Vágólapra másolva!
Bár csalódottak voltak a magyar jégkorong-válogatott tagjai a Szlovéniától elszenvedett 4-1-es vereség után, abban mindannyian egyetértettek, hogy gyorsan igyekeznek továbblépni, hiszen csütörtökön délután újabb fontos rangdó jön. Vas Márton szerint a sok emberhátrány döntötte el a meccset, Hári János nem foglalkozott a bíráskodással, Bálizs Bence pedig úgy látja, a magyarok ellen itt Szlovéniában mindig segítenek megtolni a csapat szekerét.

Szlovénia lassan elátkozott helynek számít a magyar jégkorong számára, válogatottunk sorozatban harmadszor kapott ki vb-meccsen Ljubljanában 4-1-re, és az osztrák liga (EBEL) rájátszásában a Sapa Fehérvár AV 19-et is az Olimpija Ljubljana búcsúztatta.

További hasonlóság a két évvel ezelőtti, akkor a döntőnek beillő meccsel, hogy most is nagyon korán, már a harmadik percben gólt ütöttek a szlovénok, és rengeteg kiállítást ítélt a bíró: a szlovénok 26, a magyarok 36 perccel zártak, utóbbiban benne van Sille Tamás kettő plusz tízperces büntetése is.

"Sok volt az emberhátrány, ez döntötte el a meccset. Nőiesebb hoki volt, mint amint vártunk, mert az orosz bíró mindenért kiküldte a játékosokat, de nem érdemes a bíráskodáson rágódni" - nyilatkozta a meccs után Vas Márton, az egyetlen magyar gól szerzője, aki úgy látta, nem zökkentette ki a csapatot a korai szlován vezetés.

Forrás: AFP

Az idősebbik Vas fivér dicsérte Robert Kristant, a szlovénok kapusát, aki szerinte nagyon jól védett, de azt is hozzátette, sok olyan helyzetünk, ahol a kapusnak nem sok köze volt a történésekhez, mégsem tudtuk bekotorni a korongot a kapuba. Mivel csütörtök délután már meccs van az osztrákok ellen, így gyorsan lehetőség adódik a javításra, Vas is amondó, nem szabad megállni, meg kell verni a szomszédot, és akkor életben tudnák tartani az álmaikat.

Bálizs Bence ugyan a szlovénok ellen kétszer annyi gólt kapott, mint a korábbi két találkozón, de így is bemutatott több bravúros védést. A 21 éves kapus osztotta Vas véleményét, ő sem érezte, hogy a csapat megijedt volna a gyors hazai gól után, ő például olyan típus, aki hamar túl tudja tenni magát a bekapott gólok után.

"Még egy darabig elemzem magam a történteket, de muszáj továbblépnem, mert csütörtökön új nap jön új kihívásokkal" - tekintett előre Bálizs. Szerinte igazán nagy ziccere kevés gólt a magyar válogatottnak, így kollégájának, Kristannak nem kellett sok bravúrt bemutatni, viszont hozta a kötelezőket, amivel magabiztossá tette társait is. "Sok világversenyen nem voltam még, de a visszhangok alapján mindig ezt csinálják velünk, főleg itt Szlovéniában, az EBEL-ben is megtapasztaltam, hogy teszik alájuk a lovat rendesen" - mondta Bálizs, amikor a bíráskodásról és a hazai pálya előnyéről kérdeztük.

Forrás: AFP

A hozzá hasonlóan első vébéjén szereplő Hári János viszont nem látott hibát a bíráskodásban, azt mondta, egyrészt nekünk is sok előnyünk volt, másrészt sokat szabálytalankodtunk, így jogosak voltak az ítéletek. Hári szerint az első harmadban sokkal jobbak voltak a szlovénok, akkor Bálizs tartotta meccsben a válogatottat, a másodikban viszont feljavult a csapat, jöttek is a helyzetek.

"Sofi szólója volt a fordulópont, az kimaradt, és a kontrának két kiállítás lett a vége, az öt a három elleni szituációt pedig két góllal használták ki, ez döntött" - értékelt a Svédországban játszó csatár. Hári úgy látta, Kristan jól védett, bár sok alkalommal szerencséje is volt, de mint tudjuk, ez együtt jár azzal, ha valaki jó kapus.

A magyar csapatnak három meccs után hat pontja van, de a képlet nem változott: a hátralévő két találkozót meg kell nyerni ahhoz, hogy legyen esély megszerezni a feljutást érő első két hely valamelyikét. Az osztrákok sem lazsálhatnak, azzal, hogy büntőkkel kikaptak Japántól, lépéshátrányba kerültek Szlovéniával szemben, úgyhogy igazi ki-ki-meccs vár ránk csütörtök délután.