Vágólapra másolva!
A Szolnoki Olaj férfikosárlabda-csapata negyedik helyen végzett az Eurochallenge-kupa Debrecenben zajló négyes döntőjén, mivel a bronzmérkőzésen 94-87-re kikapott az orosz Ljuberci csapatától.

Előzmények, online közvetítés

A nyitónegyedben a tavaly honosított Obie Trotterre építő magyar bajnok már 13 ponttal is elhúzott, ám a folytatásban az amerikai Jerry Jefferson vezette oroszok átvették az irányítást, így a nagyszünetben 46-49 volt az állás. Fordulás után Pór Péter együttese fordított, így a zárónegyednek már 66-61-ről vágtak neki a csapatok. A hajrában Trotter brillírozott, két és fél perccel a vége előtt még vezettek a szolnokiak, ám a hajrát az ellenfél bírta jobban.

Eurochallenge-kupa, a harmadik helyért:
Ljuberci (orosz)-Szolnoki Olaj 94-87 (21-27, 28-19, 12-20, 33-21)
pontszerzők:
Jefferson 37, Karaszev 25, Landry 20, Kulagin 5, Kuzjakin 5, McKee 2, illetve Trotter 33, Mills 19, Gay 11, Báder 9, Horváth 8, Grebenár 5, Fodor 2

A török Besiktastól pénteken 64-60-ra kikapott Szolnok és a francia Chalonnal szemben 84-69-re alulmaradt Ljuberci bronzcsatája is igazi kupahangulatban kezdődött, az elődöntőhöz hasonlóan a piros-feketébe öltözött, több ezres hazai tábor színültig megtöltötte a számára elkülönített szektorokat. Az orosz együttest csak egy kilencfős csoport buzdította, amely a Főnix Csarnok egyik felső zugában lobogtatott elszántan egy kék-fehér zászlót.

Magyar szempontból remekül, 7-2-es vezetéssel indult a kisdöntő, a tavaly honosított Trotter - aki két napja csak hét pontot hozott össze - már a negyedik percben nyolc pontnál járt. A moszkvai alakulatban a várakozásoknak megfelelően Jerry Jefferson vitte a prímet, aki az elődöntőben egymaga 26 pontot szórt a Chalonnak.

Vaszilij Karaszev edző 12-6-nál időt kért, ám rövidesen a teljes Eurochallenge-mezőny legjobb tripladobója, Horváth Ákos is beköszönt távolról. Az ellenfél 21-8-nál sem roppant meg, és egy 11-3-as rohammal felzárkózott. A második negyedben mínusz nyolcról ismét visszajött a fiatal játékosokra építő Ljuberci, és Karaszev 16. pontjával átvette a vezetést (35-36). A megtorpanó házigazdáknál ekkor nem akadt nyerő ember, Nikolov és Horváth adós maradt a kosarakkal, Báder pedig három személyi hibával a kispadra ült. Jefferson sokadik zsákolása után a hihetetlen játékrészt produkáló moszkvaiak tíz pontra megléptek, Julien Mills találataival a nagyszünetben 46-49 volt az állás.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az első félidőben Pór Péter együttese 13 ponttal is vezetett, öttel több lepattanót szedett (21/16), kettővel több triplát dobott (6/4), ám nem találta a túloldalon 35 pontot összeszorgoskodó Karaszev-Jefferson duó ellenszerét, ráadásul az oroszok sokkal eredményesebbek voltak a palánk alatt (8, illetve 28 pont).

Térfélcsere után a kezdeti lendületből sokat veszítő magyar bajnok egy pontra faragta hátrányát, aztán a 29. percben végre sikerült fordítani: Trotter hármasa után 62-60 állt az eredményjelzőn, és a harmadik szünetben is a hazai hívek örülhettek (66-61).

Az utolsó szakaszra Trotter szárnyakat kapott, hét ponttal elhúztak a házigazdák, csakhogy a 38. percben ismét az oroszoknál volt az előny (81-82). Innen már nem tudtak Báderék visszakapaszkodni, így végül óriási csatában a negyedik helyen zárták a Final Fourt.

"Gratulálok a Ljubercinek, nekünk nem sok kellett ma a csodához, de az utolsó öt percben sajnos volt egy egyperces kihagyásunk, ami a meccsbe került" - értékelt a meccs után Pór Péter, a Szolnok vezetőedzője. "Ezzel együtt tegyük a szívünkre a kezünket, a selejtezők során még ki gondolta volna, hogy valaha Final Fourt fogunk játszani? Köszönöm mindenkinek ezt a csodálatos élményt."

Vaszilij Karaszev, a Ljuberci vezetőedzője a következőket mondta: "Nagyszerű eredményt értünk el ezzel a fiatal csapattal. Az első félidőben még gond volt a fejekben, aztán megnyugodtunk, és a saját játékunkat játszva felülkerekedtünk a nagyszerűen küzdő Szolnokon."

Obie Trotter a Szolnok legjobbja volt 33 ponttal: "Három és fél negyeden át jól játszottunk, a hajrában azonban több labdát is eladtunk, és akadtak védekezési hibáink. Örülök, hogy eljutottunk idáig, jó meccseink voltak itt Debrecenben."

Szergej Karaszev, a Ljuberci játékosa 25 pontig jutott: "Elégedett vagyok a mai játékunkkal, szinte végig nyugodtak voltunk, és remekül védekeztünk. Nagyszerű tornán vagyunk túl, jól éreztük magunkat Magyarországon."

döntő:
Besiktas (török) - Chalon (francia) 91-86