki, az idegenbeli 28-26-os vereség után otthon 29-20-ra győzött. Az Issy a harmadik fordulóban a macedón Zito Prilep, a legjobb 16 között a norvég Stabaek együttesét búcsúztatta kettős győzelemmel.

"Sajnos kisebb kupákban való szereplés akkor sem kifizetődő, ha a csapat végül megnyeri a sorozatot. Fordulóról fordulóra nő a nevezési költség, fizetni kell a bíróknak, meg kell oldani az utazást. Hogy mégis indulnak csapatok, az elsősorban a szponzoroknak jó, mert meg tudják mutatni magukat külföldön, és a tévében, és persze a szurkolók miatt, akik így több jó mérkőzést láthatnak" - mondta Kirsner.

Amennyiben a Vác továbbjutna, imádkozhatna, hogy az elődöntőbeli ellenfél a német Leipzig és ne a Rosztov-Don legyen, mert egy esetleges oroszországi túra ismét megoldhatatlan feladat elé állítaná a klubvezetést.

A női KEK-negyeddöntő párosítása:
Váci NKSE - Issy Paris (francia)
Rosztov Don (orosz) - HC Leipzig (német)
Bera Bera (spanyol) - Thüringer HC (német)
Dinamo Volgográd (orosz) - Hypo NÖ (osztrák)

Az elődöntőben:
Bera Bera /Thüringer HC - Volgograd/Hypo
Vác/Issy - Rosztov/Leipzig