Vágólapra másolva!
Bár két győzelmet már begyűjtött, az igazán komoly erőpróbák most jönnek majd a magyar jégkorong-válogatott számára a divízió I-es világbajnokságon, amely a következő két meccsen a házigazda Szlovénia és az eddig a legmeggyőzőbb teljesítményt nyújtó Ausztria ellen játszik. Tétmeccsen mindkét csapat ellen régóta nyeretlen a magyar csapat, amely Ljubljanában eddig nagyon összeszedetten és egységesen játszott, nem is lehet egyetlen erősséget kiemelni. A stabil védekezés mellé ötletes támadójáték társult, és mind a négy sor egyformán gólveszélyes.

Magasra tette a lécet a jégkorong-válogatott a szlovéniai világbajnokságon azzal, hogy megnyerte első két meccsét, a nagyjából hasonló játékerőt képviselő Japán, illetve az előzetesen esélyesebbnek tartott ukránok ellen.

Valószínűleg senki nem verte volna el a port a csapaton, ha az ukránok esetleg legyőznek minket, így viszont emelkedett a tét, hiszen a két siker megteremtette a lehetőséget az álmodozásra, két kör után kiderült, a feljutás a magyar, szlovén, osztrák hármas között dől majd el.

Ladányiék a folytatásban éppen a két nagy rivális ellen játszanak, és az eddig látottak alapján jó esélyekkel indulnak csatába, ha valamikor, most megvan a lehetőség, hogy megszakadjon a tétmeccseken fennálló hosszú nyeretlenségi sorozat az osztrákok és a szlovénok ellen.

A házigazda szlovénok eddig a papíron két legkönnyebb ellenféllel játszottak, és mindkét alkalommal megszenvedtek: a briteket úgy verték 3-2-re egy hajrágóllal, hogy a briteknek volt egy vitatott meg nem adott gólja 2-2-nél, míg a japánok ellen még későbbre hagyták a döntést, a korábban Fehérváron is játszó Ales Kranjc 80 másodperccel a harmadik harmad vége előtt döntött.

A krónikához hozzátartozik, hogy a hazaiak mindkét meccsen domináltak, jóval többet lőttek kapura, de hátul egyelőre sebezhetőbbek a vártnál, talán a hazai pálya teszi, de néha túl sok kockázatot vállalnak elöl, és ilyenkor egy gyors ellencsapás kellemetlen meglepetést okozhat.

Abban megoszlottak a vélemények a magyar csapatnál, hogy a két győztes meccs milyen reakciót válthat ki nagy ellenfeleinkből, Ladányi Balázs szerint a szlovénok ugyanúgy nekünk fognak ugrani, mint tették azt két éve, a feljutásról döntő meccsen, amelyet 4-1-re nyertek meg, Bálizs Bence viszont úgy véli, lehet félnivalója a házigazdának.

A 21 éves kapus eddig szenzációsan teljesít a tornán, hetvenegy lövésből hatvankilencet megfogott, ami 97 százalékos hatékonyságot jelent, magabiztossága óriási nyugalmat ad a csapatnak, amely egyébként is remekül védekezik, a rutinos védők hozzák a tőlük megszokott szintet, a fiatalok pedig felnőttek melléjük. Bár a szlovénok az eddigi hét góljukból csak kettőt szereztek emberelőnyből, jó lesz vigyázni a kiállításokkal, mert a David Rodman-féle sor nagyon jól keverget létszámfölényben, és a két évvel ezelőtti meccsen is a sok kiállítás volt az egyik döntő tényező, a rengeteg hátrány leszívta a magyar csapat energiáját.

A két csapat játékosai jól ismerik egymást, egyrészt a korábbi vb-meccsekről, másrészt az EBEL-ből, nagyon nehéz megjósolni mi fog dönteni, még a hazai pályát sem írnánk a szlovénok javára, hiszen várhatóan rengeteg magyar drukker érkezik majd, és a szurkolásban a létszámbeli hátrány ellenére is fel fogják venni a versenyt az itteniekkel. A mostani magyar csapat nagy előnye, hogy mindegyik sorunk gólveszélyes és stabil játékra képes, talán éppen ez a kiszámíthatatlanság adhat pluszt a két rangadón.

Forrás: AFP/Jure Makovec
Kovács Csaba egy gólnál és két gólpassznál jár a vébén

Az osztrákok egyelőre masszívabbnak tűnnek a szlovénoknál, az ukránok ellen 5-1-nél ugyan kiengedtek, és így meleg lett a vége, de a szlovénokat megizzasztó briteket nagyon magabiztosan gyalulták le 7-3-ra. Az EBEL-ben szereplő játékosokra épülő osztrákoknál csak két légiós szerepel, Stefan Ulmer a svájci Luganóban játszik, és három gólpassznál tart a vébén, Michael Grabner pedig az NHL-ben szereplő New York Islanders csatára, utóbbi gólt még nem, két gólpasszt viszont már jegyzett a tornán.

Az osztrákok ereje a támadósorok ponterősségében rejlik, de az ellenük vívott meccs nagyban függ attól, hogy miképp végződik a magyar-szlovén csata, ha sikerülne legyőzni a házigazdát, elképzelhető, hogy egy osztrákok elleni vereség is beleférne a végelszámolásnál, ha zárásként a briteket is megverjük.

A magyar játékosok kedden kerülik a jégcsarnokot, a szabadnapon nem edz a csapat, helyette közös csapatprogram lesz feltöltődés gyanánt. A magyar-szlovén meccsre szerdán 20 órai kezdettel kerül sor.

A torna további programja:
szerda:
Ukrajna - Nagy-Britannia 13 ó
Ausztria - Japán 16.30
Szlovénia - Magyarország 20

csütörtök:
Nagy-Britannia - Japán 13
Ausztria - Magyarország 16.30
Szlovénia - Ukrajna 20

szombat:
Ukrajna - Japán 13
Magyarország - Nagy-Britannia 16.30
Szlovénia - Ausztria 20

Az állás a 2. forduló után:
1. Magyarország 6 pont (8-2)
2. Ausztria 6 (12-7)
3. Szlovénia 6 (7-4)
4. Ukrajna 0 (5-8)
5. Nagy-Britannia 0 (5-10)
6. Japán 0 (3-9)

Az első két helyezett jut fel a legmagasabb osztályba és szerepelhet jövőre a svéd-finn közös rendezésű vébén.

Statisztika az első két meccs után:
Pontok:
1. Shields (brit) 5 pont (3 gól, 2 gólpassz)
2. Latusa (osztrák) 4 (3 gól, 1 gólpassz)
3. Herburger (osztrák) 4 (1 gól, 3 gólpassz)
4. Materuhin (ukrán) 4 (0 gól, 4 gólpassz)
5. Timcsenko (ukrán) 3 (3 gól, 0 gólpassz)
...9. Kovács Csaba 3 (1 gól, 2 gólpassz)
...12. Bartalis István 3 (0 gól, 3 gólpassz)

Kapusok:
1. Bálizs Bence 97,18 százalékos védési hatékonyság (2 meccs, 69 védés/71 lövés)
2. Balaban (ukrán) 91,89 % (2 meccs, 34/37)
3. A. Hocevar (szlovén) 91,3 % (1 meccs, 21/23)
4. Kristan (szlovén) 90,91 % (1 meccs, 20/22)
5. Starkbaum (osztrák) 88,52 % (54/61)