Vágólapra másolva!

Kirakták a csapatból a nácizó izraeli kosarast

Súlyos büntetést kapott Gáj Pnini, a Makkabi Tel Aviv kosárlabdacsapatának kapitánya, mert meccs közben nácinak nevezte és átkozta az ellenfél egyik svéd származású játékosát.

Az ötszörös Euroliga-győztes klub játékosa vasárnap meccs közben belekötött Jonathan Skjöldebrandba, a Hapoel Tel Aviv egyik játékosába. A szőke, kék szemű kosarast nácinak, fattyúnak nevezte, átkokat szórt rá, amit a svéd-izraeli kosaras válasz nélkül hagyott.

Pninit a Makkabi a szezon végéig megfosztotta kapitányi rangjától, határozatlan időre felfüggesztette csapattagságát, és 100 ezer sékel, vagyis körülbelül ötmillió forint jótékony célokra költendő bírságra kötelezte.

A kamerák rögzítették a történteket, majd az egyik tévécsatornánál szájról olvasó szakértők megfejtették Pnini szavait. Az izraeli televízió többször sugározta képaláírással olvashatóvá téve az elhangzottakat, hatalmas felzúdulást keltve a sportrajongók körében.

Az izraeli kettes csatorna egyik újságírójának véleménye szerint Pnini nem érdemli meg a nemzeti válogatott mezének viselését sem.

A Hapoel Tel Aviv a mérkőzés után feljelentette a Makabbi játékosát az Izraeli Kosárlabda Szövetségnél, amely vizsgálatot rendelt el.

Limor Livnat sportminiszter közleményben ítélte el Pninit, és azonnali, példás megbüntetésére szólított fel, amit a Makabbi Tel Aviv hétfőn meg is tett.

Pnini bocsánatot kért a svéd játékostól és családjától (akiket meccs közben szintén elátkozott), csapatától és rajongóitól, valamint saját családjától is. "Úgy érzem, csalódást okoztam a bajnokságban, a klubban, a rajongók és a családom körében. Mindent elkövetek, hogy kijavítsam hibámat" - nyilatkozta.