Vágólapra másolva!

Megragadta az utolsó szalmaszálat a New Jersey a Stanley-kupa-döntőben

A vendég New Jersey Devils az utolsó öt percben két gólt szerezve 3-1-re legyőzte a története első bajnoki diadalára készülő Los Angeles Kings csapatát, és így 3-1-re szépített az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) döntőjében.

Stanley-kupa-döntő, 4. mérkőzés:
Los Angeles Kings - New Jersey Devils 1-3 (0-0, 0-0, 1-3)
gól:
Doughty (49.), illetve Elias (48.), Henrique (55.), Kovalcsuk (60.)
Az egyik csapat negyedik sikeréig tartó párharc állása: 3-1 a Los Angeles javára.

A New Jersey az első három találkozót elveszítette, és az NHL történetében csupán háromszor - a döntőben pedig egyszer (1942, Toronto) - fordult elő, hogy ilyen hátrányból párharcot nyerjen egy csapat.

Hazai rohamokkal indult a meccs, majd kétszer is a vendégek kerültek emberelőnybe, és Sykora - aki először jutott szerephez a döntőben - veszélyes lövését védte Quick. A szünet előtt a Kings ismét beszorította ellenfelét, és kétszer a kapuvas mentett Brodeur helyett.

A folytatásban inkább a védekezéssel törődtek a csapatok, alig volt kísérlet, a Devils 17 percig hasztalanul próbálkozott. Később Gagne szólóját hárította Brodeur, akit aztán Lewis sem tudott legyőzni kiugrását követően.

A 48. percben megtört a jég, egy kipattanót Elias közelről a kapuba kotort. Quick 138 perc 39 másodperc után kapott gólt, és a döntőben először vezetett a New Jersey. Azonban ez az állapot csak 1:02 percig maradt fenn, mert Doughty távoli lövése révén gyorsan kihasznált egy emberelőnyt a Kings.

A hajrában, 4:29 perccel a vége előtt egy félpályánál eladott korongból lefordult a New Jersey, az újonc Henrique pedig a rövid felső sarokba talált. A végén lehozta kapusát a hazai gárda, azonban Kovalcsuk az üres kapuba lőtt.

A ligához 1967-ben csatlakozó, és eddig csupán egyszer döntős (1993) Los Angeles - amely már nyugaton az első, a második és a harmadik kiemeltet is búcsúztatta - most ismét idegenbe kényszerül, minthogy az ötödik találkozót közép-európai idő szerint vasárnap hajnalban a Devils newarki otthonában rendezik meg. A Kings azonban a mostani rájátszásban mind a tíz alkalommal nyert vendégként, amivel új NHL-rekordot állított fel.