Vágólapra másolva!
Karch Kiraly a nehéz helyzetben lévő magyar röplabda mellé áll, és reméli, személyén keresztül sikerült láthatóbbá tenni a sportágat itthon is. A magyar származású háromszoros olimpiai bajnok, az amerikai női válogatott szövetségi kapitánya eddig egyszer járt Budapesten, de csak nagymamája halála miatt.

"Édesapám, Király László, a magyar utánpótlás-válogatottban szerepelt. Miután 1956-ban az akkori történések miatt elmenekült Magyarországról, a tengerentúlon folytatta pályafutását. Hosszú évekig játszott még az Egyesült Államokban, és egyaránt űzte a hagyományos röplabdát és a strandröplabdát. Persze engem is ő tanított meg erre a játékra. Borzasztóan elkötelezett volt a sportág iránt, és engem is megfertőzött ezzel a szenvedéllyel" - nyilatkozta Karch Kiraly a Magyar Röplabda Szövetség honlapjának.

Az 51 éves, háromszoros olimpiai bajnok játékos jelenleg az amerikai női válogatott szövetségi kapitány, feladata, hogy sikerre vezesse az együttest a 2016-os riói olimpián.

Kiraly tagja volt az 1984-es és 1988-as olimpiai bajnok amerikai válogatottnak, majd a sportág másik szakágában, a strandröplabdában is a csúcsra ért, és 1996-ban Kent Steffes oldalán ő szerezte az első olimpiai aranyat.

Forrás: AFP/Getty/Christian Petersen

Ő az egyetlen sportoló a világon, aki mindkét szakágban olimpiai bajnok lett Állítja, azért tudott sikeresebb lenni mindenki másnál, mert jóval hamarabb kezdett el röplabdázni, mint az átlag.

"Édesapám már hatévesen elkezdte nekem megtanítani a röplabdázás alapjait. Ahhoz pedig, hogy valaki igazán jó játékossá váljon, nagyon sok időnek kell eltelnie. Külön-külön is, a strandon és a teremben, nemhogy mindkettőben. Nekem pedig a korai kezdés adta meg ezt a beéréshez óhatatlanul szükséges plusz időt."

Forrás: AFP/Timothy A. Clary

A három olimpiai elsőség mellett nagyon büszke arra a munkára, amit az elmúlt négy évben az amerikai női válogatottnál végzett, hiszen másodedzőként tevékeny szerepet vállalt a londoni olimpia ezüstérméből.

Két hete találkozott a magyar szövetség elnökével, Tóth Tamással, és megígérte, ellátogat Budapestre és támogatja a magyar felzárkóztatási törekvéseket.

"Eddig egyszer volt alkalmam Magyarországon járni sok-sok évvel ezelőtt. Sajnos a nagymamám halálához kötődött, de arról így is meggyőződtem, hogy mind az ország, mind pedig Budapest gyönyörű. Hallottam, hogy lehetnének jobbak a körülmények. Emlékszem, hogy Magyarországnak igen erős csapatai voltak a múltban. A legfontosabb feladatomnak azt tartom, hogy segítsek láthatóbbá tenni a röplabdázást Magyarországon. Abban reménykedem, hogy személyemen keresztül talán jobban bekerül a fejekbe, hogy a röplabda márpedig létezik. Mert megérdemli, hiszen ez egy fantasztikus sport."